Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
5. 8. 2023,
12.39

Osveženo pred

8 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,56

Natisni članek

Katja Debevec Vita Lukan Mia Krampl Julija kruder Janja Garnbret Janja Garnbret

Sobota, 5. 8. 2023, 12.39

8 mesecev, 3 tedne

SP v športnem plezanju 2023 (Bern)

Janja Garnbret lovi sedmi naslov svetovne prvakinje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,56
Janja Garnbret balvani | Janja Garnbret se je uvrstila v svoj osmi finale na svetovnih prvenstvih. | Foto Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Janja Garnbret se je uvrstila v svoj osmi finale na svetovnih prvenstvih.

Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Janja Garnbret se je pričakovano uvrstila v svoj še osmi finale na svetovnih prvenstvih v športnem plezanju. Olimpijska šampionka iz Slovenije bo lovila sedmo zlato kolajno na svetovnih prvenstvih, tretjo v balvanskem plezanju. V polfinalu je nastopila še ena Slovenka, Julija Kruder, ki je z 11. mestom prišla do svojega najboljšega dosežka na SP. Balvanski finale bo drevi z začetkom ob 18.30.

Janja Garnbret, 24-letna olimpijska prvakinja iz Tokia 2021, je z odliko opravila četrtkove kvalifikacije v balvanskem plezanju. Kot edina je rešila vseh pet balvanskih problemov. V treh balvanih se je na njihove vrhove zavihtela v prvem poskusu. Najboljša je bila že v sredo v kvalifikacijah težavnosti, kot edina je namreč osvojila oba kvalifikacijska težavnostna vrhova.

Korošica je s šestimi naslovi svetovne prvakinje rekorderka v karavani. | Foto: Vid Ponikvar/Sportida Korošica je s šestimi naslovi svetovne prvakinje rekorderka v karavani. Foto: Vid Ponikvar/Sportida

Pokazala ni nobene slabosti

Tudi v današnjem polfinalu Garnbret ni pokazala znamenj slabosti. Polfinalistke so morale premagati štiri balvanske probleme in slovenska športna plezalka je v svojem slogu prav vse rešila v prvem poskusu za najboljši dosežek polfinala in mesto vodilne.

Korošica je s šestimi naslovi svetovne prvakinje rekorderka v karavani. V svoji zbirki ima s članskih svetovnih prvenstev tri kolajne v težavnostnem plezanju, dve zlati in srebrno, dve zlati kolajni v balvanskem plezanju in dve zlati kolajni v kombinaciji.

Julija Kruder | Foto: Grega Valančič Julija Kruder Foto: Grega Valančič V polfinalu je nastopila tudi Julija Kruder

V polfinale se je s 13. dosežkom uvrstila tudi Julija Kruder. Celjanka, ki na SP nastopa zgolj v balvanskem plezanju, je v polfinalu rešila dva balvanska problema od štirih, in to v prvem poskusu, ob tem pa je dosegla še dve coni.

Preostale tri Slovenke so ostale brez polfinalnega nastopa. Mia Krampl je z enim rešenim balvanom obstala na 29. mestu, Vita Lukan je bila 49., Katja Debevec pa je prvenstvo, nastopila je zgolj na balvanih, končala na 43. mestu.

Svetovno prvenstvo se bo s polfinalnimi in finalnimi nastopi v težavnosti nadaljevalo v nedeljo, nastopilo bo pet Slovenk, Garnbret, Lukan, Krampl, Lucija Tarkuš in Sara Čopar.

Preberite še:

Mickael Mawem
Sportal V finalu brez Slovencev zlato v Francijo
Janja Garnbret
Sportal Naša najboljša plezalka znova opozarja na problematiko
Janja Garnbret Villars 2023
Sportal Izjemna Janja Garnbret znova razred zase
Ne spreglejte