Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
12. 11. 2017,
18.50

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Natisni članek

Janja Garnbret Janja Garnbret Jakob Schubert Domen Škofic

Nedelja, 12. 11. 2017, 18.50

6 let, 5 mesecev

Janja Garnbret in Jakob Schubert najboljša na zadnji tekmi sezone

Kdo sploh lahko ustavi izjemno Janjo Garnbret? #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45
Janja Garnbret | Foto Žiga Zupan/Sportida

Foto: Žiga Zupan/Sportida

Po izjemni sezoni, v kateri je nanizala rekordnih devet zmag, je komaj 18-letna slovenska plezalka Janja Garnbret zmagala tudi na zadnji tekmi letošnjega svetovnega pokala v težavnostnem plezanju, ki jo že tradicionalno gosti Kranj. Kot je povedala v enem od intervjujev za Sportal, si je prav v Kranju želela odlične predstave, kar ji je tudi uspelo. V razprodani dvorani Zlato polje je po dveh tretjih mestih tokrat prvič ugnala vso konkurenco.

Na sklepnem dejanju sezone v športnem plezanju je drugo mesto pripadlo Južnokorejki Jain Kim, tretje mesto pa je presenetljivo osvojila Britanka Molly Thompson-Smith. V finalu sta nastopili še dve Slovenki: Mina Markovič (peto mesto) in Vita Lukan, ki je svoj prvi veliki finale končala na sedmem mestu.

Štirikratna zmagovalka Kranja, Mina Markovič, je tokrat osvojila 5. mesto. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Štirikratna zmagovalka Kranja, Mina Markovič, je tokrat osvojila 5. mesto. Foto: Žiga Zupan/Sportida

17-letna Vita Lukan pa je bila v svojem prvem finalu sedma. | Foto: Žiga Zupan/Sportida 17-letna Vita Lukan pa je bila v svojem prvem finalu sedma. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Janja že drugo leto zapored zmagovalka skupnega seštevka, postavila je nov rekord

Garnbretova si je s sijajnim nizom dosežkov že pred kranjskim koncem sezone zagotovila kar dva naslova, saj je že drugič v zadnjih dveh letih kot najbolj vsestranska športna plezalka v svetovni karavani osvojila zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala v težavnosti in kombinaciji.

Naslov v olimpijski kombinaciji, gre za seštevek sezone v težavnosti, balvanih in hitrosti, je osvojila z rekordno prednostjo v zgodovini tega merjenja. Garnbretova je skupno vpisala 1.135 točk, Kimova na drugem mestu pa je vpisala 509 točk manj.

Plezanje Kranj | Foto: Žiga Zupan/Sportida Foto: Žiga Zupan/Sportida Sezono je Garnbretova opisala kot neverjetno. "Ne vem, kdaj se bo to še enkrat ponovilo. Res sem uživala v vsaki tekmi, ampak na koncu sem si želela, naj bo že enkrat konec, ker sem res že utrujena.

Sem vesela, da se je tako izteklo in da lahko potegnem pod celotno sezono eno črto in vse to 'sprocesiram' in se lahko začnem pripravljati že na naslednjo sezono," je povedala po koncu kranjskega finala.

Plezanje Kranj | Foto: Žiga Zupan/Sportida Foto: Žiga Zupan/Sportida

V objemu svojega fanta, plezalca Domna Škofica | Foto: Žiga Zupan/Sportida V objemu svojega fanta, plezalca Domna Škofica Foto: Žiga Zupan/Sportida

Oglejte si fotogalerije s sklepnega dejanja sezone v športnem plezanju:

Ogled smeri - 1. del:

Fotogalerija
1 / 5

Moški - 2. del:

Fotogalerija
1 / 13

Ženske - 3. del:

Fotogalerija
1 / 26

Podelitve - 4. del:

Fotogalerija
1 / 10

Zmagala je kar devetkrat, kar je največ v zgodovini

Rekordna pa je bila tudi njena vsa sezona, tako balvanska kot težavnostna, saj je skupno osvojila devet zmag, kar je največ doslej v eni sezoni v zgodovini tega športa, šest v težavnosti in tri v balvanih.

V težavnosti na šest zmag, sicer v neprekinjenem nizu, je leta 2007 kot prva Slovenka vpisala Maja Vidmar, prva slovenska skupna zmagovalka svetovnega pokala v težavnosti.

Na podelitvi so jo premagala čustva. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Na podelitvi so jo premagala čustva. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Garnbretova je kranjsko zmago, potem ko je v soboto osvojila vse tri smeri do vrha, osvojila z najboljšim dosežkom ženskega finala, z višino tik pod vrhom 44+.

Janja Garnbret je pobrala največji delež kolajn v pravkar končani sezoni, na stopničkah je stala kar dvanajstkrat. V težavnosti na osmih tekmah je bila najslabša dvakrat tretja.

Trenutno najuspešnejša slovenska športna plezalka se je izkazala tudi na letošnjih celinskih tekmovanjih. Postala je evropska prvakinja v kombinaciji, potem ko je bila druga na EP v balvanih in četrta na EP v težavnosti.

Avstrijcu kranjski hat-trick, Škofic tik pod odrom

V moški konkurenci je zmagal Avstrijec Jakob Schubert, slovenski finalist Domen Škofic pa je pristal tik pod stopničkami na četrtem mestu. Schubert je edini v finalu splezal do vrha smeri.

Domen Škofic je ostal tik pod zmagovalnim odrom. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Domen Škofic je ostal tik pod zmagovalnim odrom. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Šestindvajsetletni športni plezalec iz Innsbrucka je v Kranju vodil že po kvalifikacijah, mesto vodilnega je ubranil v polfinalu, v finalu pa je svojo kranjsko premoč pokazal tako, da je edini zahtevno finalno smer splezal prav do finalnega oprimka, ki označuje vrh smeri. Schubert je v Kranju osvojil še tretjo zmago. Zmagal je že v letih 2012 in 2013.

Nemec Alexander Megos je osvojil drugo mesto (38+), tretji je bil Rusi Dmitrij Fakirjanov (36).

Slovenski matador letos brez zmage, na koncu v skupnem seštevku četrti

Škofic je po zanj lanski rekordni sezoni, v kateri je trikrat zmagal ter prvič osvojil tudi skupni seštevek sezone v težavnosti, v tej sezoni ostal brez zmage. Lani je v Kranju bil drugi, v tej sezoni pa je enkrat stopil na stopničke z drugim mestom julija v Villarsu, na uvodni tekmi težavnostne sezone.

Skupni seštevek svetovnega pokala v težavnosti med športnimi plezalci je dobil Francoz Romain Desgranges, ki je z devetim mestom za las ostal brez kranjskega finala. Drugi skupno je Italijan Stefano Ghisolfi, tretji skupno Japonec Keiichiro Korenaga. Škofic, ki se je v tej sezoni soočal s prevelikimi nihanji v formi, je s četrtim mestom na zadnji tekmi sezono končal tudi s četrtim mestom v seštevku discipline.

Pred domačo publiko si je želel več. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Pred domačo publiko si je želel več. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Obetaven mladi rod

Dobra novica za slovensko športno plezanje je, da iz ozadja prihajajo novi tekmovalci. V Kranju je z uvrstitvijo v svoj prvi veliki finale v svetovnem pokalu in osvojenim sedmim mestom prijetno presenetila Vita Lukan, Urška Repušič pa se je odrezala z 10. mestom.

V dvajseterico najboljših sta se na kranjski tekmi z osvojenima 19. mestoma prebila Martin Bergant in Mia Krampl.
Ne spreglejte