Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
27. 11. 2016,
21.35

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,80

Natisni članek

Janja Garnbret Janja Garnbret Domen Škofic Kranj plezanje ljubezen ljubezen

Nedelja, 27. 11. 2016, 21.35

6 let, 6 mesecev

Janja Garnbret in Domen Škofic, najboljši plezalni par(ček) na svetu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,80
Janja Garnbret | Foto Grega Valančič/Sportida

Foto: Grega Valančič/Sportida

Ne zgodi se pogosto, da fant in dekle, ki živita za isto stvar, plezanje, osvojita isto stvar: zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala v težavnostnem plezanju. Janja Garnbret in Domen Škofic, komaj 17-letna Korošica in pet let starejši Gorenjec, sta najboljša športna plezalca v težavnosti na svetu. Nerazdružljiva sta v športu in zasebnem življenju.

Za Janjo Garnbret in Domna Škofica je sanjska športnoplezalna sezona. Ona je v svoji prvi sezoni v članski konkurenci postala svetovna prvakinja v težavnostnem plezanju (tudi v mladinski konkurenci) in zmagovalka skupnega seštevka svetovnega pokala v težavnosti in kombinaciji z balvanskim plezanjem, on je postal sploh prvi Slovenec s krono skupnega seštevka v težavnosti.

Ona prihaja iz okolice Slovenj Gradca, on živi blizu Radovljice. Ona je dijakinja športnega oddelka gimnazije v Velenju, on je (trenutno v mirovanju) študent fakultete za šport. Ona je v letošnji sezoni dosegla štiri zmage, on eno manj. Oba sta začela obetavno: z zmago na uvodni tekmi v Chamonixu. Z junakoma vertikale smo govorili v enournem razmaku, a smo jima zastavili podobna vprašanja.


-> Zgodovinski uspeh za Slovenijo, solze sreče in trikrat Zdravljica #foto #video

-> Dvakratna kraljica Kranja: Maja Vidmar #intervju

-> Športnik, ki kaže zobe multipli sklerozi

-> Najboljša Zemljanka v športnem plezanju je Slovenka in ne pusti si soliti pameti #foto #video

-> Domen Škofic: Kadarkoli mi je spodletelo, mi je zato, ker si nisem dovolj želel


Veselje ob koncu veleuspešne sezone. | Foto: Grega Valančič / Sportida Veselje ob koncu veleuspešne sezone. Foto: Grega Valančič / Sportida

Ocena sezone z eno besedo?

Domen: Sanjsko.

Janja: Neverjetno. Sezona, kakršne si ne bi upala niti v sanjah napovedati.

Vajina partnerska zveza očitno pozitivno vpliva tudi na vajine plezalne predstave. Kaj dinamika vajinega odnosa pomeni za vajino plezalno kariero? Kaj lahko dasta en drugemu?

Domen: Oba spoštujeva drug drugega in se učiva eden od drugega. Težko bi rekel kaj je, je pa sanjsko in včasih kar ne morem verjeti, da se mi to v življenju dogaja.

Domen o Janji: Neustrašna je. | Foto: Grega Valančič / Sportida Domen o Janji: Neustrašna je. Foto: Grega Valančič / Sportida Kaj ima Janja, česar vi nimate?

Domen: Nedvomno nimam njene neustrašnosti. Prepričan sem, da mi je letos uspelo prav zaradi nje. Janja je namreč oseba, ki ne čuti nikakršnega strahu. Niti pred prvo sezono med člani, ko je bila prepričana, da lahko spleza najtežje smeri in zmaga.

Sam sem bil pred svojo prvo člansko sezono precej prestrašen. Trenerji so me prepričevali, da sem odlično pripravljen, pa jim nisem verjel. Zdelo se mi je, kot da sem vstopil med plezalne heroje, ki jim ne morem konkurirati.

No, Janja nikoli ne razmišlja tako. Spoštuje konkurenco, a se z  njo ne obremenjuje. Od nje sem se res veliko naučil. Mislim, da je name vplivala že lani, ko sem dosegel svojo prvo zmago, ko sem si mislil, zakaj pa ne bi zmagal še jaz.

