SiolNET. Sportal Drugi športi
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Markovičeva in Škofic na Kitajsko z visokimi cilji

4

termometer

Na Kitajskem, v mestu Haiyang, se bo ob koncu tedna s tekmo svetovnega pokala uradno začela sezona v težavnostnem plezanju.

Slovenske barve bosta na Kitajskem branila dva športna plezalca, Mina Markovič in Domen Škofic, ki sta dobro letošnjo formo z gladkima zmagama prikazala tudi na nedavni tekmi državnega prvenstva v Šmartnem pri Litiji. Zaradi precejšnjih finančnih težav, te so pogojene tudi s politiko krovne mednarodne organizacije za športno plezanje IFSC, da tekmovanja širi na druge celine zunaj Evrope, bo tudi tokrat slovenska zasedba zelo okrnjena.

"Na žalost je ekipa zelo okrnjena, na Kitajsko sta odpotovala le Mina in Domen, ki bosta tekmovala le v težavnosti," je sporočil selektor slovenske članske reprezentance Roman Krajnik, vodja majhne slovenske odprave na Kitajskem.

Na Kitajskem bo potekal kar trojni tekmovalni spored, ob uvodni tekmi v težavnosti se bodo tekmovalci merili tudi v balvanih in hitrosti, a s slovenskega zornega kota je zanimiva le težavnost, kjer bosta slovenska plezalca merila na preboj vsaj v finale, v katerem se želita boriti za najvišja mesta. "Težavnost jima v tem trenutku predstavlja prioriteto. Pa tudi sam urnik tekmovanj ni pisan na kožo vsestranskim tekmovalcem, saj bi bilo zelo naporno, če bi tekmovala še v balvanih. Naš fokus bo tako le težavnost. Lahko pa rečem, da sem po zadnjih pripravah v Švici in zadnjih treningih pred odhodom doma zelo optimistično razpoložen. Forma obeh je na zelo visoki ravni, tako da upravičeno lahko pričakujemo odlične rezultate," je novo bero odličnih uvrstitev nakazal trener Krajnik.

Njegovega optimizma sta se nalezla tudi najboljša Slovenca. "Po letos zelo intenzivni in skoncentrirani bolder-sezoni v začetnem delu leta sem po izpustu dveh balvanskih tekem v ZDA in Kanadi izkoristila kratek predah za pripravo na drugi del sezone - težavnost. Časa sicer ni bilo ravno veliko, vendar mislim, da sem ga skupaj s trenerjem in člani reprezentance dobro izkoristila za kakovosten trening doma in v tujini. Pričetek nove sezone je sicer vsako leto novo poglavje, vendar mislim, da sem dobro pripravljena in si resnično želim tako tudi odplezati," je sporočila zadnjih nekaj sezon najboljša Slovenka Markovičeva, ki je lansko sezono po hudem boju z Južnokorejko Džain Kim za nov primat sklenila na drugem mestu v skupnem seštevku svetovnega pokala v težavnosti.

Obetavni Škofic bo po koncu uspešnega tekmovanja v mladinski konkurenci letos v karavani nastopal med člani. "Ne vem, kaj naj rečem drugega, kot to, da se neizmerno veselim starta težavnostne sezone. Mislim, da je forma prava, treba jo bo le pokazati. Kljub temu pa imam občutek, da imam še veliko rezerve za izboljšave, saj sem dal skozi šele ene res dobre priprave za težavnost dva tedna nazaj v Švici. Kakorkoli že, komaj čakam, da se vse skupaj začne," pa je dejal Škofic.

Sezona svetovna pokala v težavnosti se bo sklenila že s tradicionalno novembrsko sklepno postajo v Kranju. Letošnji vrhunec pa bo zanesljivo svetovno prvenstvo od 8. do 12. septembra v španskem Gijonu. V Haiyangu bodo v petek na sporedu kvalifikacije, polfinale in finale v težavnosti pa v nedeljo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin