Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
15. 6. 2024,
20.26

Osveženo pred

3 tedne, 5 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,17
olimpijske igre MOK

Natisni članek

Sobota, 15. 6. 2024, 20.26

3 tedne, 5 dni

Na seznamu je 11 Belorusov in 14 Rusov

MOK prižgal zeleno luč za OI nekaterim Rusom in Belorusom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,17
Pariz 2024 | Foto Guliverimage

Foto: Guliverimage

Krovna olimpijska organizacija (Mok) je v soboto izdala prvi seznam športnikov iz Belorusije in Rusije, ki bodo lahko kot nevtralni udeleženci nastopili na bližnjih olimpijskih igrah v Parizu, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Na njem je 11 Belorusov in 14 Rusov.

Ti bodo na igrah lahko nastopili kot posamezniki brez označbe države in brez nacionalnih simbolov, ob njihov imenih bo oznaka "nevtralni športnik" oziroma s kratico AIN.

Športniki na seznamu so se morali na igre uvrstiti prek kvalifikacijskih tekmovanj in nato prestati še dvojno kontrolno sito. Najprej je krovna zveza v njihovih športih preverila, ali so morda aktivno sodelovali ali podpirali rusko vojno v Ukrajini oziroma imeli kakršnekoli povezave z vojsko, potem je to storil še Mok.

Brez atletov in plavalcev

Na tem seznamu ni atletov in plavalcev. Največ, 16, je rokoborcev, dva dvigalca uteži, trije telovadci na prožni ponjavi in štirje kolesarji. Med njimi je tudi Aleksandr Vlasov, četrti z zadnjega Gira in moštveni sotekmovalec Primoža Rogliča pri ekipi Bora-hansgrohe.

Mok je lani predvidel, da bo na igrah ob teh pogojih najverjetneje nastopilo 36 ruskih in 22 beloruskih športnikov, največje možno število pa naj bi bilo 55 in 28 predstavnikov.

Krovna olimpijska organizacija bo seznam nevtralnih udeležencev iz teh dveh držav še dopolnila, ko se bodo končale še zadnje kvalifikacijske tekme za uvrstitev na igre.

Roland Garros Jannik Sinner
Sportal Sinner gre na dve olimpijski kolajni
Pariz 2024
Sportal Bi šli navijat na OI v Pariz? Zdaj imate tudi tedensko priložnost.
Novak Đoković
Sportal Kaj se dogaja z Novakom Đokovićem? Rafe ne bo.
Egan Bernal
Sportal Bernal bo nastopil na olimpijskih igrah
Ne spreglejte