Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
20. 5. 2016,
15.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Natisni članek

Peter John Stevens Damir Dugonjić Tjaša Oder

Petek, 20. 5. 2016, 15.00

6 let, 6 mesecev

Stevens prvič v karieri premagal Dugonjića

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Peter John Stevens iz kranjskega Triglava je na evropskem prvenstvu v Londonu zmagal v svoji kvalifikacijski skupini na 50 m prsno in s 27,32 dosegel tudi nov osebni rekord. Prvič v karieri pa je premagal tudi Damirja Dugonjića, ta v Londonu brani bron iz Berlina 2014, ki je s 27,49 končal mesto za njim.

Odločilen je bil izjemen štart in podvodno plavanje Petra Johna Stevensa, kjer je pobegnil vsej konkurenci, nato pa prednost branil vse do drugega roba bazena. "Zadovoljen sem z jutranjim startom in osebnim rekordom. Že na 100 m prsno sem videl, da po skoku dobim tekmece, to sem ponovil danes in nato gledal, kje je Damir in na koncu tudi malo popustil, tako da imam še malo rezerve. V polfinalu bo cilj nova zmaga v skupini," je po tekmi povedal Stevens.

"Vidi se, da nisem tako navajen plavati 50 prsno, saj se pripravljam na 100-metrsko razdaljo. Veliko sem izgubil že na skoku, upam pa tudi, da bom našel pravo hitrost. Sicer je bila tekma dobra, užival sem, videl sem Petra in ga lovil. Lahko sem zadovoljen s suvereno uvrstitvijo v polfinale, ki se ga že veselim," pa je razlagal Damir Dugonjić.

Skupaj sta Slovenca zasedla drugi in četrti predtekmovalni čas, zato bosta tako kot zjutraj tudi popoldan v polfinalu tekmovala z ramo ob rami. Najhitrejši je bil prvi favorit in svetovni rekorder Adam Peaty z dosežkom 26,93, med oba Slovenca se je zrinil tudi Italijan Andrea Toniato z izidom 27,37.

Štirje slovenski nastopi v popoldanskem sporedu

Popoldan bo nastopila četverica Slovencev. V polfinale se je s 53,24 in 16. izidom na 100 m delfin uvrstil Robert Žbogar, kot 16. pa se je v polfinale na 200 m prosto prebila tudi njegova radovljiška sotekmovalka Tjaša Pintar. "Vesel sem polfinala, želel pa sem si osebni rekord. Vesel sem, da sem se za las uvrstil naprej, saj je bil moj cilj tukaj osebni rekord in zdaj bom imel drugo priložnost, da ta izid popravim," je po tekmi dejal Žbogar. "Želela sem si polfinale in popoldan zdaj lahko sproščeno nastopim. Tam bom še enkrat dala vse od sebe," pa je povedala Pintarjeva.

Tjaša Pintar bo danes nastopila v polfinalu na 200 m prosto. | Foto: Tjaša Pintar bo danes nastopila v polfinalu na 200 m prosto.

Nika Karlina Petrič je bila na 200 m prosto 28., mlada Janja Šegel 29. in Špela Bohinc z osebnim rekordom 32. Vse tri so plavale izide okrog 2:02, zato bo zdaj zanimivo videti, ali bo slovenska reprezentanca na državnem prvenstvu v Kranju še napadala štafetno uvrstitev na olimpijske igre v Rio de Janeiru in katera od deklet bo dobila priložnost, med tistimi, ki svojega plavanja na 200 m prosto še niso pokazale, pa je tudi Gaja Natlačen.

Odrova in Natlačnova v sobotnem finalu

Slovenska junakinja Londona Tjaša Oder, v četrtek bronasta na 800 m prosto, in Natlačnova sta uspešno sklenili slovenske nastope v petek in se obe uvrstili v sobotni finale na 1500 m prosto. Odrova s četrtim izidom 16:19,95 minute, kot osma pa Natlačnova s 16:31,56. Najhitrejša je bila s 16:14,43 Madžarka Boglarka Kapas.

"Nisem še plavala na polno. Lahko bi se držala vodilnih, a sem vedela, da je tretje mesto za finale dovolj. Malo pa se je poznala tudi utrujenost po tekmi na 800 m prosto, roke me bolijo in treba se bo potruditi, da bodo do jutri popoldan roke spet v pravi formi," je po tekmi dejala Odrova. "Za prvi štart na 1500 m prosto letos v 50-metrskem bazenu sem zelo zadovoljna z izidom. Vesela sem, da sem dobila še drugo priložnost, kjer lahko pokažem še veliko več. Vedela sem, da je finale dosegljiv," pa je dodala Natlačnova.

Ne spreglejte