Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
24. 9. 2021,
11.26

Osveženo pred

2 leti, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01

Natisni članek

triatlon Ironman David Pleše

Petek, 24. 9. 2021, 11.26

2 leti, 7 mesecev

Covid-19 nagaja organizatorjem

Kultni havajski ironman prvič na celini

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01
David Pleše | David Pleše je bil pred dvema letoma 26. | Foto STA

David Pleše je bil pred dvema letoma 26.

Foto: STA

Na havajskem Velikem otoku zaradi pandemije covida-19 oktobra ne bodo izpeljali kultne vzdržljivostne preizkušnje ironman za svetovno prvenstvo v triatlonu. Najprej so želeli ta triatlon izpeljati prihodnjega februarja, a razmere tega ne dopuščajo, zato bodo prvenstvo skušali izpeljati prihodnjega maja v St. Georgeu v ameriški zvezni državi Utah.

Oktobra se na vulkanskem otočju sredi Tihega ocena ne bodo zbrali najvztrajnejši športniki na planetu. Med vsemi tekmovanji v triatlonu je največ pozornosti deležna serija ironman. Svetovno prvenstvo, ki ga tradicionalno gosti havajski Veliki otok, pa velja za sveti gral slehernega triatlonca.

Preizkušnjo, v kateri morajo tekmovalci premagati 3,86 kilometrov plavanja, 180,2 kilometra kolesarjenja in 42,2 kilometra teka, z letnico 2021 bodo skušali izpeljati 7. maja, prvič od leta 1978 na ameriški celini. Ironman 2022 pa se bo po načrtih znova vrnil na kraj Kailua-Kona na Havajih z žensko preizkušnjo 6. oktobra in moško preizkušnjo 8. oktobra prihodnje leto.

Pleše predlani 26.

Zadnje svetovno prvenstvo na Havajih doslej je potekalo leta 2019, zmagovalec z rekordom proge, časom sedmih ur, 51 minut in 13 sekund, je bil tretjič Nemec Jan Frodeno, ki je na tej preizkušnji zmagal tudi v letih 2015 in 2016.

Njegova rojakinja Anne Haug je zmagala v kategoriji žensk in prekinila švicarsko prevlado, ko je SP na Havajih štirikrat po vrsti osvojila Daniela Ryf, ki je pred tremi leti postavila ženski rekord proge 8:26:18 ure.

Slovenski triatlonec David Pleše je na svetovnem prvenstvu v ironmanu na Havajih pred dvema letoma v konkurenci profesionalcev s skupnim časom 8:30:03 osvojil 26. mesto.

Koprski triatlon Ironman
Sportal Sašo Kočar zmagovalec polovičnega ironmana
Ne spreglejte