Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 2. 2020,
10.16

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,59

Natisni članek

Bled Jani Klemenčič Luka Turk ledno plavanje

Sobota, 1. 2. 2020, 10.16

4 leta, 3 mesece

Svetovno prvenstvo, ledno plavanje

Luka Turk slovenski adut za svetovni rekord na domačem prvenstvu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,59
Luka Turk | Nekdanji olimpijec Luka Turk bo na prihajajočem svetovnem prvenstvu v lednem plavanju eden od slovenskih adutov za najvišja mesta. | Foto Grega Valančič/Sportida

Nekdanji olimpijec Luka Turk bo na prihajajočem svetovnem prvenstvu v lednem plavanju eden od slovenskih adutov za najvišja mesta.

Foto: Grega Valančič/Sportida

Bled bo prihodnji teden gostil svetovno prvenstvo v lednem plavanju. Kar 1.053 plavalcev ima prijavljenih več kot 3.000 startov, slovenski adut za visoke uvrstitve, celo za svetovni rekord, pa je nekdanji radovljiški olimpijec Luka Turk.

Izziv za Luko Turka na 200 metrov prosto bo v sredo v njegovi starostni kategoriji čas 2:06.

"Načrt je res tak, a vnaprej je treba povedati, da se ne sme primerjati ledno plavanje s klasičnim bazenskim plavanjem. Tukaj na obratih ni salte, pod vodo je dovoljeno plavati le pet metrov, mraz pa hitro jemlje moč. Prav zato je treba prilagoditi tudi zaveslaj in zaradi mraza sem moral spremeniti tudi tehniko plavanja," je pred nastopom na SP povedal Turk.

Kdo je Luka Turk?

Luka Turk
Sportal Nekdanji plavalec Luka Turk spoznava na lastni koži: Mraz je lahko naš prijatelj #video

Napad na svetovni rekord?

Turk se spopada celo z mislijo, da bi napadal absolutni svetovni rekord 2:02. "To je izziv, a tega dosežka ne upam napovedati. Ko sem bil nazadnje v jezeru, je bila vidljivost tako rekoč nična. Veliko je odvisno od tega, kako bo proga označena. Nazadnje v Nemčiji je bilo podobno, a je bila tam pet metrov pred obratom na progi dobro vidna oznaka, kar plavalcu omogoči, da šteje zaveslaje. V mrazu bo predvsem pomembno tudi pravilno razporediti moči."

V plavanju je hitrost pri Turku zadostna. Nazadnje je v velikem bazenu dosegel izid 2:04, v malem pa prejšnji teden na državnem prvenstvu v Ljubljani celo 1:52.

Luka Turk | Foto: Grega Valančič/Sportida Foto: Grega Valančič/Sportida

Pogoji v Blejskem jezeru so neprimerljivi s pogoji v bazenu

"S tem sem bil super zadovoljen, saj sem trenirati vnovič začel šele v novembru. Obseg je seveda precej manjši kot nekoč. Zdaj sem treniral po štirikrat na teden, sredo in konec tedna pa sem izkoristil za prilagajanje na mraz. A še enkrat. Pogoji v Blejskem jezeru niso primerljivi s tistimi v bazenu."

Nekdanji dolgoprogaš je ob tem razložil, da je bil največji izziv pri pripravi prav prilaganje na mraz. Začel je s petimi minutami v mrzli vodi, nato šel na 10. Nazadnje si je privoščil celo plavanje z Mlina do otoka v Blejskem jezeru, kjer pa so se stvari skoraj ponesrečile.

"Kakšnih 50 metrov pred ciljem rok nikakor nisem več mogel dvigniti iz vode. Bile so kot beton. Poklical sem čoln, a izšlo se je s prsnim plavanjem. Vse skupaj je bilo res že zelo na meji."

1.053 tekmovalcev iz 36 držav

Za tekmovanje v zimskem plavanju na Bledu je prijavljenih 1.053 plavalcev iz 36 držav. Vse več pa je zanimanja tudi v Sloveniji, saj bo med znanimi Slovenci ob Luki Turku plaval tudi dobitnik olimpijske kolajne v veslanju Jani Klemenčič in številni drugi. A plavanje v ekstremnih razmerah privlači številne in med drugimi je na startni listi tudi nekdanji generalni sekretar Mednarodne biatlonske zveze Martin Kuchenmeister.

Ledenega izziva se bo lotil tudi Jani Klemenčič, nekdanji veslač, ki se je poskusil tudi v triatlonu in jadranju. | Foto: Vid Ponikvar Ledenega izziva se bo lotil tudi Jani Klemenčič, nekdanji veslač, ki se je poskusil tudi v triatlonu in jadranju. Foto: Vid Ponikvar

V vodi tudi nekdanji veslač Jani Klemenčič

"Z vodo sem vseskozi povezan. Najprej prek veslanja, potem pa prek jadranja in tudi triatlona. Ledno plavanje pa je tudi zame nov izziv. Ko sem izvedel, da je tekma doma, smo se o nastopu najprej šalili, nato sem potrdil udeležbo, in če enkrat nekaj rečem, se tega držim. Ko sem se pripravljal na ironmana, mi je šlo plavanje dobro, seveda pa je ledno plavanje nekaj drugega, saj sem bil pred tem v mrzli vodi le, če se nam je pozimi prevrnil čoln, a vedno sem pripravljen za nove stvari," je o sobotnem nastopu na 25-metrski razdalji povedal Klemenčič.

Nazadnje je Bled tovrstni dogodek priredil leta 2010, med takratnimi 630 plavalci pa jih je bilo kar 350 iz Finske. Slovenske barve je pred desetletjem branil le Denis Benčič, ki pa bo na startu tudi tokrat.

Ne spreglejte