Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
9. 8. 2019,
7.30

Osveženo pred

4 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03

Natisni članek

Veronika Macarol Tina Mrak

Petek, 9. 8. 2019, 7.30

4 leta, 8 mesecev

SP v jadranju, Enoshima

Tina Mrak in Veronika Macarol do 6. mesta na svetovnem prvenstvu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03
Tina Mrak in Veronika Macarol SP 2019 | Tina Mrak in Veronika Macarol sta na svetovnem prvenstvu osvojili šesto mesto. | Foto JZS

Tina Mrak in Veronika Macarol sta na svetovnem prvenstvu osvojili šesto mesto.

Foto: JZS

Slovenski jadralki Tina Mrak in Veronika Macarol sta na svetovnem prvenstvu razreda 470, ki se je končalo v japonski Enoshimi, zasedli šesto mesto. Naslov sta osvojili Britanki Hannah Mills in Eilidh McIntyre; prva je bila z drugo flokistko tudi olimpijska zmagovalka leta 2016 v Riu de Janeiru.

Mrakova in Macarolova sta bili na prizorišču OI prihodnje leto že po predzadnjem dnevu SP brez možnosti za odličja na šestem mestu. V zaključni regati za medalje najboljše deseterice sta bili tretji in sta prvenstvo končali z 98 točkami.

Na prvenstvo prišli z višjimi cilji

"Današnjo regato za medalje sva končali na skupnem tretjem mestu. Menim, da sva se zelo dobro borili danes, vendar sva vseeno ostali na končnem šestem mestu. Na svetovno prvenstvo sva zagotovo prišli s še višjimi cilji, kot vedno, sva tudi tokrat merili na prva tri mesta. Resda sva tukaj prvič preizkusili novo jadrnico in novo opremo," je uvodoma dejala Macarolova in pojasnila.

"Že pred začetkom prvenstva sva se veliko ukvarjali z nastavitvami. S trenerjem Tomažem smo preizkusili vse mogoče s ciljem, da bi našli nekaj, kar bi nama kar najbolje odgovarjalo. Skozi celotni teden sva kar dobro jadrali, nekatere regate so bile tudi odlične, a nekatere stvari so nama še povzročale nemalo težav. Še najbolj nezadovoljni sva z včerajšnjo in predvčerajšnjo regato, ko je bil veter nekoliko močnejši," je iz dežele vzhajajočega sonca še sporočila Macarolova in dodala, da sta bili v takšnih razmerah ponavadi vedno med prvimi, tokrat pa jima to ni uspelo: "Nekaj težav sva imeli z jadranjem v orco, zato pa sva se odlično izkazali z vožnjami v krmo."

"Še najbolj nezadovoljni sva z včerajšnjo in predvčerajšnjo regato, ko je bil veter nekoliko močnejši."  | Foto: STA , "Še najbolj nezadovoljni sva z včerajšnjo in predvčerajšnjo regato, ko je bil veter nekoliko močnejši." Foto: STA ,

"Mislim, da nama je nekateri stvari vseeno uspelo izboljšati, vsekakor pa morava še trenirati na oceanu, saj takšnih razmer doma nimava," je misli po najpomembnejši tekmi sezone še strnila Macarolova, ki jo skupaj z Mrakovo že čez dober teden na istem prizorišču čaka nov izziv - predolimpijska generalka.

Hannah Mills in Eilidh McIntyre sta bili v regati za medalje sedmi, mesto pred domačinkama in branilkama naslova Ai Kondo in Miho Yoshioko. Britanki sta skupno osvojili 62 točk, za njima sta Japonki že pred finalnim plovom zaostajali za točko, na koncu pa za tri, ker zadnja regata šteje dvojno. Bron sta osvojili Francozinji Camille Lecointre in Aloise Retronaz (72 točk), letošnji evropski prvakinji.

Slovenki zadnji dan nista mogli izboljšati uvrstitve

Po enajstih regatah in predzadnjem dnevu sta Mrakova in Macarolova zbrali 92 točk, francoski tekmici pa sta imeli na tretjem mestu 64 točk in ju tako v današnji regati za medalje Slovenki nista mogli več prehiteti v končnem vrstnem redu. Še dan prej sta bili s tremi regatami manj Slovenki le 11 točk oddaljeni od tretjega mesta.

