Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
16. 8. 2015,
14.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Eva Terčelj Luka Božič Sašo Taljat

Nedelja, 16. 8. 2015, 14.58

8 let

Kanuisti drugi, kajakaši tretji na ekipni tekmi v Pauju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V francoskem Pauju, na zadnji tekmi za svetovni pokal v letošnji sezoni, so slovenski kanuisti v ekipni vožnji osvojili drugo mesto, kajašaki so bili tretji.

S petim mestom se je v kajaku izkazala Eva Terčelj, ki je skupno sedma, na sedmem mestu pa sta današnjo finalno vožnjo končala Luka Božič in Saša Taljat, ki sta v skupni razvrstitvi peta. Po četrtem mestu na predzadnji tekmi svetovnega pokala v La Seu d'Urgellu je Ljubljančanka Eva Terčelj tudi na zadnji tekmi pred svetovnim prvenstvom pokazala dobro vožnjo. Tako v polfinalu kot v finalu je s progo opravila brez večjih težav in dotikov. V finalu je veslala še bolje kot v dopoldanskem polfinalu in postavila več kot dve sekundi boljši čas, ki je zadostoval za peto mesto in drugo najboljšo uvrstitev v svetovnem pokalu v sezoni. Zmagala je domačinka in aktualna olimpijska prvakinja Emilie Fer, druga je bila Avstralka Jessica Fox, tretja pa Avstrijka Corinna Kuhnle.

S petim mestom in dvojnimi točkami, ki so jih delili na finalni tekmi svetovnega pokala, je Terčeljeva napredovala tudi v skupnem seštevku. Z 209 točkami je zasedla skupno sedmo mesto. Urša Kragelj, ki se v Pauju ni uvrstila v polfinale, je po slabši predstavi nekaj mest izgubila, tako da je padla s šestega na končno 13. mesto. Ajda Novak, ki na zadnjih dveh tekmah ni tekmovala, je zasedla 64. mesto. Na vrhu razpredelnice sta se znašli Avstrijka Corinna Kuhnle in Slovakinja Jana Dukatova, ki sta zbrali po 264 točk, tretja pa je bila Avstralka Jessica Fox, ki je dobila skupni seštevek svetovnega pokala med kanuistkami.

V današnjem finalu sta veslala tudi Luka Božič in Sašo Taljat. V polfinalu sta bila šesta, za razliko od prve vožnje dneva, ki sta jo opravila brez dotikov, sta v finalni vožnji naredila napako na protitočnih 16. vratih, ki jima je prinesla dodatni dve sekundi. Zahtevno postavitev proge sta v finalu kljub dotiku preveslala hitreje kot v polfinalu, vendar so bili hitri tudi drugi čolni, tako da sta se morala zadovoljiti s sedmim mestom. Zmagala sta Čeha Jonaš Kašpar in Marek Šindler, za njima pa sta se zvrstili dve francoski navezi. Gauthier Klauss in Matthieu Peche sta bila druga, mlajša Yves Prigent in Loic Kervella pa tretja.

Slovenci so bili na progi hitri, a tudi nenatančni

Varovanca Dejana Testena sta v skupnem seštevku svetovnega pokala zbrala 171 točk, kar je zadostovalo za končno peto mesto. Najboljši dvojec sezone je zbral 306 točk, to sta bila Francoza Gauthier Klauss in Matthieu Peche, drugo in tretje mesto pa sta si zagotovili češki posadki Jonaš Kašpar in Marek Šindler ter Ondrej Karlovsky in Jakub Jane.

V popoldanskem delu programa so tekmovalci in tekmovalke nastopili še v ekipnih preizkušnjah, ki so predstavljale zadnji test uigranosti pred svetovnim prvenstvom v Londonu. Benjaminu Savšku in Luki Božiču se je tokrat v kanuistični ekipi namesto Anžeta Berčiča pridružil Jure Lenarčič, saj je slednji v svetovnem pokalu letos nastopal boljše od klubskega kolega in si tudi zagotovil mesto v ekipi, ki bo odpotovala na svetovno prvenstvo v London. Slovenci so bili na progi hitri, a tudi nenatančni, saj so zbrali osem kazenskih sekund. Na zahtevni progi je sicer grešila večina ekip, brez težav so z njo opravili le Francozi, ki so tudi prepričljivo zmagali. Slovenski kanuisti so bili drugi, a so za zmagovalci zaostali za skoraj deset sekund. Tretje mesto so si priveslali kanuisti Velike Britanije.

Ekipa kajakašev v postavi Peter Kauzer, Simon Brus in Janoš Peterlin se je podobno kot kanuisti na progo podala kot zadnja. Na progi so edine večje težave imeli pri protitočnih 16. vratih, kjer so se dvakrat dotaknili vrat, tako da so jim h končnemu času prišteli še dodatne štiri sekunde. Z dobrimi petimi sekundami zaostanka so bili tretji. Zmagali so Francozi, drugi so bili Britanci.

Ne spreglejte