SiolNET. Sportal Drugi športi
0,08

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Triglav The Rock Ljubljana

Kruder pred Triglav The Rock preplezal Tromostovje

0,08

termometer

Jernej Kruder
Foto: Arhiv organizatorja/Extrem

Ljubljana bo v soboto gostila premierno izdajo mednarodnega tekmovanja serije masters v športnem plezanju v disciplini balvani Triglav The Rock z nagradnim skladom 14.000 evrov, na katerem bodo nastopili najboljši športni plezalci z vsega sveta. Med povabljenimi sta tudi najboljša slovenska balvanska plezalca Janja Garnbret in Jernej Kruder.

Tekmovanje bo potekalo dva dni, skladno s pravili Mednarodne zveze za športno plezanje (IFSC) za tekmovanja svetovnega pokala in velikih prvenstev. Kvalifikacije bodo v Kopru, polfinale in finale pa na Kongresnem trgu v Ljubljani. Zmagal bo plezalec, ki bo v finalnem delu tekmovanja v najmanj poskusih preplezal največje število balvanov.

Tekmovalci bodo razvrščeni v dve kategoriji, moško in žensko. V kvalifikacijah bo nastopilo več kot sto tekmovalcev. Tekmovanje je odprtega tipa, kar pomeni, da se nanj lahko prijavijo vsi, ki bodo v letu 2017 dopolnili 15 let. V ljubljanskem polfinalu pa bo nastopilo 20 tekmovalcev v vsaki od kategorij.

Tekmovanje na Kongresnem trgu bo potekalo na montažni steni, ki jo je mogoče postaviti v enem samem popoldnevu ter celotno konstrukcijo skupaj z varovalnimi blazinami prepeljati z enega mesta na drugo v najkrajšem možnem času. Tekmovanje na Kongresnem trgu bo potekalo na montažni steni, ki jo je mogoče postaviti v enem samem popoldnevu ter celotno konstrukcijo skupaj z varovalnimi blazinami prepeljati z enega mesta na drugo v najkrajšem možnem času.

V polfinale se bo uvrstilo deset najboljših plezalk in plezalcev iz kvalifikacij ter deset plezalk in plezalcev, ki se bodo tekmovanja udeležili s posebnim povabilom organizatorja. V večernem finalu bo nastopilo 12 tekmovalcev, šest najboljših plezalk in šest najboljših plezalcev iz polfinala.

Zmagovalec v moški in zmagovalka v ženski kategoriji bosta vsak prejela ček v višini 3000 evrov. Denarne nagrade bo prejelo vseh dvanajst finalistov. Nagrada za drugo mesto znaša 1500, za tretje 1000, za četrto 700, za peto 500 in za šesto mesto 300 evrov.

Kvalifikacije bodo potekale v Plezalnem centru v Kopru v petek od 15. do 19. ure, odločilna kroga tekmovanja bosta v soboto na Kongresnem trgu, začetek polfinala bo ob 13. uri, finale v sojo žarometov z neposrednim prenosom na 2. sporedu TV Slovenija pa se bo začel ob 20. uri.

Koncept tekmovanja so predstavili na novinarski konferenci. Koncept tekmovanja so predstavili na novinarski konferenci.

Tekmovanje je plod zamisli in sodelovanja direktorja podjetja Extrem Simona Rožnika in Lorina Mösche, ki je bil glavni organizator treh tekem za svetovni pokal v balvanskem plezanju v Log-Dragomeru. Upajo, da bo tekmovanje z izjemno kuliso pod Ljubljanskim gradom postalo tradicionalno ter da bodo na podlagi uspeha masters tekmovanja nato lahko uspešno konkurirali tudi za izvedbo tekem svetovnega pokala.

Organizacijo tekmovanja je podprla Planinska zveza Slovenije, za postavitev balvanskih smeri pa bo skrbela ekipa pod vodstvom Kranjčana Anžeta Štremflja. Ambasador tekmovanja je Celjan Jernej Kruder, ki je lani kot drugi na svetu preplezal sloviti Es Pontas na Majorki.

Video: Kruder je lani kot drugi na svetu preplezal sloviti Es Pontas na Majorki.

Kruder je pred, kot obljubljajo organizatorji, plezalnim spektaklom aprila poskrbel še za en podvig. Lastnoročno, brez pomoči varovalnih vrvi, je v promocijske namene preplezal spodnji obok zunanjega kraka ljubljanskega Tromostovja. Video posnetek njegovega plezanja ima na Youtubu že 29.389 ogledov. Med neposredno vabljenimi sta tudi Kruder in Garnbretova, ki se bosta v polfinalu pomerila tudi za enega izmed šestih mest, ki vodijo v finale. V primeru zelo slabe vremenske napovedi bodo polfinale in finale izpeljali v nedeljo.

Tekmovanje na Kongresnem trgu bo potekalo na montažni steni, ki jo je mogoče postaviti v enem samem popoldnevu ter celotno konstrukcijo skupaj z varovalnimi blazinami prepeljati z enega mesta na drugo v najkrajšem možnem času.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 6
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin