Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Ponedeljek,
24. 1. 2022,
7.00

Osveženo pred

2 leti, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,48

2

Natisni članek

Cincinnati Bengals San francisco 49ers Tennesse Titans Green Bay packers NFL ameriški nogomet

Ponedeljek, 24. 1. 2022, 7.00

2 leti, 3 mesece

Liga NFL, konferenčni polfinale

Konec poti za Bradyja, Mahomes dobil tekmo norih preobratov

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,48

2

Chiefs Mahomes | Patrick Mahomes je še vedno na poti proti tretjemu zaporednemu nastopu na Super Bowlu. | Foto Reuters

Patrick Mahomes je še vedno na poti proti tretjemu zaporednemu nastopu na Super Bowlu.

Foto: Reuters

Najboljši ekipi rednega dela sezone ameriškega nogometa NFL, Tennessee Titans in Green Bay Packers, sta izpadli v konferenčnem polfinalu. Med štiri najboljše so se uvrstili Cincinnati Bengals, prvič po letu 1988, in San Francisco 49ers. Na prvi nedeljski tekmi pa so Los Angeles Rams s 30:27 premagali branilce naslova Tampo Bay Buccaneers na čelu s Tomom Bradyjem. Doma so konferenčni polfinale dobili samo Kansas City Chiefs, ki so po podaljšku izločili Buffalo Bills (42:36).

Tampa Tom Brady
Sportal Brady, pazi se! Nevarnost prihaja iz Los Angelesa.

Konec sezone tudi za Toma Bradyja, največjega vseh časov.  | Foto: Reuters Konec sezone tudi za Toma Bradyja, največjega vseh časov. Foto: Reuters Los Angeles Rams so sredi tretje četrtine vodili s 27:3, lahko bi še za touchdown več, če ne bi Cam Akers na robu končne cone v zadnji minuti prvega polčasa izgubil žoge. A proti Tomu Bradyju tudi tolikšna prednost ni nobeno zagotovilo za zmago. In res, pravzaprav so se Rams skoraj sami premagali. Izgubili so še tri žoge in Tampa Bay Buccaneers so v zadnji minuti tekme izenačili na 27:27. Nato pa sta vendarle v zadnjih 40 sekundah tekme sledili dve uspešni dolgi podaji Matta Stafforda, in Rams so prišli do strela na gol. Matt Gay je zadel in Rams so se s 30:27 uvrstili v finale konference NFC. Za 44-letnega Bradyja je konec sezone, a kariere najbrž še ne. O upokojitvi bi razmislil le, če bi osvojil Super Bowl. 

Ko ni tekma odločena niti 14 sekund pred koncem

Tyreke Hill je ujel 150 jardov in en touchdown, večino v zadnjih dveh minutah in podaljšku. | Foto: Reuters Tyreke Hill je ujel 150 jardov in en touchdown, večino v zadnjih dveh minutah in podaljšku. Foto: Reuters Edini, ki so konferenčni polfinale dobili na domačem terenu, so Kansas City Chiefs. In to na kakšen način! Vodili so večji del tekme, nato pa so Buffalo Bills povedli dve minuti pred koncem (26:29). A v vsega 52 sekundah je podajalec Patrick Mahomes sčaral nov touchdown (33:29). Na drugi strani je ob odličnem podajalcu Joshu Allenu (393 jardov in štirje touchdowni) tekmo kariero odigral njihov tretji lovilec Gabriel Davis (201 jard), ki je 14 sekund pred koncem ujel že četrti touchdown za novo vodstvo Billsov (33:36). A tudi 14 sekund je bilo dovolj za Mahomesa. Chiefse je popeljal čez polovico igrišča, in zadeli so prosti strel za podaljšek (36:36).

Met kovanca so dobili igralci Kansas Cityja ter si tako zagotovili prvi napad v podaljšku. S svojo tretjo podajo za touchdown na tekmi (na Travisa Kelceja) je Mahomes odločil zmagovalca (42:36). Skupaj je podal za 378 jardov. Za Kansas City je to četrta zaporedna uvrstitev v finale konference AFC, ki bo prihodnjo nedeljo.

