Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
18. 10. 2020,
14.07

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,32

Natisni članek

svetovni pokal kanu Jure Lenarčič Lea Novak Benjamin Savšek Alja Kozorog Tacen Luka Božič

Nedelja, 18. 10. 2020, 14.07

3 leta, 6 mesecev

SVETOVNI POKAL V SLALOMU NA DIVJIH VODAH, TACEN

Po veliki zmagi skoraj zamudil razglasitev, a občutkov ne bo pozabil #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,32
Luka Božič | Luka Božič je zmagal v Tacnu. | Foto Grega Valančič / Sportida

Luka Božič je zmagal v Tacnu.

Foto: Grega Valančič / Sportida

Tekma svetovnega pokala v kajaku in kanuju na divjih vodah v Tacnu se je za slovensko ekipo končala po najboljšem možnem scenariju. Prve zmage na domači progi se je veselil slovenski kanuist Luka Božiča. Benjamin Savšek je bil šesti, medtem ko sta Alja Kozorog in Lea Novak v finalu zasedli peto oziroma sedmo mesto.

Vzdušja ni bilo, ampak veselje je vseeno veliko

Čeprav je bila konkurenca v Tacnu nekoliko okrnjena, so se morali tekmovalci pošteno potruditi, če so želeli stopiti na najvišjo stopničko. To je na veselje vseh slovenskih ljubiteljev športa uspelo Luki Božiču, ki je na tekmah svetovnega pokala zmagal drugič. A ta zmaga je bila za primorskega kanuista še toliko bolj posebna, saj jo je dosegel na domačih tleh. Vzdušja na tacenskih tribunah sicer ni bilo, a veselje in zadovoljstvo Luke zaradi tega ni bilo nič manjše. Drugo mesto je osvojil Francoz Nicolas Gestin, tretji pa je bil Jules Bernardet. Benjamin Savšek je bil na koncu šesti, Jure Lenarčič pa deveti.

Luka Božič je za konec sezone pokazal najboljšo vožnjo. | Foto: Grega Valančič / Sportida Luka Božič je za konec sezone pokazal najboljšo vožnjo. Foto: Grega Valančič / Sportida Ni vedel, da je tako prijetno zmagati doma

"Nisem pričakoval, da bo tako posebno zmagati doma. Prva zmaga v Tacnu na tako pomembni tekmi, kot je svetovni pokal … Kljub temu da tribune niso polne, so me prevzeli posebni trenutki, in ravno danes mi je uspela takšna vožnja. Za konec sezone sem pokazal najboljšo vožnjo," je takoj po razglasitvi povedal Božič. To je skoraj zamudil, saj ga je takoj, ko je prišel iz vode, čakalo kar nekaj obveznosti.

Fotogalerija
1 / 16

Sezona zanj je končana

Luka, ki je bil lani na svetovnem prvenstvu tretji, si je letos na EP v Pragi priveslal nehvaležno četrto mesto. Ta rezultat ga je do neke mere potrl. Kako se mu je uspelo motivirati in pripraviti na domačo tekmo? "Ni bilo težko. Imel sem nekaj težav z rahlo poškodbo, ki jo bom dokončno saniral po sezoni. Največ sem se s tem ukvarjal, ampak mislim, da sem bil danes znova zelo dobro pripravljen. Bil sem dobro pripravljen tudi v Pragi, ampak tam sem si želel preveč. V Tacnu pa mislim, da sem v polfinalu in finalu pokazal zmeraj boljše vožnje," je še povedal Božič, ki je med drugim razkril, da je letošnja sezona zanj končana in da ne bo odpotoval na svetovni pokal v francoski Pau.

Beniju se je v zadnjem delu proge vse porušilo

Benjamin Savšek je bil v igri za najvišja mesta vse do zadnjega dela proge, nato pa so se mu pripetile napake in možnosti za visoko uvrstitev so splavale po vodi. Njegov čas je na koncu zadostoval za šesto mesto, kar je bilo pod pričakovanji aktualnega evropskega prvaka.

"V zgornjem delu mi je lepo teklo, v spodnjem delu sem poskušal malo stisniti, ampak me je potegnilo v "rolco" in sem padel iz prave Benjamin Savšek je že takoj vedel, da njegova vožnja ne bo dovolj za najvišja mesta. | Foto: Grega Valančič / Sportida Benjamin Savšek je že takoj vedel, da njegova vožnja ne bo dovolj za najvišja mesta. Foto: Grega Valančič / Sportida linije. Težko sem popravil to napako, bila je precejšnja izguba časa, tako da se mi je vožnja precej zalomila. Zavedel sem se, da ne bo dober razplet," je po tekmi razlagal zadnja leta eden od najboljših kanuistov sveta. Tudi on sam se nagiba, da bo tekmo svetovnega pokala v Pauju izpustil in se raje začel pripravljati na novo sezono.

Alja Kozorog po progi celo preveč napadalno

Med kanuistkami se je zmage veselila Brazilka Ana Satila, druga je bila Francozinja Lucie Prioux, tretja pa mlada Američanka Evy Leibfarth. Alja Kozorog je le za mesto zgrešila najboljši dosežek na tekmah svetovnega pokala, potem ko je bila lani v Tacnu četrta, letos pa zaradi preveč dotikov pristala na petem mestu. Lea Novak je bila sedma.

"Želela sem peljati napadalno in čim hitreje. Morda sem se proge lotila malo preveč napadalno in zaradi tega je bilo tudi malo več dotikov. In ravno to me je stalo dobre uvrstitve," je po tekmi dejala Alja Kozorog.

Lea Novak je bila na koncu sedma. | Foto: Grega Valančič / Sportida Lea Novak je bila na koncu sedma. Foto: Grega Valančič / Sportida

Izidi:
C-1 moški:
1. Luka Božič (Slo) 78,17 (0)

2. Nicolas Gestin (Fra) + 1,64 (0)
3. Jules Bernardet (Fra) 2,07 (0)
4. Matija Marinić (Hrv) 5,41 (0)
5. Vojtech Heger (Češ) 7,45 (2)
6. Benjamin Savšek (Slo) 7,87 (6)
...
9. Jure Lenarčič (Slo) 27,30 (4)

C-1 ženske:
1. Ana Satila (Bra) 93,64 (2)
2. Lucie Prioux (Fra) + 1,73 (2)
3. Evy Leibfahrt (ZDA) 3,12 (0)
4. Marjorie Delassus (Fra) 5,31 (4)
5. Alja Kozorog (Slo) 6,87 (6)
...
7. Lea Novak (Slo) 9,50 (2)

Preberite še:

Peter Kauzer
Sportal Po zadnji tekmi sporočil: Držal se bom priporočil in skušal ostati zdrav #video
Peter Kauzer
Sportal Peter Kauzer si je medaljo dal kar sam okrog vratu #video
Luka božič
Sportal Božiču kvalifikacije, Savšek in Kuder Marušič druga
Ne spreglejte