Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Torek,
5. 3. 2013,
12.00

Osveženo pred

1 mesec, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

kajak kanu Al Ain Andrej Jelenc

Torek, 5. 3. 2013, 12.00

1 mesec, 3 tedne

Jelenc: Puščava je bila zadetek v polno

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Za slovenske kajakaše in kanuiste so končane priprave v Al Ainu. Po besedah direktorja kajakaške zveze Andreja Jelenca je bila izbira te destinacije prava izbira.

Prvi, ki so se odpravili v neznano, so bili Peter Kauzer, Luka Božič in Janoš Peterlin, a kaj kmalu so bile novice iz Al Aina več kot spodbudne. Tudi drugi, ki so prihajali pozneje, niso imeli praktično nobenih pripomb. Ravno nasprotno, vsi so bili navdušeni nad pogoji. Tako na progi kot zunaj nje.

Po končanih pripravah se je verjetno oddahnil tudi direktor kajakaških reprezentanc Andrej Jelenc. "Mislim, da je bila odločitev, da opravimo priprave v Emiratih, zadetek v polno. Proga je zelo dobra in zahtevna. Celo tekmovalci so rekli, da je proga še težja, kakor je bilo na prvi pogled videti," je povedal Jelenc, ki ne pozabi pohvaliti pogojev zunaj proge."Glede logistike treninga ni bilo nobenih težav, saj so bili tekmovalci od proge oddaljeni dobrih pet minut hoje, tako da ni bilo potrebne nikakršne organizacije glede prevoza. V prihodnosti naj bi se v samem centru postavil tudi fitnes, tako da se ne bi bilo treba več voziti na trening z utežmi drugam. No, če jim bo še to uspelo urediti, potem bi bili pogoji že skoraj idealni."

Marsikdo ni več vajen takšnih prog

Proga v Al Ainu se nekoliko razlikuje od drugih modernejših prog po Evropi in drugod. Zato so imeli nekateri tekmovalci nekaj težav s privajanjem na njo. "Proga je prvotno delana za rafting in je simulacija naravne reke, kar pomeni, da sta kakšen kamen in skala več na progi, posledično pa je potem prihajalo do pogostejših poškodb opreme. Tekmovalci so na umetnih progah vajeni plastičnih ovir, tukaj pa so ovire skale," je razlagal dolgoletni direktor kajakaške zveze. A po njegovih besedah bi znala biti tudi ta težava kmalu odpravljena. "Upam, da bo do naslednjega pripravljalnega obdobja proga popravljena. Namreč avgusta bodo imeli mesec dni časa, da bi progo nekoliko popravili in prilagodili tudi za kajak, tako da bi bila proga lahko še boljša, ampak kot pravim, že zdaj je proga zelo dobra, saj se praktično nobeden od tekmovalcev ni pritoževal. Vsi so zadovoljni."

V primerjavi z Avstralijo privarčevali kar nekaj finančnih sredstev

Že pred pripravami je bilo jasno, da bodo priprave v Emiratih cenejše kot v Avstraliji, kamor so v prejšnjih letih hodili na priprave. "Natančnih izračunov še nimam, vendar po grobi oceni mislim, da bo prišlo mesec treninga na tekmovalca okoli 2.200 eur. Če pogledamo Avstralijo lani, je mesec treninga na osebo prišel okoli 3.500 eur, tako da smo na tekmovalca privarčevali 1000 eur. To je v današnjih finančnih razmerah zelo dobrodošlo," zna povedati Jelenc, ki doda, da je v Emiratih manjša časovna razlika od Avstralije in tudi pot je precej krajša. Težav pa ni niti s hrano, saj je v bližini trgovski center, kjer je na razpolago vsa evropska hrana. Tekmovalci si namreč večinoma kuhajo sami.

Na Srednjem vzhodu lahko nastane moderen kajakaški center

Na vse te opisane pogoje lahko vodni center Wadi Adventure postane tudi moderen kajakaški center. Lahko bi se v prihodnosti organizirale kajakaške tekme najvišje ravni, vendar za to bo treba počakati še nekaj časa. "Trenutno nimajo svoje kajakaške zveze in niso niti člani Mednarodne kajakaške zveze (ICF). Sicer imajo manjše klube, vendar to ni še nič resnega. Je pa padla ideja, da bi pred novoletnimi prazniki priredili kajakaško tekmo z denarnimi nagradami, kjer bi bili povabljeni najboljši kajakaši in kanuisti. A za zdaj o tem potekajo samo pogovori," še za konec pove Andrej Jelenc, ki je bil pred leti tudi sam vrhunski tekmovalec.

Ne spreglejte