Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
30. 1. 2015,
9.30

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

kajak kanu olimpijske igre Rio de Janeiro

Petek, 30. 1. 2015, 9.30

8 let

Kajakaši in kanuisti naj bi konec novembra že tekmovali na olimpijski progi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Do začetka olimpijskih iger v Riu de Janeiru je še nekaj več kot 500 dni, organizatorji pa hitijo z izgradnjo in pripravo prizorišč, ki bodo gostila največji športni dogodek leta 2016.

Nedavno so se v Braziliji mudili predstavniki Mednarodne kajakaške zveze (ICF), ki so z videnim zelo zadovoljni. Po napovedih naj bi testno tekmovanje na tej progi izvedli ob koncu novembra.

Kajakaška proga, ki bo v predelu Deodoro, sicer kar precej oddaljenim od glavnih turističnih atrakcij in znamenite plaže Copacabana, velja za najbolj zahteven gradbeni projekt izmed vseh, ki so se jih lotili organizatorji prihajajočih poletnih olimpijskih iger. Po besedah odgovornih je zapletena predvsem postavitev štirih črpalk, ki bodo progo napajale s 26 tisoč kubičnimi metri vode. Proga bo vsebovala tudi inovacijo – posebne vnaprej izdelane obloge rečnega dna, kar utegne biti sestavni del vseh prihodnjih umetnih kajakaških prog. "Kajakaška proga je eno najkompleksnejših prizorišč, ki bodo zgrajena za OI, vendar smo prepričani, da bo to, ob pomoči in vodenju ICF, izjemna proga, na kateri bodo najboljši tekmovalci zasijali leta 2016," je izpostavil direktor za upravljanje prizorišč OI v Riu Gustavo Nascimento in nadaljeval: "Testno tekmovanje novembra bo ponudilo priložnost za preizkus tekmovalnega prizorišča in sistema. To bo tudi pripomoglo k temu, da bodo morebitne prilagoditve izvedene precej pred začetkom iger."

Prvo tekmovanje naj bi izvedli konec novembra

Pred dobrim tednom dni so se na gradbišču mudili tudi predstavniki Mednarodne kajakaške zveze, ki so bili zadovoljni z dozdajšnjim potekom projekta. "Tu sem bil, ko ni bilo še ničesar, le gozd. Napredek je neverjeten. Za zdaj vse poteka v skladu z urnikom in kaže zelo pozitivno. Nismo še pri koncu in ostajamo previdni, dokler ne bo začela teči voda, ampak v primerjavi z drugimi prizorišči, ki smo jih videli, je vse v skladu z načrtom," je ob obisku dejal generalni sekretar ICF Simon Toulson.

Prvo tekmovanje, test olimpijskega prizorišča, naj bi v Riu de Janeiru izvedli ob koncu novembra. "Proga naj bi bila zanesljivo dokončana in tudi pripravljena za akcijo oktobra. Časa ni veliko, saj imamo testno tekmo prizorišča predvideno za november. To bo potrjeno 15. julija, ko bomo natančno videli, kakšno je stanje prizorišča na ta dan," je posebej za Kajakaško zvezo Slovenije povedal Jean Michel Prono. Ta ob trenutnem tempu dela verjame, da bi lahko ujeli začrtane roke. Slalomsko prizorišče bo v času iger nudilo 8000 sedišč in bo eno izmed devetih tekmovališč v predelu Deodoro, kjer bodo izvedli 11 olimpijskih in paraolimpijskih tekmovanj. Po koncu iger bodo prizorišča bržkone spremenili v rekreacijsko-adrenalinsko-zabaviščni park.

Ne spreglejte