Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
7. 9. 2024,
21.50

Osveženo pred

1 ura, 23 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,56

Natisni članek

Natisni članek

Toby Roberts Annie Sanders Jessica Pilz športno plezanje Koper Janja Garnbret Janja Garnbret

Sobota, 7. 9. 2024, 21.50

1 ura, 23 minut

Koper, svetovni pokal v težavnostni, finale

Ni bilo dvoma: Janja Garnbret v Kopru do 46. zmage

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,56
Janja Garnbret Koper 2024 | Janja Garnbret je bila v kvalifikacijah in polfinalu znova razred zase. | Foto www.alesfevzer.com

Janja Garnbret je bila v kvalifikacijah in polfinalu znova razred zase.

Foto: www.alesfevzer.com

V Kopru je potekala peta tekma svetovnega pokala težavnostnega plezanja v tej sezoni. Finale plezalk je dobila izjemna Janja Garnbret, ki je prišla do višine 46+, trije oprimki so ji zmanjkali do vrha. To je njena 46. zmaga v svetovnem pokalu. Na prizorišču sta jo v družbi skoraj sedem tisoč navijačev spremljala tudi olimpijska prvakinja v judu Andreja Leški in srebrni kajter Toni Vodišek. V moški konkurenci je prav tako zmagal olimpijski prvak iz Pariza, Toby Roberts je priplezal do višine 40.

Janja Garnbret Koper 2024
Sportal Janja Garnbret igrivo do vrha, a kot edina Slovenka v finale

Janja Garnbret nadaljuje zmagoviti niz. Petindvajsetletnica je ubranila lansko zmago na steni v Kopru ter karierni števec zmag v svetovnem pokalu pomaknila na številko 46. Zmagala je na vseh tekmah, na katerih je letos nastopila, vključno z najpomembnejšo olimpijsko zmago v Parizu. To je njena četrta zmaga na tekmah v težavnosti Sloveniji, druga koprska na prostem, dvakrat je pred tem zmagala v dvorani Zlato polje v Kranju v letih 2017 in 2021. 

Finalne smeri Janja sicer ni preplezala povsem do vrha in bila zato kar malo jezna nase. Odnehala je na oprimku 46+, kar pa je bilo še vedno daleč najboljše. Druga Jessica Pilz, bronasta olimpijka iz Pariza, je dosegla višino 40+. Američanka Annie Sanders je bila tretja z višino 39+. Janja ni razočarala številnih navijačev, ki so se zbrali na stadionu pod steno plezalnega centra Bonifika ter z bučnim navijanjem pospremili nov uspeh v fantastični sezoni slovenske kraljice vertikale.

Koprska tekma je bila 48 tekma v težavnosti za Garnbretovo, na vseh se je uvrstila v polfinale, le na dveh ni tekmovala tudi v finalu. Zbrala je vsega skupaj 44 uvrstitev na stopničke v tej disciplini v svetovnem pokalu, od je 29-krat zmagala, ima pa še 10 drugih mest, petkrat pa je bila tretja. Med navijači v Kopru so bili tudi nosilca olimpijskih kolajn iz Pariza zlata Andreja Leški in srebrni Toni Vodišek ter predsednica republike Nataša Pirc Musar.

VRSTNI RED NASTOPA V FINALU TEKMOVALKA PREPLEZANA VIŠINA
1. Zelia AVEZOU (FRA)         37+
2. Erin MCNEICE (VB)         34
3. Mattea POTZI (AUT)         32+
4. Annie SANDERS (ZDA)         39+
5. Oceania MACKENZIE (AUS)         38+
6. Jessica PILZ (AUT)         40+
7. Laura ROGORA (ITA)          19
8. Janja GARNBRET (SLO)         46+

Toby Roberts | Foto: Bor Slana/STA Toby Roberts Foto: Bor Slana/STA Finalni večer v Kopru so odprli plezalci. Zmagal je Britanec Toby Roberts, drugi v polfinalu, ki je splezal do višine 40. "Smer je bila precej zapletena, s kar nekaj zahtevnimi gibi. Moj cilj je bil, da uživam in to mi je uspelo," je v prvi izjavi po zmagi povedal aktualni olimpijski prvak, ki bo do konca sezone nastopil tudi na balvanski tekmi v Pragi in zaključku sezone v Seulu v Južni Koreji. Priznal je tudi, da se sprva zmage ni veselil, saj mu je bilo hudo zaradi zdrsa glavnega tekmeca Japonca Anrakuja Sorate, ki je s stene zdrsnil pri višini 35. Tretje mesto je osvojil Francoz Sam Avezou (višina 31+).

Pot do finalnega večera

Janja Garnbret je v petek vrhunsko začela obrambo lanske zmage na domači tekmi svetovnega pokala v težavnosti v Kopru. Z dvema osvojenima vrhovoma smeri kvalifikacij se je zanesljivo uvrstila v večerni polfinale, v katerem je bila prav tako daleč najboljša ter za sabo pustila izzivalke. V polfinalu, ki se je začel ob 20.00, je šla kot zadnja v steno šele ob 23.17. Kljub več kot triurnemu čakanju v izolaciji je ohranila svežino in zbranost ter je znova kot edina od vseh polfinalistov osvojila vrh smeri zahtevne previsne stene.

Garnbretova, je bila edina od 18-članske domače ekipe, ki je nastopila v sobotnem finalu. Druga najboljša Slovenka je bila Mia Krampl na 11. mestu. Pri moških je bil od Slovencev najboljši Luka Potočar na 30. mestu.

Janja Garnbret Koper 2023 finale
Sportal Janja Garnbret želi z navijači še enkrat proslaviti zlato olimpijsko medaljo iz Pariza
Janja Garnbret
Sportal Janja Garnbret o novem projektu in trenerju, ki ga več ni: Če njega ne bi bilo, mogoče danes ne bi bila tukaj, kjer sem
Ne spreglejte