Edini slovenski predstavnici na prvenstvu zadnji dan praktično nista mogli izboljšati svoje uvrstitve, saj sta imeli na petem mestu Španki Silvia Mas Depares in Patricia Cantero Reina 74 točk, 18 več od Slovenk. A bi se kaj lahko Mrakova in Macarolova poslovili tudi od šestega mesta, saj sta bili tesno za njima na sedmem mestu z le petimi točkami zaostanka Poljakinji Agnieszka Skrzypulec in Jolanta Ogar, svetovni prvakinji leta 2017.

Na prvih šestih mestih brez sprememb

Slovenki sta napovedali odločno jadranje in boj za najvišja mesta v zadnjem plovu in to tudi uresničili s tretjim mestom. Pred njima so bile le Poljakinji ter Brazilki Fernanda Oliveira in Ana Barbachan. Slednji sta se z desetega mesta pomaknili na končno osmo, le točko za Mrakovo in Macarlovo pa sta zaostali Poljakinji.

Na prvih šestih mestih ni prišlo do sprememb. Lecointrejeva in Retronazova, bronasti z OI v Riu 2016, sta ubranili tretje mesto, kot tudi Hannah Mills in Edidh McIntyre zlato. Slednji sta imeli edini tekmici v domačinkah, vendar Ai Kondo Yoshida in Miho Yoshioka v zadnji regati nista zmogli nadoknaditi točke razlike, da bi ubranili naslov.

Mrakova in Macarolova sta prvenstvo tako končali z mešanimi občutki, saj sta si kljub temu, da sta nastopili na novi jadrnici, ki je še tik pred prvenstvom terjala številne nastavitve, želeli stopiti na zmagovalni oder. A sta obenem precej popravili svoja prejšnja dosežka v tem letu.

Tina Mrak Veronika Macarol SP | Foto: JZS Foto: JZS

Lani v Burgasu prvakinji stare celine

Jadralki portoroškega Pirata, ki že imata normo za OI prihodnje leto v Tokiu, sta prejeli nagrado za najboljšo slovensko ekipo lanskega leta, ko sta osvojili tudi naslov evropskih prvakinj. Maja letos jima naslova v San Remu ni uspelo ubraniti. Še več, prvenstvo sta končali razočarani na skupnem 17. mestu in si nista zagotovili niti nastopa v regati za medalje najboljše deseterice.

Slovenki sta prvakinji stare celine postali lani v Burgasu v Bolgariji in sta tedaj ponovili uspeh iz leta 2015. Predlani sta v Solunu osvojili edine stopničke na SP, ko sta bili v Grčiji bronasti.

V San Remu se jima na drugi letošnji tekmi zapored ni uspelo uvrstiti med deseterico v regato za medalje. Sredi aprila sta svetovni pokal v Genovi končali na 12. mestu in za eno točko zgrešili deseterico.

Najboljši slovenski jadralki zadnjega obdobja, tako kot večina najboljših na svetu, junija nista nastopili na tekmi svetovnega pokala v Marseillu. Nastop sta izpustili zaradi priprav na tekmovanja na Japonskem, kjer bo po SP še predolimpijska regata in za konec japonske turneje v razmaku manj kot dveh mesecev tudi uvodna tekma novega cikla svetovnega pokala.

Izidi svetovnega prvenstva v jadranju, razred 470, ženske:

* Končni vrstni red, 12 regat, z odbitkom najslabše:

1. Hannah Mills/Eilidh McIntyre (VBr) 62 točk
2. Ai Kondo Yoshida/Miho Yoshioka (Jap) 65
3. Camille Lecointre/Aloise Retornaz (Fra) 72
4. Elena Berta/Bianca Caruso (Ita) 80
5. Silvia Mas Depares/Patricia Cantero Reina (Špa) 94
6. Tina Mrak/Veronika Macarol (Slo) 98
7. Agnieszka Skrzypulec/Jolanta Ogar (Pol) 99
8. Fernanda Oliveira/Ana Barbachan (Bra) 113
9. Nia Jerwood/Monique Devries (Avs) 117
10. Mengxi Wei/Haiyan Gao (Kit) 118
...

Preberite še:

Tina Mrak in Veronika Macarol SP 2019
Sportal Slovenki napredovali na šesto mesto, a izpadli iz boja za odličja
Ne spreglejte