Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
30. 9. 2018,
18.20

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01

Natisni članek

Ryderjev pokal golf

Nedelja, 30. 9. 2018, 18.20

5 let, 6 mesecev

Evropa osvojila Ryderjev pokal

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01
golf | Evropejci so ugnali Američane. | Foto Reuters

Evropejci so ugnali Američane.

Foto: Reuters

Golfisti Evrope so zmagovalci Ryderjevega pokala. Reprezentanco ZDA, ki je na igrišču National pri Parizu branila naslov izpred dveh let, so premagali z rezultatom 17,5:10,5.

Za Evropo je to šesta zaporedna zmaga na domačih tleh in sedma v tem stoletju. Američani v skupnem seštevku še vedno vodijo 26-14, vendar so na zadnjih desetih dvobojih le trikrat dvignili Ryderjev pokal, v Evropi niso zmagali že 25 let, odkar se igra po sistemu ZDA - Evropa (pred tem so se Američanom zoperstavljali le igralci iz Velike Britanije in Irske), pa je Evropa v prednosti 11-8.

Junak Evrope, ki je zadnji dan potrebovala zgolj štiri in pol točke, saj si je v prvih dveh dneh priigrala vodstvo 10:6, je bil Italijan Francesco Molinari, ki je kot prvi Evropejec v zgodovini dobil vseh pet dvobojev, največje razočaranje tridnevnega tekmovanja pa je bil Tiger Woods, ki je izgubil vse svoje štiri partije.

Italijanu, letošnjemu zmagovalcu najprestižnejšega turnirja na svetu, britanskega The Opna, je tudi pripadla čast, da je z zmago proti Philu Mickelsonu priigral odločilno točko za neulovljivo prednost. "Ta zmaga je nekaj neverjetnega, meni osebno pomeni več kot katerikoli osvojeni 'major'. Prepričljivo smo premagali najmočnejšo reprezentanco ZDA v vsej zgodovini. Res smo bili dobri, enotni in motivirani," je dejal Molinari.

Ryderjev pokal
Sportal Evropa v Ryderjevem pokalu po drugem dnevu vodi z 10:6

"Najraje bi to publiko zapakiral in jo čez dve leti poslal v ZDA"

Kapetan Evrope Thomas Byörn je zelo čustveno sprejel zmago. V prvi vrsti se je zahvalil gledalcem - teh se je v celem tednu zbralo okoli 270.000, ki so domačim igralcem z nogometnim navijanjem dali dodaten zagon. "Najraje bi to publiko zapakiral in jo čez dve leti poslal v ZDA," je dejal in nadaljeval: "Zelo smo si želeli te zmage in to je bilo očitno ključno. Pošteno povedano, nisem verjel, da bomo tako lahko zmagali, saj imajo ZDA izjemne igralce. A očitno je bilo mojih dvanajst boljših in zasluženo se bodo veselili še nekaj časa," je dejal Byörn.

Španec Sergio Garcia, ki se je po slabih rezultatih v tej sezoni v ekipo uvrstil kot povabljenec, je postal najuspešnejši igralec v zgodovini Ryderjevega pokala. S 25,5 osvojenimi točkami od 1999 je za pol točke prehitel Angleža Nicka Falda. "Običajno ne jokam, toda zdaj se ne morem zadržati. Vem, da je mnogo ljudi Američane že pred začetkom tekmovanja razglasilo za zmagovalce, zato ima ta zmaga še dodatni sijaj," je dejal 38-letni Garcia.

Kapetan ZDA Jim Furyk je športno sprejel poraz, priznal, da je bila Evropa na krilih izjemnega vzdušja, ki so ga pripravili gledalci, zasluženo boljša in napovedal revanšo čez dve leti na igrišču Whistling Straits pri Milwaukeeju.

Ne spreglejte