Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
15. 6. 2015,
22.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Iztok Čop Luka Špik veslanje

Ponedeljek, 15. 6. 2015, 22.49

8 let

Iztok Čop o nekdanjem partnerju: Verjamem, da se lahko vrne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
"Mislim, da je Luka dovolj star in zrel, da ve, kaj je potrebno, da se vrneš nazaj v trening. Ne vidim pa nobenega razloga, da mu to ne bi uspelo," je selitev Špika v London komentiral Iztok Čop.

Iztok Čop, najuspešnejši slovenski veslač in olimpijec, je glede vrnitve nekdanjega veslaškega partnerja Luke Špika, ki mu je ob sklenitvi športne poti leta 2012 predal veslaško štafeto, precej optimističen.

"Mislim, da je Luka dovolj star in zrel, da ve, kaj je potrebno, da se vrne nazaj"

"Z Luko sicer nimam nobenih stikov in mislim, da jih nima nihče, ne vidim pa prav nobenega razloga, da se Luka ne bi vrnil v slovensko reprezentanco. Prav gotovo je to povsem mogoče.

Na tej točki je vse odvisno od njega in od tega, kaj v Londonu počne, ali je dovolj v pogonu, da se bo septembra lahko normalno vključil v trenažni proces z našimi veslači. Teh podatkov pa, kot vem, nima niti selektor. Mislim, da je Luka dovolj star in zrel, da ve, kaj je potrebno, da se vrne nazaj," je odločitev o Špikovi začasni selitvi v London komentiral Čop, ki se je pred leti tudi sam odločil za podoben korak, za leto aktivnega premora. Ta mu je, kot pravi, še kako dobro del.

"Kljub temu da sem si vzel leto premora, sem bil ves čas v pogonu. Tekel sem, veslal, kolesaril in hodil v hribe, jeseni sem se brez težav priključil reprezentanci. V tem letu sem se spočil, predvsem mentalno. Nisem bil nenehno osredotočen na tekme, lahko sem se sprostil. Pravzaprav sem se kljub treningom počutil, kot da sem na dopustu, in bil jeseni bolje pripravljen kot druga leta, ko me je že pestila rahla izčrpanost."

"To je tek na dolge proge. To je fantom jasno."

Triinštiridesetletni Iztok Čop še vedno precej intenzivno spremlja slovensko veslanje. Rezultatski trend vzpenjanja je pričakoval. "Upam, da bo veslačem uspelo spraviti na svetovno prvenstvo vsaj en čoln. Že vsaj zato, da bodo na treningu videli, pri čem sploh so, ali so časi spodbudni ali ne. Zdaj je prav zagotovo Rajko (Hrvat – lahkoskifist, tretji z evropskega prvenstva, op. a.) tisti, ki bo moral biti za mero drugim. Upam, da se bo bodo tudi drugi do svetovnega prvenstva spravili k sebi in da si bodo že letos izbojevali vsaj eno normo za olimpijske igre v Riu," se je ozrl proti najtežje pričakovanemu tekmovanju leta 2016 in dodal: "Mislim, da je fantom povsem jasno, da je to tek na dolge proge in da v eni zimi ne morejo nadomestiti tistega, kar so zamudili v prejšnjih zimah."

Čop, ki še vedno sodeluje s proizvajalcem čolnov Filippi, kjer pomaga pri uvajanju novosti na področju veslaške opreme, upa, da se bo novi selektor Dušan Jurše lahko obkrožil s kadrom, ki ga potrebuje za kakovostno delo, "tudi Blejci", in da bo lahko delal in ne nazadnje tudi nosil odgovornost za rezultate.

Rošada na selektorskem mestu – Jurše je nadomestil Miloša Janšo, ki je bil na selektorskem mestu več kot četrt stoletja – je bila nujno potrebna, poudarja.

"Krivulja se je že tako dolgo spuščala, da je bila rošada na selektorskem mestu nujna. Morda nismo imeli toliko izbire, kot bi si je želeli, a izbor je bil optimalen.

Očitno smo morali doseči dno, da smo krivuljo lahko obrnili navzgor. Upam, da se že članom uspe uvrstiti v Rio, sicer pa mislim, da bomo morali graditi na mladinskih selekcijah, ki bodo lahko tudi čez štiri leta dosegale mednarodno zavidljive rezultate."

Čop je član izvršnega odbora Veslaške zveze Slovenije, kar pomeni, da je njegova vloga bolj posvetovalna kot pa odločujoča, pravi. "Imam možnost podati mnenje o selektorjevem programu in izbiri predsednika."

In koliko še velja njegova beseda? "To je odvisno od predsednika," pravi Čop. "Če me prosi za mnenje o programu, sistemu dela in rezultatih, potem to mnenje tudi dam, sicer pa se ne vmešavam."

Ne spreglejte