Janja o Domnu: Vztrajen je, nikoli ne odneha. | Foto: Grega Valančič / Sportida Janja o Domnu: Vztrajen je, nikoli ne odneha. Foto: Grega Valančič / Sportida Janja, za Domna ste neustrašni, kaj pa on za vas?

Janja: Večinoma bi res rekla, da sem neustrašna, me pa vsake toliko še vedno malo zmede. Tudi sama se lahko od Domna marsikaj naučim. Predvsem vztrajnosti. On namreč res nikoli ne odneha. Sicer pa mislim, da razmišljava precej podobno, za oba pa velja, da v plezanju uživava in da nama plezanje pomeni vse na svetu.

Janja, letos ste obkljukali vse največje izzive. Postali ste svetovna mladinska in članska prvakinja, zmagovalka svetovnega pokala v težavnosti in kombinaciji z balvanskim plezanjem. Vse to pri rosnih 17 letih. Marsikdo se boji, da je to prezgodaj, da boste zdaj ves čas morali braniti uspehe in ne osvajati. Kako vi gledate na to? Je res prezgodaj?

Janja: Strinjam se, to je res zgodaj in ne vem, če je komu v eni sezoni in pri teh letih uspelo osvojiti toliko naslovov kot meni. Vendar pa mislim, da mi izzivov še dolgo ne bo zmanjkalo, do konca kariere imam še najmanj 15 let. Zavedam pa se, da bo takšno raven težko vzdrževati.

17-letna Korošica s solzami v očeh ...  | Foto: A. T. K. 17-letna Korošica s solzami v očeh ... Foto: A. T. K. Ste danes prvič spustili čustva z vajeti? Videli smo solze na zmagovalnem odru.

Janja: Ne, tudi v Parizu na svetovnem prvenstvu so bile prisotne solze. Sicer pa v Kranju niste videli solz razočaranja, čeprav priznam, da sem si želela pred domačo publiko pokazati več in se jim oddolžiti z zmago, ampak solze sreče.

Domen, Janja je slast zmagovalnega odra v Kranju s tretjim mestom okusila že lani, vi ste tokrat prvič stali na stopničkah. Znano je, da si postavljate izredno visoke cilje, je današnje drugo mesto zadostilo vašim apetitom?

Domen: Res je, človek si vedno želi več in nisem želel izpustiti današnje zmage. Priznam, da sem bil pred samo tekmo precej nervozen, k sreči pa sem se med svojim nastopom povsem umiril in plezal sproščeno. Zadovoljen sem.

Kako ste si na večer pred tekmo nastavili glavo, če lahko tako rečem?

Domen: Vedno sem si prigovarjal, da je plezanje nekaj, v čemer uživam in kar si želim početi vse življenje, in če ne bom zmagal tokrat, bom pa kdaj drugič. S tem sem se miril in nekako uspel odložiti breme z ramen.

Kar pa zadeva letošnjo sezono, sem nedvomno presegel svoje cilje. Želel sem si stopiti na zmagovalni oder skupnega seštevka. Da mi je to uspelo, sem vedel že pred tekmo v Kranju, saj bi v najslabšem primeru osvojil drugo mesto, vesel pa sem, da sem na koncu celo zmagal.

"Plezal bi, tudi če ne bi zmagoval." | Foto: Grega Valančič/Sportida "Plezal bi, tudi če ne bi zmagoval." Foto: Grega Valančič/Sportida

Ste prvi Slovenec z zmago v skupnem seštevku. Pred tem je to uspevalo dekletom. Mini Markovič celo trikrat, Maji Vidmar enkrat, zdaj še vašemu dekletu Janji Garnbret. Ima to za vas poseben pomen ali gre zgolj za statistični podatek?

Domen: To, da sem dosegel nov mejnik v slovenskem športnem plezanju, mi pomeni ogromno. Sem pa po naravi bolj skromen. Plezal bi tudi, če ne bi zmagoval. Vesel pa sem, da mi je uspelo prispevati svoj delež k popularizaciji športnega plezanja. Upam, da bomo za plezanje uspel navdušiti tudi mlade rodove.

