Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
16. 8. 2019,
15.00

Osveženo pred

4 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02

Natisni članek

Žan Luka Zelko jadranje Tina Mrak Veronika Macarol

Petek, 16. 8. 2019, 15.00

4 leta, 8 mesecev

enoshima

Na olimpijski generalki za jadralce dve slovenski posadki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02
Tina Mrak in Veronika Macarol SP 2019 | Tina Mrak in Veronika Macarol želita popraviti napake s svetovnega prvenstva. | Foto JZS

Tina Mrak in Veronika Macarol želita popraviti napake s svetovnega prvenstva.

Foto: JZS

Za 363 jadralcev in jadralk se bo v soboto v Enoshimi začela predolimpijska generalka, pokazatelj pripravljenosti organizatorjev in tekmovalcev eno leto pred olimpijskimi igrami v Tokiu. Slovenijo bosta na prizorišču zastopali dve posadki - Tina Mrak in Veronika Macarol v razredu 470 ter Žan Luka Zelko v enosedu laser standard.

Sodeč po zadnjih dveh olimpijskih ciklih, bo regata dober napovednik olimpijskih favoritov, saj je na podobnem pripravljalnem dogodku pred osmimi leti 18 dobitnikov odličij nato tudi stalo na zmagovalnem odru v Londonu 2012, pred štirimi leti pa je uspeh s predolimpijske tekme v Riu 2016 uspelo ponoviti 13 posadkam, so sporočili iz Jadralne zveze Slovenije.

30 dobitnikov kolajn iz Ria

Tokrat bo na dogodku, poimenovanem "Ready Steady Tokio", nastopilo kar 30 dobitnikov olimpijskih kolajn iz Ria in 11 iz Londona, od tega šest olimpijskih prvakov. Med najbolj čislane sodita Novozelandca Peter Burling in Blair Tuke, ki sta na testni regati 2011 v disciplini 49er osvojila bron, na OI 2012 srebro, v naslednjem ciklu pa bila zlata tako na poskusni regati kot tudi na OI. Dvakratni olimpijski šampion na deski RS-X Nizozemec Dorian van Rijsselberghe se prav tako še ni nasitil olimpijske slave, podobno kot njegova rojakinja Marit Bouwmester, ki je po srebru v Londonu in zlatu v Riu lačna nove lovorike v enosedu laser radial.

Žan Luka Zelko | Foto: Vid Ponikvar Žan Luka Zelko Foto: Vid Ponikvar

Popraviti napake s svetovnega prvenstva

V konkurenci 36 laserjev, kjer bo nastopil tudi Mariborčan Žan Luka Zelko, ima največ izkušenj Avstralec Tom Burton, olimpijski prvak iz Ria. Oči slovenske javnosti pa bodo z zanimanjem spremljale floto ženskih dvosedov 470, v kateri na najvišja mesta merita Tina Mrak in Veronika Macarol.

"To regato nameravava čim bolje odjadrati in popraviti napake s svetovnega prvenstva, kar se tiče etape svetovnega pokala, ki bo potekala v Enoshimi konec meseca, pa nisva še ničesar dorekli," je dejala Macarolova, ki se zaveda, da kljub manjšemu številu ekip na predolimpijki regati ne bosta imeli nič lažjega dela.

Olimpijska podprvakinja iz Londona 2012 in branilka naslova iz Ria 2016 Britanka Hannah Mills je namreč po zamenjavi flokiste Saskie Clark z Eilidh McIntyre že na vrhuncu moči, kar je dokazala minuli teden z zmago na svetovnem prvenstvu. Drugi trd oreh, ki ga bo treba streti, pa sta Miho Yoshioka in 38-letna veteranka Ai Yoshida, za katero bodo igre v domačem Tokiu že četrte zapovrstjo. Na pravkar končanem SP sta bili drugi.

Preberite še:

Tina Mrak in Veronika Macarol SP 2019
Sportal Tina Mrak in Veronika Macarol do 6. mesta na svetovnem prvenstvu
Gašper Vinčec
Sportal Ena najboljših jadrnic na svetu odslej pod slovensko taktirko
Ne spreglejte