SiolNET. Sportal Drugi športi
1,73

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Chongqing, svetovni pokal v hitrostnem plezanju

Janja Garnbret podira mejnike tudi v hitrosti: prvič pod 10 sekundami

1,73

termometer

Janja Garnbret hitrostno plezanje | Janja Garnbret se najboljšim približuje tudi v hitrostnem plezanju, Slovencem manj znani in domači plezalni disciplini.  | Foto: Urban Urbanc/Sportida
Janja Garnbret se najboljšim približuje tudi v hitrostnem plezanju, Slovencem manj znani in domači plezalni disciplini. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Najboljša športna plezalka zadnjih let, Janja Garnbret, ki prevladuje v svetu balvanskega in težavnostnega plezanja, je to sezono naredila tudi velikanski napredek v hitrostnem plezanju. Na današnji tekmi svetovnega pokala v hitrostnem plezanju v kitajskem Chongqingu se sicer ni uvrstila v izločilne boje, je pa vpisala svoj najboljši dosežek doslej v tem tekmovanju. Časomerilec se je pri njenem nastopu ustavil pri 9,463 sekunde. Pred tem je njen rekord znašal 10,05 sekunde.

20-letna Janja Garnbret, ki ima v žepu že 21 zmag v svetovnem pokalu, je bila na poti do velike senzacije, ko bi se kot prva Slovenka uvrstila med najboljših 16 na tekmah najvišje ravni v hitrostnem plezanju, ki v Sloveniji nima ne tradicije, ne veljave.

Prvič pod desetimi sekundami

V kvalifikacijah je na 15 metrov visoki steni s fiksnimi oprimki prvič na tekmah najvišjega ranga vpisala čas pod desetimi sekundami. Časomerilec se je pri njenem nastopu ustavil pri 9,463 sekunde. Za izločilne boje je bilo treba steno preplezati v času 8,358 sekunde.

Tudi njen dosežek, končno 27. mesto, je drugi najboljši v svetovnem pokalu, potem ko je bila lani oktobra v Wujiangu 24., a s časom več kot 11 sekundami.

Preberite še: intervju z Janjo Garnbret

Janja Garnbret Sportal "Dvojka na začetku moje starosti očitno le nekaj pomeni" #intervju

Dodaten trening hitrosti, v Sloveniji imamo samo eno steno za hitrostno plezanje, in sicer v Celju, se je tako obrestoval. Prva pozornost pa je še naprej v sezoni povsem v znamenju olimpijskih kvalifikacij, namenjena balvanom in težavnosti.

Jutri in v nedeljo športne plezalce čakajo balvani

Korošica je tako dobro začela letošnjo kitajsko turnejo. Kvalifikacije v balvanih bodo na sporedu jutri, polfinale in finale pa v nedeljo.

Hitri tudi ostali Slovenci

V kvalifikacijah hitrosti so dobro nastopile tudi druge Slovenke. Lučka Rakovec je bila 44. (10,633 sekunde), Katja Kadić 49. (10,935 sekunde), Mia Krampl in Vita Lukan pa sta slovenske nastope med ženskami zaokrožili na 59. (12,261 sekunde) oziroma 73. mestu (14,379 sekunde).

Preberite še: intervju z Jernejem Kruderjem

Jernej Kruder trening Sportal "Da, Instagram je dokaj realen pokazatelj tega, kar počnem v življenju" #intervju

V moški konkurenci je bila lestvica za preboj v osmino finala postavljena pri 6,317 sekunde. Jernej Kruder, ki je v Moskvi slavil zmago na balvanih, se je v kvalifikacijah hitrosti na steni zadržal 8,074 sekunde, kar je zadostovalo za 56. mesto, Anže Peharc pa je bil 63. (8,422 sekunde). Kruder je na prejšnji tekmi v Moskvi s časom 7,711 sekunde dosegel svoj najboljši izid v tem tekmovanju.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin