Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
18. 11. 2023,
20.52

Osveženo pred

5 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,87

Natisni članek

Hannah Rankin Ema Kozin boks

Sobota, 18. 11. 2023, 20.52

5 mesecev, 1 teden

Ema Kozin proti Hannah Rankin

Ema Kozin do veličastne zmage

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,87
Ema Kozin | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Slovenska boksarka Ema Kozin je v Manchestru po desetih rundah premagala Škotinjo Hannah Rankin ter osvojila naslova svetovne prvakinje v supervelterski kategoriji po različicah WBC in WBO.

24-letna matematičarka iz Šmartnega ob Savi je dosegla svojo 24. poklicno zmago in je zdaj lastnica šampionskih pasov dveh prestižnih boksarskih organizacij WBC in WBO.

Zmagala je po večinski sodniški odločitvi, s 33-letno Škotinjo Hannah Rankin pa sta se srdito borili vseh deset rund.

Sodnik ob ringu Frank Michael Maass je zmago prisodil Škotinji s 94:96, medtem ko sta Kieran McCann (96:94) in Marco Moscadelli (98:92) presodila, da je bila boljša slovenska šampionka.

Ema Kozin je že v ring prišla z odločnim, celo grozečim izrazom na obrazu in ob zvokih težkometalske glasbe. Popolnoma je bila osredotočena na dvoboj kariere in škotsko nasprotnico. Ta se je izkazala za izjemno čvrsto borko. Vse od prve runde je bila Kozinova nekoliko agresivnejša, Rankinova pa se je branila z udarci v telo in poskušala z občasnim aperkatom.

Trda in izenačena bitka se je nadaljevala vseh deset dvominutnih rund, Škotinja je imela nekaj težav s privajanjem na slog Slovenke, ki je bila sploh prva levičarka, s katero se je spopadla Otočanka, a je bila Slovenka ves čas za odtenek bolj napadalna, kar so na koncu sodniki tudi nagradili.

Rankinova, ki si je samozavestno želela združiti vse najpomembnejše naslove v supervelterski kategoriji, je doživela sedmi poraz v karieri (ima 13 zmag), Ema Kozin pa je s 24. zmago poskrbela za enega najsvetlejših trenutkov slovenskega boksa.    

"Anglija je padla!"

"Počutim se fantastično! Ko bom dojela, kaj mi je uspelo, bodo občutki zagotovo še boljši," je za Sportal iz Manchestra povedala presrečna šampionka. Boj je bil fizično in psihično naporen, nam je še priznala, a je ostala povsem osredotočena in o zmagi ni podvomila niti za trenutek. "Trenerji in ekipa so me res zelo dobro pripravili, ves čas sem čutila, da imam pravo podporo, tudi pripravljena sem bila odlično, najbolje do zdaj, kar se je tudi pokazalo v ringu," je še povedala nova svetovna prvakinja po različicah WVC in WBO.

"Anglija je padla! To je zgodovinski uspeh," pa se je smejalo Eminemu menedžerju Rudolfu Pavlinu. Poudaril je še, da so nadvse športno in pošteno taboru Eme Kozin čestitali tudi v taboru Rankinove, čeprav je v tem, povsem razumljivo, vladalo izjemno razočaranje.

Redžo Ljutić, Ema Kozin, Rudolf Pavlin in Gregor Debeljak so lahko zelo ponosni na dosežek v Manchestru. | Foto: Simon Kavčič Redžo Ljutić, Ema Kozin, Rudolf Pavlin in Gregor Debeljak so lahko zelo ponosni na dosežek v Manchestru. Foto: Simon Kavčič

"Malo bomo pa res proslavili," nam je še v smehu povedala slovenska šampionka, na opazko, da na njenem obrazu ni videti skoraj nobenih posledic dvoboja, pa pokazala na manjšo prasko ob levem očesu. Kakšnega velikega veseljačenja pa kljub zgodovinskemu uspehu nima v načrtu, je še priznala: "Že na splošno nisem ljubiteljica takšnih reči, menim, da bom kar kmalu v postelji. Zdajle me še pokonci drži adrenalin, kmalu pa bom najbrž začutila tudi utrujenost."

Več nam bodo o nadvse uspešni otoški misiji zagotovo povedali prihodnji teden, ko prispejo domov. Zdaj si Ema in njeni spremljevalci zaslužijo nekaj časa zase, za praznovanje, počitek in premlevanje veličastnih dogodkov.

Preberite še:

T - Ema Kozin, Hannah Rankin
Sportal Borki uspešno opravili s tehtnico, v soboto gre zares
Ema Kozin
Sportal Slovenska borka poka od samozavesti: Sem hitrejša, pametnejša in čvrstejša
Ema Kozin
Sportal "Že v amaterskem boksu sem videla, da si na poti k zmagi takrat, ko navijači utihnejo"
Ne spreglejte