Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
2. 7. 2022,
22.23

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,54

2

Natisni članek

Janja Garnbret Janja Garnbret športno plezanje

Sobota, 2. 7. 2022, 22.23

1 leto, 9 mesecev

Druga tekma svetovnega pokala v težavnosti (Villars)

Fantastična Janja Garnbret znova razred zase!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,54

2

Janja Garnbret Villars 2022 | Janja Garnbret nadaljuje sanjski niz. Z novo zmago je še izboljšala rekordni dosežek. | Foto Lena Drapella/IFSC

Janja Garnbret nadaljuje sanjski niz. Z novo zmago je še izboljšala rekordni dosežek.

Foto: Lena Drapella/IFSC

Slovenska športna plezalka Janja Garnbret je niz zmag nadaljevala tudi v Švici. Olimpijska in šestkratna svetovna prvakinja je po Innsbrucku zmagala tudi na drugi tekmi svetovnega pokala v težavnosti. V Villarsu je kot edina v polfinalu in finalu osvojila vrhova v odločilnih smereh.

Janja Garnbret Roman Krajnik Innsbruck 2022
Sportal "Večina je šokirana, ko izve, kako in koliko trenira Janja Garnbret"

Najboljša slovenska športna plezalka je v petkovih kvalifikacijah osvojila en vrh smeri od dveh, zato pa se je oddolžila danes, ko je kot edina osvojila vrhova smeri v polfinalu in finalu, tako v ženski kot v moški konkurenci.

Janja Garnbret se je po dvomesečnem premoru konec junija zmagovito vrnila v karavano. Težavnostno sezono je odprla šampionsko, s prepričljivo zmago v Innsbrucku prejšnjo nedeljo, v Villarsu pa je v manj kot tednu dni vpisala še tretjo zmago v sezoni, drugo v težavnosti po vrsti. Desetega aprila je v Meiringenu v Švici sezono svetovnega pokala odprla z zmago v balvanih, nato pa si je vzela tekmovalno pavzo.

Janja Garnbret Villars 2022 | Foto: Lena Drapella/IFSC Foto: Lena Drapella/IFSC

Tekmovalka iz Šmartnega pri Slovenj Gradcu je v Villarsu vpisala svojo še 51. uvrstitev na oder za zmagovalke. Pri svojih 23 letih je zbrala 34 zmag v svetovnem pokalu v športnem plezanju, s čimer je izboljšala svoj prejšnji mejnik. Toliko zmag ni osvojil še nihče v svetovnem pokalu v športnem plezanju.

To je bila njena 20. zmaga v težavnosti, 14 zmag ima še v disciplini balvani.

V polfinalu znova "stara Janja"

V petkovih kvalifikacijah Villarsa je bila nepričakovano četrta, potem ko je prvo smer splezala do vrha, v drugi pa ne. V sobotnem polfinalu pa je bila znova "stara Janja".

V polfinalu je najvišje možno postavila letvico, kateri tekmice niso mogle dohajati. V finalu je šla zadnja v smer. Za zmago bi morala premagati višino 37+, ki jo je postavila Američanka Brooke Raboutou. To je ekspresno dosegla ter nadaljevala vse do vrha, čeprav je bila zmaga že varno v njenih rokah.

Tudi na tretjem mestu je bila Američanka Natalia Grossman z višino 35+. V moškem finalu pred tem je zmagal Taisei Homma iz Japonske (36+), na drugem in tretjem mestu sta bila Američana Jesse Grupper (34+) in Colin Duffy (34).

Od osmih slovenskih finalistov si je le Korošica zagotovila nastop v finalu najboljše osmerice.

Potočar, Škofic in Kramplova za las brez finala

Ni manjkalo dosti, pa bi se Domen Škofic uvrstil v finale. | Foto: Grega Valančič/Sportida Ni manjkalo dosti, pa bi se Domen Škofic uvrstil v finale. Foto: Grega Valančič/Sportida Slovencem v boju za finale tokrat ni pomagala Fortuna. Svetovni podprvak Luka Potočar, ki je v Innsbrucku osvojil četrto mesto, je tokrat ostal pod mejo finala na 11. mestu. Z Domnom Škoficem, drugim slovenskim polfinalistom med moškimi, sta padla na višini 29+. Škofic je vpisal končno 12. mesto. Od finala ju je ločil le en gib.

Štiri tekmovalke so v polfinalu padle na višini 29+, na kateri sta se delili zadnji finalni vstopnici. O finalu je nato odločal dosežek kvalifikacij. Grossmanova in Francozinja Manon Hilly sta nastopili v finalu, Slovenka Mia Krampl in Japonka Mei Kotake sta ob isti višini na devetem oziroma desetem mestu ostali brez finala.

Sara Čopar je tekmovanje v Švici končala na 12. mestu. | Foto: Grega Valančič/Sportida Sara Čopar je tekmovanje v Švici končala na 12. mestu. Foto: Grega Valančič/Sportida

Brez finala so ostale tudi Sara Čopar (27+), ki je bila 12., sedma v Innsbrucku Vita Lukan (21+) na koncu 17., Lučka Rakovec (19) na 18. in Tjaša Slemenšek (6) na 25. mestu.

Trije Slovenci so tekmovanje končali v kvalifikacijah, Martin Bergant na 29., Lana Skušek na 37. in Milan Preskar na 41. mestu.

Karavana ostaja v Alpah. V Franciji bosta pred avgustovskim evropskim prvenstvom v Münchnu na sporedu še težavnostni preizkušnji v Chamonixu in Brianconu z Janjo Garnbret na startu obeh. Slovenski selektor Gorazd Hren pa bo v tem času od 7. do 17. julija vodil del slovenske ekipe na svetovne igre v Birminghamu v Alabami v ZDA.

Janja Garnbret
Sportal Janja Garnbret poskrbela za najboljši dosežek
Janja Garnbret Innsbruck 2022
Sportal Janja Garnbret četrta, slovenski dosežek dneva Potočarju
Janja Garnbret Innsbruck 2022
Sportal Janja Garnbret opozarja: Biti suh ni recept za uspeh. To je slabo za šport.
Ne spreglejte