Ali opazite, da vas mladi plezalci takoj opazijo, ko stopite v dvorano? Da jim predstavljate vzor in navdih?

Domen: To opazim, se pa s tem ne želim obremenjevati, niti hvaliti. Plezanje doživlja hiter razvoj, s tem pa tudi naša prepoznavnost, tudi med neplezalsko javnostjo. Včasih sem nad tem kar presenečen. Vesel sem, da naši uspehi dobivajo pomen.

Garnbretovo so po koncu tekmovanja obstopili mladi plezalci in jo prosili za avtogram. | Foto: A. T. K. Garnbretovo so po koncu tekmovanja obstopili mladi plezalci in jo prosili za avtogram. Foto: A. T. K. Koga ste vi kot otrok gledali z velikimi očmi?

Vedno sem se zgledoval po Adamu Ondri (23-letni češki športni plezalec, op. a.). V mlajših letih sem velikokrat slišal, da nekdo, ki je samo leto dni starejši do mene, pleza neverjetne smeri in je eden najboljših športnih plezalcev na svetu.

Vesel sem, da lahko tekmujem z njim in da sem ga že nekajkrat uspel premagati. To si štejem v  veliko čast.

Kaj ste letos spremenili, da ste preskočili kar nekaj kariernih stopničk v eni sami sezoni?

Domen: V začetku sezone sem stavil predvsem na sproščenost. Zdelo se mi je, da nisem dobro treniral in da posledično nisem ne vem kako dobro pripravljen. Kar bo, pa bo, sem si mislil. V resnici se je vse skupaj razpletlo povsem drugače. Bil sem vrhunsko pripravljen, čeprav sem si mislil ravno obratno.

Sproščenost je recept za uspeh, je ugotovil Škofic. | Foto: Grega Valančič / Sportida Sproščenost je recept za uspeh, je ugotovil Škofic. Foto: Grega Valančič / Sportida

Užival sem v plezanju in na tekmah se je to izkazalo za najboljši možni recept.

Na zadnjih tekmah sem žal začel preveč analizirati svoje gibe in gojiti previsoka pričakovanja (na letošnjem svetovnem prvenstvu v Parizu je osvojil nehvaležno 4. mesto, op. a.), to pa se mi je vrnilo v obliki slabših rezultatov.

Zdaj skušam na pričakovanja pozabiti in verjamem, da mi je ravno zato letos uspelo zmagati v skupnem seštevku.

#foto: Kaj se je včeraj dogajalo na sklepnem dejanju plezalne sezone v Kranju?

Fotogalerija
1 / 27

Športno plezanje bo po dolgih letih prizadevanj končno postalo del olimpijske družine, vendar pa bodo na olimpijskih igrah v Tokiu leta 2020 podelili samo en komplet medalj. To pomeni, da bodo vse tri discipline (hitrostno, težavnostno in balvansko plezanje) na nek način združili, kar ne bo ustrezalo vsem. Kakšna kombinacija disciplin bi vam najbolj odgovarjala?

Domen: Seveda bi bilo najbolje, če bi bile vse tri discipline na sporedu ločeno, a tega na prvih olimpijskih igrah, kjer bo prisotno tudi plezanje, ne moremo pričakovati. Upam, da bodo naredili neko smiselno kombinacijo, po kateri bo že zmaga v najboljši disciplini prinesla eno od odličij. Odločitev bo padla marca prihodnje leto.

Janja: Najbolj bi mi ustrezalo, če bi se upoštevala kombinacija težavnosti in balvanov. Hitrostnega še ne treniramo.

Plezanje Kranj | Foto: Grega Valančič/Sportida Foto: Grega Valančič/Sportida

Sezone je konec, kam jo mahata na dopust?

Domen: Na Sejšele.

Plezat ali poležavat na plaži?

Domen: Preverila sva in dalo se bo oboje.

#video: Škofic v atraktivnem videu, v katerem je splezal na Solkanski most.

Ne spreglejte