Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
20. 12. 2021,
18.09

Osveženo pred

2 leti, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01

Natisni članek

Nicholas Santos Daiya Seto Abu Dabi svetovno prvenstvo svetovno prvenstvo v kratkih bazenih plavanje

Ponedeljek, 20. 12. 2021, 18.09

2 leti, 4 mesece

ABU DABI, SP V KRATKIH BAZENIH

Japonec še petič zlat na 400 mešano, zlato tudi 41-letnemu Santosu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01
Daiya Seto | Daiya Seto je z današnjo zmago na 400 m mešano izenačil rekord Britanca Jamesa Hickmana. | Foto Guliverimage

Daiya Seto je z današnjo zmago na 400 m mešano izenačil rekord Britanca Jamesa Hickmana.

Foto: Guliverimage

Japonec Daiya Seto je z današnjo zmago na 400 m mešano na letošnjem svetovnem prvenstvu v plavanju v kratkih bazenih v Abu Dabiju izenačil rekord Britanca Jamesa Hickmana, s katerim se lahko pohvalita s petimi zlatimi kolajnami v eni disciplini. Nicholas Santos iz Brazilije pa je postal svetovni prvak v disciplini 50 m delfin pri starosti 41 let.

Sedemindvajsetletni Seto je danes s časom 3:56,26 za las ugnal novega mladinskega svetovnega rekorderja, Rusa Iljo Borodina (3:56,47), tretje mesto pa je osvojil Carson Foster iz ZDA. Je pa Seto s petim naslovom svetovnega prvaka v tej disciplini izenačil Hickmana. Britanec je bil petkrat najboljši na 200 m delfin. Seto je na tem prvenstvu v četrtek slavil tudi na 200 m mešano, skupaj pa ima v kratkih bazenih 13 kolajn, od tega šest zlatih.

Nicholas Santos je postal sploh prvi plavalec, ki je na 50 m delfin na SP slavil trikrat. Južnoameriški veteran je 20 let po debiju tokrat v tesnem zaključku ugnal Dylana Carterja s Trinidada in Tobaga ter Italijana Mattea Rivolto. Skupaj ima Santos na SP v kratkih bazenih pet zlatih, pet srebrnih ter štiri bronaste kolajne.

Nicholas Santos je postal sploh prvi plavalec, ki je na 50 m delfin na SP slavil trikrat. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Nicholas Santos je postal sploh prvi plavalec, ki je na 50 m delfin na SP slavil trikrat. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Peti dan prvenstva je svetovni rekord postavila Kanadčanka Margaret Macneil na 50 m hrbtno. S časom 25,27 je prejšnjo najboljšo znamko Nizozemke Kire Toussaint iz lanskega leta popravila za kar 33 stotink sekunde. Druga je bila še ena Kanadčanka Kylie Masse, tretja pa Švedinja Louise Hansson.

Zlato kolajno sta si na 4 x 50 m mešano za moške razdelili reprezentanci Rusije in ZDA, ki sta slavili v času rekorda prvenstev 1:30,51. Bron je pripadel Italijanom. Četrto zlato kolajno v Abu Dabiju je s tem osvojil Rus Kliment Kolesnikov, Vladimir Morozov pa je z 11 zlatom postal četrti najuspešnejši plavalec na SP v kratkih bazenih. Na vrhu te lestvice je Američan Ryan Lochte z 21 odličji zlatega leska.

Na 200 m mešano je slavila Kanadčanka Sydney Pickrem, v času novega mladinskega svetovnega rekorda pa je srebro pripadlo 16-letni Kitajki Yiting Yu. Tretja je bila Kate Douglass iz ZDA. Na 100 m prsno je zlato kolajno osvojila Qianting Tang v času novega azijskega rekorda 1:03,47. Švedinja Sophie Hansson je na drugem mestu zaostala vsega tri stotinke. Bron je pripadel Irki Moni McSharry. V zadnji disciplini dneva je na 4 x 200 m prosto za ženske slavila kanadska četverica pred ZDA in Kitajsko.

Prvenstvo se bo končalo v torek z zadnjimi desetimi končnimi odločitvami.

Preberite še:

SP v plavanju v kratkih bazenihm Abu Dabi - štafeta Italije
Sportal Italiji izjemen boj sprinterskih štafet
Janja Šegel
Sportal Janja Šegel za konec prvenstva še 25.
Louise Hansson, Sarah Sjöström, Sophie Hansson in Michelle Coleman
Sportal Švedinje do zlata s svetovnim rekordom
Ne spreglejte