Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
17. 12. 2017,
19.53

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Julia Hassler Aleksander Harlanov Sarah Sjoestroem Katinka Hosszu evropsko prvenstvo Peter Mankoč plavanje

Nedelja, 17. 12. 2017, 19.53

6 let, 4 mesece

EP, plavanje, kratki bazeni, zadnji dan

Mankoč ostaja rekorder, Liechtensteinu uspelo prvič v zgodovini

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Katinka Hosszu | Foto Reuters

Foto: Reuters

Prireditelji na EP v kratkih bazenih v plavanju so danes v Koebenhavnu razdelili 10 kompletov kolajn. Tudi v najbolj "slovenski disciplini" na 100 m mešano, kjer se je z 51,76 zmage veselil Italijan Marco Orsi. Izid je natančno sekundo slabši od rekorda prvenstev Petra Mankoča iz leta 2009 in bo tako veljaven tudi na naslednjem EP 2019 v Glasgowu.

Najuspešnejša udeleženka letošnjega tekmovanja je po pričakovanjih postala Madžarka Katinka Hosszu s šestimi zlatimi kolajnami, ki pa v nedeljo ni tekmovala. "Enostavno bi si finale rada enkrat v miru ogledala," je že v soboto dejala madžarska zvezdnica.

V Kraljevi areni, kjer so prireditelji konec tedna za gledalce odprli tudi zgornji ring, je domačim ljubiteljem plavanja veselje najprej pokvarila Španka Jessica Vall Montero, ki je na 200 m prsno ugnala domačo evropsko rekorderko Rikke Möller Pedersen. Ta je imela kljub bučnemu navijanju precej dela, da je tesno ugnala Belgijko Fanny Lecluyse. Prvak na 100 m prosto je postal Italijan Lucca Dotto, velik belgijski dan pa je s srebrom potrdil Peter Timmers.

Švedinja dvakrat zlata

Sarah Sjoestroem je navdušila zadnji dan. | Foto: Reuters Sarah Sjoestroem je navdušila zadnji dan. Foto: Reuters

Na 100 m delfin je švedska svetovna rekorderka Sarah Sjoestroem vendarle prišla do zlata, potem ko je v Koebenhavnu že večkrat stopila na stopničke za zmagovalce. Švedinja pa se ni ustavila in dobila tudi tekmo na 50 m prosto, kjer je za vsega stotinko ugnala Nizozemko Ranomi Kromowidjojo.

Domači navijači so slavili bron Pernille Blume. Prav na koncu pa si je Sjoestroemova zlato priplavala še v švedski mešani štafeti, ki je preprečila igranje danske himne, zanimivo pa je, da sta ekipi kolajni osvojili na zunanjih progah, torej s sedmim in osmim časom predtekmovanja,

Liechtenstein novinec med dobitniki odličij

Liechtenstein je nov med državami dobitnicami kolajn na evropskih prvenstvih. Tja ga je z bronom na 400 m prosto vpisala Julia Hassler. Z bojem za zmago ta ni imela nič, saj sta o prvem mestu odločali Madžarka Boglarka Kapas in Nemka Sarah Köhler, v drugi polovici pa je bila močnejša Madžarka.

Julia Hassler (levo) je Liechtensteinu priplavala prvo kolajno na EP. | Foto: Reuters Julia Hassler (levo) je Liechtensteinu priplavala prvo kolajno na EP. Foto: Reuters

Še eno zlato več je Rusom priplaval Aleksander Harlanov, najboljši na 200 m delfin. Rusi so pričakovali zlato tudi od Aleksandra Kolesnikova na 50 m hrbtno, a je mladi Rus slabo prišel v cilj, kar je izkoristil Italijan Simone Sabbioni. Prav na koncu so se Rusi vendarle veselili še enega zlata z mešano štafeto, z dosežkom 1:30,44 pa so poskrbeli tudi za nov svetovni rekord.

Ne spreglejte