Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Torek,
3. 4. 2012,
14.15

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

kajak kanu Andrej Jelenc

Torek, 3. 4. 2012, 14.15

5 let

Jelenc: izkušnje bodo igrale pomembno vlogo

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Zmeraj bolj se približujejo letošnje izbirne tekme kajakašev in kanuistov na divjih vodah, ki bodo imele letos zelo velik pomen, saj se bo odločalo tudi o olimpijskih vozovnicah.

Slovenski slalomisti v tem trenutku "špičijo" svojo formo, med tem ko organizatorje izbirnih tekem tarejo predvsem druge težave. In to je ekstremno nizek vodostaj rek. S trenutnimi razmerami glede vodostaja rek, z glavo zmajuje tudi direktor slovenskih reprezentanc Andrej Jelenc. "Letošnje izbirne tekme znajo biti nekoliko drugačne kot prejšnja leta. Očitno kaže, da se bomo soočali s precejšnjimi težavami glede vodostaja rek. Razmišljali smo tudi že o tem, da bi jih prestavili na druge proge, zunaj Slovenije, vendar smo se na koncu odločili, da bomo tekme vseeno izpeljali doma, kot je bilo uvodoma načrtovano. Tekmovalcem bomo tako v Solkanu kot tudi v Tacnu zagotovili pet dni treninga na takšnem vodostaju, kot bodo kasneje potekale izbirne tekme. To je praktično edina, a velika težava, s katero s trenutno ubadamo," je povedal Jelenc, ki ga v zadnjem času skrbijo tudi finančne težave na kajakaški zvezi.

Sistem izbirnih tekem skrbno načrtovali

V vodstvu kajakaške zveze so skrbno načrtovali sistem izbirnih tekem, ki je nastavljen tako, da bodo skozi sito izbirnih tekem prišli najboljši. Med kajakaši ima mesto zagotovljeno Peter Kauzer, za ostala mesta pa se bodo še borili kanuisti, kajakašice in dvojci. "Sistem izbirnih tekem je bil postavljen že lani, ko smo postavili kriterij za uvrstitev v olimpijsko ekipo. Iz vseh izbirnih tekem se bo vzelo štiri najboljše rezultate, in tisti, ki bo dosegel štiri zmage, se bo direktno kvalificiral v olimpijsko ekipo. Če to ne uspe nobenemu tekmovalcu v posamezni kategoriji, se bosta najboljša dva iz izbirnih tekem pomerila na evropskem prvenstvu v Augsburgu. Tisti, ki bo tam dosegel boljši rezultat, se uvrsti na olimpijado," pove Jelenc, ki je bil tudi sam nekoč vrhunski tekmovalec in domov prihajal z medaljami z največjih tekmovanj. In kaj bo po njegovem mnenju prevladovalo na izbirnih tekmah?"Dejstvo je, da je sistem, ki smo ga oblikovali za izbor ekipe, izredno stresen, kajti ostati zbran na vseh izbirnih tekmah, tako da si skoraj ne smeš privoščiti napake, je zelo težko in stresno. In ob konkurenci kakršna vlada v naši reprezentanci, kjer so tekmovalci izredno izenačeni, je to še toliko težje. Nekako smo razmišljali, da je tudi olimpijada najbolj stresna tekma, kar jo lahko tekmovalec doživi. In s takšnim sistemom menimo, da bomo dobili tekmovalca, ki se bo znal najbolj spopasti s tovrstnim stresom. Morda bodo imeli prednost tekmovalci, ki imajo nekaj več izkušenj z največjih tekmovanj, določeno prednost, vendar pa so tudi ostali tekmovalci, ki spadajo v ožji krog kandidatov, že na največjih tekmah dokazali, da znajo takrat veslati po svojih najboljših zmožnostih," še za konec doda direktor kajakaških reprezentanc.

Ne spreglejte