Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
21. 1. 2020,
8.40

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04

Natisni članek

Bojan Tokić Andreja Ojsteršek Urh Darko Jorgić Darko Jorgić Tokio 2020

Torek, 21. 1. 2020, 8.40

4 leta, 3 mesece

Ekipne olimpijske kvalifikacije v namiznem tenisu

Slovenci za OI v Tokiu najprej z Iranci

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04
Bojan Tokić | Bojan Tokić je 13. januarja dopolnil 39 let, a še vedno spada med najboljše slovenske igralce namiznega tenisa. | Foto STA

Bojan Tokić je 13. januarja dopolnil 39 let, a še vedno spada med najboljše slovenske igralce namiznega tenisa.

Foto: STA

Slovenska moška namiznoteniška reprezentanca bo od 22. do 26. januarja v Gondomarju na Portugalskem igrala ekipne olimpijske kvalifikacije. V prvem krogu bodo izbranci Andreje Ojsteršek Urh prosti, v drugem se bodo pomerili z Iranom, je določil žreb. V primeru zmage se bodo za neposredno uvrstitev na olimpijske igre v Tokio pomerili z boljšim iz dvoboja Indija - Luksemburg.

Ma Long
Sportal Kdo je najboljši na svetu v namiznem tenisu?

V poznih večernih ponedeljkovih urah so Bojan Tokić, Darko Jorgić, Deni Kožul, Peter Hribar in selektorka Andreja Ojsteršek Urh prispeli v Gondomar in praktično takoj odšli na trening, skorajda istočasno pa je bil v Gondomarju tudi žreb olimpijskih kvalifikacij.

Glede na to, da je bila Slovenija enajsta nosilka, je bilo jasno, da bo morala za uvrstitev na OI premagati eno od močnejših reprezentanc. Prva nosilka kvalifikacij je Južna Koreja, žreb pa je odločil, da bo zadnja ovira Slovencev najverjetneje peta nosilka Indija. Seveda, če bodo slovenski igralci v drugem krogu v sredo na kolena spravili Irance.

Iran ni niti malo naivna ekipa

"Trenutno razmišljamo le o Iranu, ki je dvajseti nosilec, zagotovo pa ni niti malo naivna ekipa. Nasprotno, brata Alamian sta zelo kakovostna igralca. Sicer nista med prvih 50, a že dolgo igrata na vseh mednarodnih turnirjih. Bolje uvrščen na svetovni lestvici je levoroki Noshah, ki je trenutno na 63. mestu, medtem ko je Nima 107. V ekipi sta še Amir Hodaei, ki je 157. in Amin Ahmadian, ki je 184.," je po žrebu povedala slovenska selektorka.

Če bi se Slovenija uvrstila v četrtfinale, bi si že zagotovila nastop na OI 2020 v Tokiu. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Če bi se Slovenija uvrstila v četrtfinale, bi si že zagotovila nastop na OI 2020 v Tokiu. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Na papirju naj bi bila v tem obračunu vendarle v prednosti slovenska izbrana vrsta, Jorgić je trenutno na 40. mestu svetovne lestvice, Tokić na 62., Kožul na 104. in Hribar na 333. Če bodo Slovenci v drugem krogu ugnali Irance, se bodo za uvrstitev v Tokio najverjetneje pomerili z Indijo.

Njena najboljša igralca sta Sathiyan Gnanasekaran, ki je na 30. mestu svetovne lestvice in Sharath Kamal Achanta (33.), na Portugalskem pa so še Harmeet Desai (86.), Amalray Anthony (105.), Manav Vikash Thakkar (132.).

Za devet olimpijskih vozovnic se bo borilo 34 držav, neposredno pot v Tokio prinaša uvrstitev v četrtfinale, poraženci v osmini finala pa se bodo na izpadanje borili še za eno prosto mesto.

Tokić navdušen nad predstavami Jorgića

Darko Jorgić je prejšnji teden zmagal v prvem krogu četrtfinala lige prvakov. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Darko Jorgić je prejšnji teden zmagal v prvem krogu četrtfinala lige prvakov. Foto: Urban Urbanc/Sportida "Če bi mislili, da nimamo možnosti za uvrstitev na olimpijske igre, sploh ne bi šli na Portugalsko. Naš prvi igralec Jorgić v zadnjem času igra fantastičen namizni tenis, mislim pa, da smo tudi drugi v dobri formi. Dejstvo je, da nismo imeli ravno veliko časa za priprave, saj imamo vsi še klubske obveznosti, ampak tako ali tako mora vsakdo pri sebi skrbeti za pripravljenost. Upam, da bomo imeli tudi malce sreče pri žrebu," si ugoden žreb želi Tokić, ki je 13. januarja praznoval 39. rojstni dan.

Iz kvalifikacij na Portugalskem se bo vsa slovenska četverica preselila v Magdeburg, kjer bo od 28. januarja do 2. februarja prvi letošnji turnir ITTF World Tour Platinum. Do ekipnega svetovnega prvenstva v Busanu v Južni Koreji, ki bo od 22. do 29. marca, bosta Kožul in Hribar igrala na odprtih turnirjih Španije in Portugalske, od 18. do 23. februarja se jima bosta v Budimpešti na ITTF World Touru pridružila Tokić in Jorgić, ki bo 8. in 9. februarja igral na evropskem top 16 v Montreuxu.

Ne spreglejte