Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
9. 10. 2015,
18.29

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

odbojka slovenska odbojkarska reprezentanca Belorusija

Petek, 9. 10. 2015, 18.29

7 let, 12 mesecev

Kot hitri vlak mimo prve ovire

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je v svoji prvi tekmi evropskega prvenstva v Varni premagala Belorusijo s 3:0 (12, 21, 17).

Slovenska reprezentanca je še tretjič v nizu z zmago začela evropsko prvenstvo. Pred štirimi leti je bila boljša od Avstrije, pred dvema letoma od Srbije, tokrat pa je ugnala Belorusijo. S tem je naredila velik korak do uvrstitve med najboljših 12, saj ne gre verjeti, da jo bodo Belorusi v nadaljevanju prvenstva z zmago ali dvema, nad Poljsko in Belgijo, poslali domov, tako kot so jo leta 2013 z zmagama nad Nizozemsko in Finsko, proti katerima je Slovenija izgubila, Srbi.

Slovenci so se z Belorusi letos poleti že merili v evropski ligi. V gosteh so dvakrat zmagali, čeprav so tekmeci na evropsko prvenstvo prišli v močnejši zasedbi, pa so bili Slovenci na papirju veliki favoriti. Po drugi strani so se izbranci Andree Gianija – tekmo je začel s standardno postavo, ki je blestela na pripravljalnih tekmah – dobro zavedali, da na taki ravni tekmovanja podcenjevanja ne sme biti, da je treba biti zbran od začetka do konca tekme.

In obljube pred tekmo, da se bo to res zgodilo, so Tine Urnaut in kolegi prenesli tudi na igrišče. Ni jih zmedla niti tekmečeva začetna postava, v kateri ni bilo njihovega najboljšega igralca s tekem v Brestu Andreja Radzjuka, na katerega so se na treningih posebej pripravljali. S servisi Danijela Koncilje in raznovrstno igro v napadu so si priigrali prednost 5:1, z zanesljivim sprejemom in odličnimi začetnimi udarci, predvsem tistih, ki se zanašajo na "float", pa prednost le še večali. Po bloku Dejana Vinčića je bilo že 12:4, ob drugem tehničnem odmoru pa 16:7. Že takrat je bilo jasno, da bodo povedli z 1:0 v nizih.

V uvodu drugega niza so slovenski odbojkarji sicer naredili nekaj nepotrebnih napak, ob prvem tehničnem odmoru zaostajali 6:8, toda Klemen Čebulj jih je s tremi zaporednimi točkami, med katerimi je bil tudi blok, popeljal v vodstvo. Ne za dolgo, a tudi po zaostanku 11:13 panike v slovenski vrsti ni bilo. Čebulj s servisi, libero Jani Kovačič z nekaj vrhunskimi posredovanji in Urnaut z napadom so nato povsem razorožili belorusko obrambo, s sedmimi zaporednimi točkami je Slovenija ušla na pet točk prednosti, kar je bilo ob zanesljivi igri dovolj za vodstvo z 2:0.

Za to, da so bili Gianijevi izbranci hitro v prednosti tudi v tretjem nizu (8:5), v katerem je zaigral tudi Jan Kozamernik, so najbolj zaslužni servisi Čebulja, da je razlika po drugem tehničnem odmor narasla na pet točk, pa servisi Alena Pajenka, blok Kozamernika in napadalne akcije Mitje Gasparinija. Do konca je prednost samo še naraščala, skupino 30 slovenskih navijačev sta na noge dvignila predvsem bloka Kozamernika in Gasparinija.

Ne spreglejte