Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Uroš Iskra

Ponedeljek,
27. 1. 2014,
20.36

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Calcit Volleyball Salonit Anhovo pokal Slovenije Maribor

Ponedeljek, 27. 1. 2014, 20.36

8 let, 3 mesece

Kanalci po desetih letih spet na prestolu

Uroš Iskra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Finale pokala je bil tak kot bi si ga vsi le želeli. Videli smo pet izenačenih niz, na koncu pa so nekoliko več znanja pokazali odbojkarji iz Kanala, ki se po desetih letih vračajo na pokalni prestol.

Po spektakularnem polfinalu, ko so Kamničani na presenečenje vseh izločili branilce naslova, ACH Volley, je v bučni mariborski dvorani Tabor sledilo še veliko finale. Nasproti sta si stala izredno izenačena tekmeca Calcit Volleyball in Salonit Anhovo.

Začetek finala je postregel z zelo izenačenim prvim nizom. Ne Kanalci ne Kamničani si do prvega tehničnega odmora niso priigrali nikakršne prednosti, in tako je bilo vse do točke 16:15. Potem pa je z izjemno neugodnimi začetnimi udarci na sceno stopil organizator igre Luka Krivec in povedel Primorce v lepo prednost. Ko je za začetnim udarcem točko dosegel še Jure Okroglič je na semaforju kazalo 23:18 in prvi niz finala je romal v roke Salonita (25:19).

Borbenost in malce sodniške pomoči za izenačenje

Tudi začetek drugega niza je bil poravnan. Trenerja nista spreminjala začetnih postav, nekoliko več želje in borbenosti pa je bilo videti v očeh slovenskih državnih podprvakov. Pri izidu 12:12 je Okroglič z druge linije zadel cilj, a so sodniki sodili avt, kar je dalo dodatna krila Kamničanov, ki so v nadaljevanju dosegli tri točke, Salonitčani pa le eno (16:13). Prednost je bila lepa, a še zdaleč neulovljiva. Kanalci so z nekaj lepimi obrambami imeli celo priložnost za izenačenje na 20:20, a je njihov prvi mož Dejan Čabarkapa napravil dve zaporedni napaki, Calcitovci pa so ušli na 22:19. Ni še bilo Konec, nepopustljivi Primorci bi ponovno priključili rezultat, a so sodniki naredili še eno veliko napako. Namesto, da bi sodniki piskali dotik Štemberger Zupana, žoga ga je po bloku zadela v hrbet, so dosodili le avt in namesto 22:21, je bilo 23:20 za odbojkarje iz Kamnika. Ta pa je bilo le dovolj in Kamničani so s 25:22 izid v nizih izenačili na 1:1.

Calcit imel pobudo, v zaključku bolj zbrani Primorci

Če so v prvih dveh nizih prvi do osme toke prišli Kanalci, je to v tretjem z enakim z izidom 8:7 uspelo Kamniku. To Primorce ni zmedlo, ki so povedli z 12:9, trener Kamničanov Marko Brumen pa je z dvojno menjavo, iz igre je potegnil Danijela Pokeršnika in Martina Hrasta, v igro pa poslal Tineta Kvasa in Tončka Šterna, zadel v polno. Po zaostanku za tri je Calcit z dobro igro povedel s 14:13, na drugi tehnični odmor pa so prav tako odšli s prednostjo točke (16:15). V tem obdobju je bil v napadu kot tudi servisu izjemno prodoren Štern in več kot upravičil zaupanje, vseeno pa si ''gostje'' niso uspeli odlepiti. Primorce je v igri držal Čabarkapa, ki je tudi dosegel točko celo za vodstvo z 19:18. Prednost točke so še povišali na 22:20, tudi 23:21. Ko so Kamničani po dolgi izmenjavi žoge v bloku ujeli Okrogliča, je še zasijal žarek upanja, a je že v naslednji akciji pri začetnem udarcu žogo v avt poslal Novljan. Zadnjo točko za 25:22 in zmago Salonita je s povsem zgrešenim udarcem dosegel kar Calcitov Tončk Štern.

Kamničani skoraj zapravili nemogoče

Če je trener Salonita Leon Schilling začel z enako postavo, pa je Brumen v prvi postavi pustil Tončka Šterna, na klopi pa je ostal Danijel Pokeršnik. Kamničani so četrti niz začeli na vso moč, saj jih je osvojitev niza ohranjala v igri za naslov. Calcit je hitro povedel 5:1, 7:2, s pravo bombo pa je odbojkarje na prvi odmor poslal razpoloženi Štern (8:2). Prednost se ni manjšala, še več, ta je le naraščala in kmalu je bilo jasno, da bo o prvaku po odločal peti niz. Pri izidu 16:9, ko so že vsi mislili, da je konec, so trdoživi Primorci odgovorili z izjemnim nizom 7:2 in prednost Calcita zmanjšali le na dve točki (18:16). Vprašanje, kaj bi se zgodilo, če Kamničani ne bi imeli v svojih vrstah mlajšega Šterna, ki ga je Hrast iskal v vsakem napadu. Tonček je bil izjemno zanesljiv, dosegal točke kot po tekočem traku, pri izidu 20:18, pa so ga Salonitčani le ujeli z blokom in napovedali izjemno napeto končnico. Po dveh blokih Brusa, najprej Okrogliču in Česniku in prednosti 24:20 za Kamnik, je bilo zgodbe konec, zmagovalca je določila loterija.

Salonit ponovno ujel ACH Volley

V bloku izjemno razpoloženi Brus je poskrbel za prvo točko v odločilnem nizu, a mu je hitro na drugi strani odgovoril Čabarkpa (1:1). Kamničani so v nadaljevanju imeli pobudo, a Primorci pa so jim sledili kot sence. Pri izidu 3:3 so Kanalci dosegli tri zaporedne točke, kamniškemu trenerju Brumnu pa ni preostalo drugega kot da vzame minuto odmora. Njegovi varovanci so v nadaljevanju zaigrali bolje, kljub temu pa so Primorci pri menjavi igrišča imeli dve točki prednosti (8:6). Vedelo se je, da dve točki v odbojki ne pomenijo nič in Kamničani so izenačili na 10:10. Bilo je tudi 11:11, ko je spet odlično točko dosegel Čabarkapa, po zgrešenem udarcu iz druge linije Štemberger Zupana, pa so Kanalci povedli s 13:11. Zadnjo točko in nov pokalni naslov po desetih letih je Salonitu z blokom na Kotnikom priboril Česnik (15:12). Primorci so se po naslovih ponovno izenačili z ACH Volleyjem, oba jih ima zadaj po osem.

Ne spreglejte