Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
31. 7. 2022,
12.46

Osveženo pred

1 leto, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,26

Natisni članek

kajak Luka Božič Benjamin Savšek Augsburg Eva Alina Hočevar

Nedelja, 31. 7. 2022, 12.46

1 leto, 8 mesecev

Augsburg, svetovno prvenstvo v slalomu na divjih vodah

Savšku se ni izšlo za medaljo: Jasno je, da sem želel več

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,26
Benjamin Savšek | Benjamin Savšek je osvojil leseno medaljo. | Foto Nina Jelenc

Benjamin Savšek je osvojil leseno medaljo.

Foto: Nina Jelenc

Olimpijski prvak Benjamin Savšek je v finalu svetovnega prvenstva v slalomu na divjih vodah v Augsburgu zasedel nehvaležno četrto mesto. Za Nemcem Siderisom Tasiadisom, ki je osvojil zlato, je ob dotiku vratc zaostal 2,01 sekunde. Savšek pa je bil edini slovenski finalist, Luka Božič je namreč v polfinalu zasedel 14. mesto, Anže Berčič pa 23. Eva Alina Hočevar, edina slovenska kanuistka v polfinalu, je ostala izen najboljše deseterice, zasedla je 12. mesto.

Drugi je bil kljub dvema dotikoma Slovak Alexander Slafkovsky (+1,18), tretji pa drugi Nemec Franz Anton (+1,61), ki je s progo tako kot Tasiadis opravil brez kazenskega pribitka.

Savšek je bil četrti že po polfinalu, v finalu je nato skušal nekaj dodati, bil do zadnjega tekmovalca v tesnem boju za bron, ki pa je nato vendarle šel za vrat Nemcu Frantu Antonu. Ta je tako dopolnil popoln nemški dan, ki sta z zmago obeležila Andrea Herzog z zmago pri dekletih in Sideris Tasiadis.

"Jasno je, da sem želel več, a tako je"

Benjamin Savšek | Foto: Nina Jelenc Benjamin Savšek Foto: Nina Jelenc "V polfinalu je bila vožnja kontrolirana, v finalu pa sem poskušal napadati. Posledica tega je bil dotik vratc, poleg tega pa sem čas izgubljal tudi pri zadnjih dveh protitočnih vratcih oziroma nasploh v spodnjem delu. Če bi mi vožnja v cilj nekoliko bolj stekla, bi bilo najbrž dovolj za medaljo. Do zadnjega sem sicer nervozno spremljal Antona, na vmesnih časih sva bila izenačena, na koncu je bil malo hitrejši, a moram mu čestitati, tako kot drugima dvema na stopničkah. Jasno je, da sem želel več, a tako je, zdaj ne morem ničesar več spremeniti. Gremo naprej," je po tekmi dejal Savšek, ki niti ni kazal posebej slabe volje.

"Malo razočaranja je, na vsaki tekmi želim zmagati, toda zavedam se, da v tem športu ne moraš ves čas zmagovati. Enkrat se izide, drugič ne. Enkrat ti lahko voda zagode, drugič se ti lahko vse odpre. Zato nikoli ne moreš vedeti, kaj se ti lahko zgodi in si pred vsakim nastopom pod pritiskom. Danes meni ni steklo, kot bi si želel, a moram dvigniti glavo in razmišljati naprej. Saj tudi četrto mesto ni slab rezultat, je pa res, da je najbolj nehvaležno," je imel mešane občutke Tacenčan.

Petintridesetletni Savšek bil že svetovni prvak leta 2017 v Pauu, letos pa je svoje drugo zlato osvojil z ekipo. Peto posamično medaljo na SP, ob zlatu in dveh srebrnih ima še bron, je zgrešil za štiri desetinke. Tudi v polfinalu, ko je vozil brez večjih napak, je zasedel četrto mesto.

Preostala Slovenca nista zadovoljila svojih apetitov. Za Luko Božiča so bila usodna druga vratca, tako kot dan prej za kajakaša Petra Kauzerja in Evo Terčelj, pri njih je izgubil ogromno časa, po njegovem razmišljanju tri sekunde, in ko se je s palcem dotaknil še enih vratc, so se njegovi upi dokončno razblinili. Na koncu je zasedel solidno 14. mesto, seveda pa je bil tekmovalec, ki je pred tremi leti na svetovnem prvenstvu osvojil bronasto kolajno, vseeno zelo razočaran. Boljše volje ni bil niti Anže Berčič, ki se je uvrstil na 23. mesto.

Hočevarjeva zelo blizu, toda ...

Eva Alina Hočevar | Foto: Nina Jelenc Eva Alina Hočevar Foto: Nina Jelenc Eva Alina Hočevar je v svojem osmem nastopu na prvenstvu, nastopa namreč v prav vseh disciplinah, je dosegla 12. čas, za uvrstitev med najboljših deset ji je zmanjkalo 88 stotink sekunde. V finalu je zmagala Nemka Andra Herzog pred olimpijsko zmagovalko Avstralko Jessico Fox (+0,92), ki prav tako kot Hočevarjeva nastopa prav v vseh disciplinah. Tokrat je Foxova prišla do svoje trinajste posamične medalje na SP, od tega je bilo sedem zlatih.

"Včeraj sem bila po kvalifikacijah ekstremnega slaloma utrujena, a sem šla zgodaj spat in danes utrujenosti nisem čutila. Škoda, da se mi je zgoraj pripetila večja napaka, ki me je stala višje uvrstitve. Sem pa vesela, da sem se po tej napaki pobrala in preostali del proge odpeljala tako, kot sem si zadala. Predvsem sem zadovoljna, da sem progo prevozila brez dotika," je dejala Hočevarjeva.

Prvenstvo se bo sicer zaključilo z ekstremnim slalomom, kjer bo kar številčna slovenska udeležba, dosedanje tekme svetovnega pokala pa so pokazale, da so tudi v tej disciplini možne slovenske kolajne.

Izidi:

C1, moški:

1. Sideris Tasiadis (Nem) 101,05 (0)
2. Alexander Slafkovsky (Slk)  +1,18 (4)
3. Frant Anton (Nem) +1,61 (0)
4. Benjamin Savšek (Slo)  +2,01 (2)
5. Matej Benuš (Slk) +2,25 (0)
...
14. Luka Božič (Slo)
23. Anže Berčič (Slo)

C1, ženske:
1. Andrea Herzog (Nem) 111,72 (2)
2. Jessica Fox (Avs)  +0,92 (0)
3. Mallory Franklin (VBr)  5,33 (2)
4. Limberley Woods (VBr) 6,02 (2)
5. Marta Bertoncelli (Ita) 7,80 (2)
...
12. Eva Alina Hočevar (Slo)

Preberite še:

Benjamin Savšek
Sportal V polfinale vsi kanuisti in Eva Alina Hočevar
Eva Alina Hočevar
Sportal Slovenske kanuistke zgrešile bron za manj kot sekundo
ekipne kolajne na svetovnem prvenstvu v slalomu na divjih vodah
Sportal Slovenci po vožnji za učbenike najboljši na svetu!
Ne spreglejte