Konferenčni finale lige NFL (nedelja 29. 1.):

AFC

Kansas CIty Chiefs - Cincinnati Bengals

NFC
Los Angeles Rams - San Francisco 49ers

*Super Bowl bo 13. februarja.

Konec sanj za najboljši ekipi sezone

Petindvajsetletni Burrow se je v svoji drugi sezoni v NFL že uvrstil v konferenčni finale. | Foto: Reuters Petindvajsetletni Burrow se je v svoji drugi sezoni v NFL že uvrstil v konferenčni finale. Foto: Reuters Pravljica Cincinnati Bengalsov se nadaljuje. Njihov podajalec Joe Burrow je podal za 348 jardov, a doživel zelo težko tekmo. Obrambni igralci Tennessee Titansov so ga z žogo na zadnjico (t. i. sack) spravili kar devetkrat. A to najboljši ekipi konference AFC po rednem delu ni prav nič pomagalo. Rešiti je ni mogel niti najboljši tekač v ligi Derrick Henry, ki je po poškodbi zaigral prvič po dveh mesecih in pol (62 jardov). Odpovedal je njihov podajalec. Ko je Ryan Tannehill vrgel še tretjo prestreženo žogo na tekmi, je Bengalsom podaril priložnost za zmago s strelom na gol. Novinec Evan McPherson je zadel še četrtič na tekmi in Cincinnati je zmagal z 19:16. To je prva uvrstitev Bengalsov v konferenčni finale po 34 letih.

San Francisco zaklet za Rodgersa, ki najverjetneje odhaja iz Green Baya

Eden od nenadejanih junakov 49ersov Talanoa Hufanga je blokiran punt vrnil za touchdown. | Foto: Reuters Eden od nenadejanih junakov 49ersov Talanoa Hufanga je blokiran punt vrnil za touchdown. Foto: Reuters Še manj točk in osvojenih jardov je bilo na drugi sobotni tekmi. Pa ne samo zato, ker sta dominirali obe obrambi, bili so tudi težki pogoji za igro, saj je bilo v Green Bayu deset stopinj pod ničlo, obenem je še rahlo snežilo. Edini, ki s trdo žogo ni imel toliko težav, je bil odlični lovilec Green Bay Packersov Devante Adams, a tudi skupaj z enim najboljših podajalcev v ligi Aaronom Rodgersom nista mogla narediti razlike. Pet minut do konca tekme so Packers vodili z 10:3. Nato pa šok: posebno moštvo 49ersov, ki je že v prvem polčasu blokiralo strel na gol, je blokiralo še predajo žoge (t. i. punt). Še več: vrnilo ga je za touchdown za izenačenje na 10:10. Nato je v zadnji sekundi tekme za zmago San Francisca proti najboljši ekipi rednega dela konference NFC prosti strel zadel Robbie Gould (10:13). 

Aaron Rodgers se po 14 sezonah v vlogi prvega podajalca ekipe najverjetneje poslavlja od Green Baya. | Foto: Reuters Aaron Rodgers se po 14 sezonah v vlogi prvega podajalca ekipe najverjetneje poslavlja od Green Baya. Foto: Reuters

Rodgers je še četrtič v končnici izgubil proti 49ersom (na naboru leta 2005 je bil užaljen, ker ga niso izbrali kot prvega) in najverjetneje odigral svojo zadnjo tekmo za Green Bay. Z njim je v 14 sezonah osvojil samo en Lombardijev pokal. Pri 38 letih še ne končuje kariere, a si bo za naslednjo sezono skoraj zagotovo našel novo sredino.

Konferenčni polfinali lige NFL:

AFC


Sobota, 22. 1.:
Tennessee Titans : Cincinnati Bengals 16:19

Nedelja; 23. 1.:
Kansas City Chiefs : Buffalo Bills 42:36 (po podaljšku)

NFC

Sobota, 22. 1.:
Green Bay Packers : San Francisco 49ers 10:13

Nedelja; 23. 1.:
Tampa Bay Buccaneers : Los Angeles Rams 27:30
Ne spreglejte