Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
20. 5. 2016,
8.30

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

Tjaša Oder plavanje

Petek, 20. 5. 2016, 8.30

6 let, 6 mesecev

Korošica je dobila potrditev, da je olimpijski finale dosegljiv

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30
Tjaša Oder | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Tjaša Oder je že pred odhodom na evropsko prvenstvo odkrito napovedala lov na medaljo. Na prvo v članski konkurenci. A bolj je računala na tisto na 1500 metrov prosto, ki je njena paradna disciplina in ki jo lahko ulovi danes, kot pa tisto na 800 metrov prosto, ki se ji je nasmehnila že včeraj.

Zgovorna plavalka iz ravenskega Fužinarja Tjaša Oder je včeraj z novim državnim rekordom (8:25,68) osvojila svojo prvo medaljo v članski konkurenci: bron na 800 metrov prosto.

O njem na novinarski konferenci pred odhodom na prvenstvo v Londonu, ki poteka v olimpijskem bazenu, kjer je Odrova leta 2012 na 800 metrov prosto osvojila 25. mesto, na glas ni razmišljala, dejala je le, da si želi finala.

A po drugi strani je jasno dala vedeti, da postanek v Londonu zanjo ne bo zgolj postanek pred Rio de Janeirom, kot je to za Anjo Klinar, ampak čisto pravi vrhunec sezone.  

Po sredinih kvalifikacijah, ko si je na 800-metrski razdalji priplavala četrto izhodišče, se je začela spogledovati z idejo o medalji. | Foto: Getty Images Po sredinih kvalifikacijah, ko si je na 800-metrski razdalji priplavala četrto izhodišče, se je začela spogledovati z idejo o medalji. Foto: Getty Images

O Riu bo razmišljala šele takrat, ko se poslovi od Londona

"O olimpijskih igrah za zdaj še ne razmišljam. Zdaj je na vrsti London in to je moj glavni cilj," je dejala pred odhodom na Otok. "Medaljo z mladinskega svetovnega in evropskega prvenstva že imam, manjka mi le še članska, zato je to moj prvi cilj medalja v članski konkurenci."

Po sredinih kvalifikacijah so se misli usmerile proti medalji

O njej je začela razmišljati po sredinih kvalifikacijah, ko si je na 800-metrski razdalji priplavala četrto izhodišče, je povedala za STA. "Že v sredo sem vedela, da mi je ostalo nekaj moči in da se lahko uvrstim vsaj nekje do petega mesta, morda pa lahko osvojim tudi kolajno. Danes sem dobila potrditev, da se lahko kosam z najboljšimi, izid 8:25 je zelo dober in zdaj lahko razmišljam tudi o olimpijskem finalu," se je razgovorila po odlični uvrstitvi.

Na olimpijskih igrah v Rio de Janeiru bo nastopila na 800 metrov prosto. | Foto: Getty Images Na olimpijskih igrah v Rio de Janeiru bo nastopila na 800 metrov prosto. Foto: Getty Images

Študij začasno postavila na stranski tir

22-letnica z Raven na Koroškem, kjer je tudi bazen, v katerem opravi večino treningov, je letošnjo sezono povsem podredila pripravam na evropsko prvenstvo in olimpijske igre v Riu. Normo A je osvojila konec aprila na mitingu v Banjaluki. "Ko sem jo dosegla, se mi je odvalil kamen od srca," je priznala. Da bi se bolje pripravila, je začasno na stranski tir postavila tudi študij v ZDA, kjer zadnja tri leta nabira znanje v Arizoni.

Tjaša Oder | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

"Navajena sem trenirati s svojim trenerjem Gorazdom Podržavnikom. Že vse življenje delam z njim. V Sloveniji so treningi precej bolj individualni kot pa čez lužo. Tam so bolj osredotočeni na ekipno plavanje, kar mi ne odgovarja preveč. Poleg tega nas je tam 50 plavalk na kupu … Kaj pa vem, mislim, da mi individualno delo precej bolj odgovarja," je o razlogih za začasno selitev v Slovenijo (za podoben korak se je odločil tudi Damir Dugonjić) razmišljala Odrova.

O trenerju pa: "Oba s trenerjem sva precej trmasta, zato je najino sodelovanje lahko precej zanimivo. Občasno se tudi spreva, a na splošno pa se lepo razumeva. Trener mi zna prisluhniti in razumeti, kadar sem preveč utrujena za trening. Zna me spodbujati, skratka, rezultati dela v Sloveniji in plodovi višinskih priprav v Arizoni so že lepo vidni," je bila zadovoljna že pred odhodom v London, še bolj pa je zadovoljna z bronasto medaljo okrog vratu. Danes si lahko nadene še drugo "ogrlico."

Kvalifikacije za 1500 metrov prosto jo čakajo ob 12.30.

Ne spreglejte