Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
8. 10. 2014,
11.32

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Domen Škofic solkanski most

Sreda, 8. 10. 2014, 11.32

7 let, 12 mesecev

Kako je radovljiški "pajek" prvi v zgodovini splezal na Solkanski most? (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Športni plezalec Domen Škofic je prvi človek v zgodovini, ki je splezal na mogočni Solkanski most, si privoščil skok z obratom nazaj in zraven postal še glavni junak spektakularnega videa.

Dvajsetletni Radovljičan Domen Škofic, četrti z zadnjega svetovnega članskega prvenstva v težavnosti, je prvi človek v zgodovini, ki je splezal na mogočni Solkanski most. Celoten vzpon je v dolžino meril blizu 60 metrov, Domen pa je zanj porabil skoraj pol ure.

"Most sem preplezal pred natanko tednom dni. Projekta smo se lotili z ekipo slovenske plezalske reprezentance in Red Bullom. Načrtovali smo ga sicer že na začetku leta, a zaradi številnih tekem prej ni prišel na vrsto. Plezanje po kamnitem mostu je nekaj povsem drugega kot športno plezanje in se ne more primerjati s tekmami v težavnosti. Večino časa gre za izvajanje enakih gibov, a atraktivnost lokacije naredi svoje, adrenalinski skok na koncu pa da še tisto piko na i.

Čeprav sem vajen skokov s skal, je bil tokrat strah prisoten, priznam. Prostega pada je bilo veliko več, kot sem vajen, tudi občutek je povsem drugačen, ko padaš proti tlom, pa zraven nimaš plezalne stene, ampak samo neki prazen prostor, kar je bilo zame nekaj povsem novega. Ni druge, kot da zaupaš v vrv, ki te varuje, in varovalca, ki skrbi zanjo (v njegovem primeru je bil to Simon Margon, op. a.)," je za Sportal povedal 20-letni plezalec.

Tako kot večina tistih, ki so videli končni (video)izdelek, ki ga popestri še sopihanje muzejskega vlaga Slovenskih železnic, ki se v ravno pravem trenutno (načrtno) zapelje mimo, je nad njim naravnost navdušen.

"Navdušen sem, mislim, da je videti res, res dobro! Pri snemanju je sodelovalo pet ali šest snemalcev, morda tudi več, šestčlanska spremljevalna ekipa, pa še kašen začuden sprehajalec je po naključju prišel mimo," je še povedal študent Fakultete za šport, ki je pred kratkim v Arcu preplezal legendarno smer Underground. To je njegova šesta smer z oceno 9a (za primerjavo: vzpon na Solkanski most je ocenil z oceno 7c po francoski lestvici, op. a.).

Škofic, ki je tudi aktualni državni prvak v športnem plezanju, jutri odhaja v Azijo, kjer bo nastopil na treh tekmah svetovnega pokala.

Ne spreglejte