Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
13. 5. 2018,
13.12

Osveženo pred

5 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,33

Natisni članek

Jernej Kruder Gregor Vezonik

Nedelja, 13. 5. 2018, 13.12

5 let, 11 mesecev

Uspeh za Slovenca, ki sta priplezala med najboljše

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,33
Jernej Kruder | Foto Urban Urbanc/Sportida

Foto: Urban Urbanc/Sportida

Slovenska športna plezalca Jernej Kruder in Gregor Vezonik sta osvojila stopničke na tekmi svetovnega pokala v balvanskem plezanju v kitajskem Taianu. Kruder se je v današnjem finalu uvrstil na drugo mesto, Vezonik pa je bil za popolni slovenski dan na Kitajskem tretji. Boljši od Slovencev je bil le Izraelec Alex Khazanov.

Slovenca sta boj za stopničke napovedala že v današnjem polfinalu ter v finalu najboljše šesterice ubranila izhodiščna položaja in še drugič v tej sezoni vpisala dvojne slovenske stopničke.

Kruder je bil v polfinalu drugi, Vezonik pa je v zadnji krog napredoval s tretjega mesta polfinala.

Slovenca sta v finalu zdržala pritisk ter po Moskvi še drugič v tej sezoni skupaj stopila na zmagovalni oder, kjer sta se prav tako veselila uvrstitve na drugo in tretje mesto.

Kruder je v življenjski formi in tako dober še ni bil nikoli. Po štirih tekmah ima na svojem računu štiri uvrstitve v finale ter najboljši izkupiček za prepričljivo vodstvo v moški karavani svetovnega pokala v balvanih.

Sedemindvajsetletni Celjan je premierno zmago vpisal že takoj na začetku, na uvodni tekmi v švicarskem Meiringenu, najslabši, šesti, je bil v kitajskem Chongqingu. Zelo dobro kaže tudi Vezoniku, ki pred to sezono še ni bil na stopničkah.

Slovenci so bili znova stoodstotni v sobotnih kvalifikacijah druge postaje azijske turneje. V predzadnji krog tekmovanja so se uvrstili vsi štirje slovenski predstavniki na Kitajskem.

Jernej Kruder | Foto: Urban Urbanc/Sportida Foto: Urban Urbanc/Sportida

Tik pod robom finala je pristala Katja Kadić, ki je osvojila končno sedmo mesto. Anže Peharc je v polfinalu zasedel 16. mesto.

Najuspešnejša Slovenka Janja Garnbret je azijsko turnejo izpustila zaradi šolskih obveznosti in mature.

Svetovni pokal v balvanih se bo nadaljeval 2. in 3. junija v Tokiu (Hachioji) na Japonskem, kjer bo leta 2020 športno plezanje doživelo svojo olimpijsko premiero.

Pred tem se bodo najboljši športni plezalci ustavili v Ljubljani, ki bo naslednjo soboto, 20. maja, prizorišče mednarodnega tekmovanja v balvanih Triglav The Rock, ki ne šteje za točkovanje svetovnega pokala, je pa uvrščeno na tekmovalni spored mednarodne zveze za športno plezanje.

Kruder, vodilni Slovenec v balvanskem seštevku svetovnega pokala, je lani ljubljansko tekmo končal na drugem mestu, letos pa se spogleduje s stopničko višje.

Ne spreglejte