Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
15. 12. 2018,
13.14

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,27

Natisni članek

Tina Trstenjak Maruša Štangar judo

Sobota, 15. 12. 2018, 13.14

5 let, 4 mesece

Grand prix, guangzhou

Slovenki bronasti na Kitajskem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,27
Tina Trstenjak | Tina Trstenjak je zasedla tretje mesto. | Foto Sportida

Tina Trstenjak je zasedla tretje mesto.

Foto: Sportida

Judoisti se od leta 2018 poslavljajo z mastersom v kitajskem Guangzhouju. V konkurenci 234 judoistov iz 53 držav sta uvodni dan bronasti kolajni osvojili Maruša Štangar v kategoriji do 48 kg in Tina Trstenjak v kategoriji do 63 kg.

Za slovensko javnost je vedno v ospredju nastop aktualne olimpijske prvakinje Tine Trstenjak v kategoriji do 63 kg. Ta je nastope začela z zmago nad nosilko bronastega odličja z letošnjega evropskega prvenstva Britanko Lucy Renshall, nato pa se je srečala z izkušeno 29-letno Nemko Martyno Trajdos in medsebojni izkupiček zmag in porazov povišala na 12:4.

Nato se je še enkrat več pokazalo, da so Trstenjakovo dodobra proučili v japonskem taboru. Varovanka Marjana Fabjana iz celjskega Sankakuja je morala v polfinalu še enkrat v sezoni priznati premoč Nami Nabekura, ki je Štajerko ugnala že v finalu v Zagrebu. Tudi tokrat je bil dvoboj zelo izenačen, Japonka pa je slavila po skoraj štirih minutah podaljška. Kolajno je Celjanka nato reševala na tekmi z dobro znanko Nizozemko Juul Fransen, bronasto z letošnjega SP in slavila z iponom.

V isti kategoriji je nastopila tudi Koprčanka Andreja Leški, ki se je v uvodu pomerila z bronasto z letošnjih azijskih iger 22-letno Kiyomi Watanabe s Filipinov, ki jo je slovenska reprezentantka letos ugnala v Budimpešti. Slovenski polfinale je nato preprečila Nabekura, ki jo je šele v finalu ustavila Francozinja Clarisse Abegnenou. V repasažu je bila tekmovalka Bežigrada v podaljšku nato šibkejša od Trajdoseve.

Maruša Štangar si je tretje mesto priborila z zmago nad Srbkinjo Milico Nikolić. | Foto: Peter Kastelic Maruša Štangar si je tretje mesto priborila z zmago nad Srbkinjo Milico Nikolić. Foto: Peter Kastelic

V najlažji ženski kategoriji do 48 kg je Maruša Štangar najprej po podaljšku ugnala letošnjo zmagovalko Tbilisija Francozinjo Melanmie Clement, nato Izraelko Shitro Rishoni. Za Ljubljančanko je bila v polfinalu premočna evropska podprvakinja Distria Krasniqi s Kosova. Slovenka pa je le prišla do brona, potem ko je v podaljšku premagala Milico Nikolić iz Srbije, bronasto z EP v Izraelu, ki pa proti Štangarjevi ne najde prave borbe, saj jo je Slovenka premagala tudi v tretjem medsebojnem obračunu.

Adrian Gomboc OI Rio 2016 | Foto: Stanko Gruden, STA Foto: Stanko Gruden, STA

Edini moški predstavnik aktualni evropski prvak Adrian Gomboc je imel po prostem prvem krogu že v uvodu težkega nasprotnika, lanskega svetovnega podprvaka Rusa Mihaila Puljajeva, a je bil tokrat uspešnejši Prekmurec na začasnem delu v Ljubljani. V četrtfinalu je bil od Gomboca boljši Izraelec Baruch Shmailov, ki ga je Gomboc v prejšnjih petih dvobojih štirikrat premagal. Tudi repasaž tekmovalcu Bežigrada ni prinesel sreče, saj ga je v podaljšku premagal 30-letni Altansuh Dovdon iz Mongolije.

Tekmovanje se bo končalo v nedeljo, ko bo slovenske barve v kategoriji do 78 kg branila Klara Apotekar.

Preberite še:

Tina Trstenjak
Sportal Trstenjakova peta v Osaki, Taširujeva ostaja nerešljiva uganka
Tina Trstenjak
Sportal Na sklepni grand slam na Japonskem četverica Slovencev
Ne spreglejte