Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
24. 5. 2014,
16.36

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Mitja Petkovšek

Sobota, 24. 5. 2014, 16.36

8 let

Mitja Petkovšek: Ne delam si utvar, da grem suvereno po kolajno

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Mitja Petkovšek po uvrstitvi v že 12. finale EP ostaja previden in v slogu nogometne izjave "ekipa, ki doseže zadetek več od nasprotne, zmaga" vztraja: "Kdor bo najlepše telovadil, bo zmagal".

V Sofiji bo tudi on eden od kandidatov za kolajne; v zbirki jih ima že 9. Telovadec Narodnega doma bo še dvanajstič v karieri nastopil v finalu evropskega prvenstva, doslej je osvojil štiri naslove evropskega prvaka (2000, 2006, 2007, 2008), tri naslove podprvaka (1998, 2002, 2009) in dva brona (2005, 2012). Potem ko je lani v Moskvi obstal v kvalifikacijah, je v letošnjo sezono vstopil bolj profesionalno.

"Letos sem se bolj profesionalno lotil sezone, šel na prav vsa tekmovanja, imel pa sem tudi nekoliko več sreče s kožo na dlaneh, ki mi ni pokala. Zato pa imam težave s hrbtom, bolečine so se spet pojavile po petih letih in ne popustijo, tako da bom moral z njimi živeti še naslednjih nekaj sezon; seveda s pomočjo tablet, ki so moj največji greh. A nekaj mesecev na leto sem pripravljen žrtvovati za veselje, ki mi ga nudi gimnastika," je Petkovšek opisal recept za dobro pripravljenost.

Letos se je namreč v finale uvrstil gladko, s tretjo oceno kvalifikacij (15,633), v katerih je po težavnosti nekoliko izstopal le Ukrajinec Oleg Vernjajev, med finalisti pa so še Nizozemec Epke Zonderland, Romuna Marius Berbecar in Andrei Muntean, Belorus Aleksander Carevič ter Rusa David Beljavskij in Nikolaj Kuksenkov.

"Glavni favorit za zmago je Vernjajev, ki malenkost odstopa, vsi drugi pa smo po mojem zelo izenačeni, tako da bodo odločale finese. Slab seskok te lahko odnese z drugega na osmo mesto, tako da ne razmišljam o kolajnah. Pa vendarle imam zanje enakovredne možnosti kot vsi ostali. Ne delam si nikakršnih utvar, da grem v nedeljo suvereno po medaljo, daleč od tega," pred finalom razmišlja 37-letni Ljubljančan.

Žreb je določil, da bo za bradljo poprijel tretji po vrsti, a finale bo odprl najboljši v kvalifikacijah Vernjajev, ki bo postavil letvico tekmecem. Tako bo kmalu znano, kako visoko bo ta stala. A Petkovšek poudarja, da taktiziranja kljub temu ne bo.

"Taktike ne bo, saj imam sam težave že s tem, ker je vaja zelo nezanesljiva. Težko jo naredim lepo, na orodju se ne počutim, da dovolj nadziram situacijo in računam na srečo. Tudi ničesar ne bom dodal v sestavo, četudi treniram težjo z izhodiščem 16,700, a v tem trenutku mi je še pretežka. Poskusil bom izvesti vajo s težavnostjo 16,400 ali 16,500 čim lepše, bistven pa bo po mojem seskok, ki je že nič kolikokrat doslej odločil finale. Če se mi bo posrečil lep, bo dobro, sicer pa smo s tekmeci tako skupaj, da ne bo dobro," je še razkril izkušeni telovadec.

V Sofiji dobro trenira, dvorana Arena Armejec mu je všeč, nekoliko manj dejstvo, da bo moral na orodje tretji po vrsti, kar pomeni brez ogrevanja. Tu mu bodo zagotovo prišle prav bogate izkušnje, sam edino težavo vidi v tem, da se na bradlji ne počuti dovolj suvereno, zato o kolajni noče razmišljati: "Dejstvo je, da lahko na orodju naredim ali katastrofo ali pa zelo lepo. Ker imam nižjo težavnost kot tekmeci, mi tudi brezhibna sestava ne zagotavlja odličja. Ne verjamem, da imam veliko možnosti za kolajno. Seveda se bom pa potrudil, da bom čim lepše telovadil. Upam, da mi bo uspelo."

Ne spreglejte