Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Sreda,
12. 2. 2020,
19.00

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,00

Natisni članek

kanu kajak Peter Kauzer Benjamin Savšek

Sreda, 12. 2. 2020, 19.00

4 leta, 2 meseca

Družina ga razume, da je odšel

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,00
Benjamin Savšek | Benjamin Savšek je zadnja leta hodil v Arabske Emirate, za letos pa se je odločil, da gre na priprave v Italijo. | Foto Osebni arhiv

Benjamin Savšek je zadnja leta hodil v Arabske Emirate, za letos pa se je odločil, da gre na priprave v Italijo.

Foto: Osebni arhiv

Benjamin Savšek je zadnja leta eden najboljših svetovnih kanuistov na divjih vodah. Aktualni evropski prvak se je po osmih letih odločil, da gre na priprave v Avstralijo, kjer se je pridružil kajakašu Petru Kauzerju. Ta sezona je zanj še toliko bolj pomembna, ko se bo poskušal uvrstiti na tretje olimpijske igre.

Peter Kauzer
Sportal Naš srebrni olimpijec je bil slišati povsem drugače, tam je našel svoj mir #video

Ljubljanskemu kanuistu na divjih vodah, ki ima za seboj že celo vrsto vrhunskih uspehov, veliki met na olimpijskih igrah še ni uspel. Tako v Londonu kot tudi v Riu je bil v krogu favoritov za zmago, a se je vedno vrnil domov brez tako želene olimpijske medalje. V našem pogovoru je razkril, da si želi nastopiti še na tretjih olimpijskih igrah, ki bodo letos v Tokiu.

Peter Kauzer in Benjamin Savšek se skupaj pripravljata v Avstraliji. Hrastničan je tam že od decembra, Savšek pa se mu je pridružil pred 14 dnevi. | Foto: Peter Kauzer in Benjamin Savšek se skupaj pripravljata v Avstraliji. Hrastničan je tam že od decembra, Savšek pa se mu je pridružil pred 14 dnevi.

Po zaslugi Petra Kauzerja je bilo že vse urejeno

Zato se je za letos odločil, da po osmih letih odpotuje v Avstralijo na enomesečne priprave. Tam se je pridružil kajakašu Petru Kauzerju, ki je tam že od decembra.

"Za zdaj se počutim dobro, ker lahko naredim dva treninga na dan na vodi. Doma mi to zaradi mraza ni uspevalo, saj sem lahko veslal le na mirni vodi. Priprave v Avstraliji mi pridejo zelo prav. Pravzaprav sem se priključil Perotu (Petru Kauzerju, op. p.), kjer skupaj bivamo in skupaj hodimo na treninge. Za zdaj mi je super," nam je iz Avstralije sporočil Beni, kjer je že štirinajst dni. In kaj je razlog, da se je letos odločil za deželo "tam spodaj"?

"Prav posebnega razloga nimam. Prejšnja leta, ko sem hodil na priprave v Arabske Emirate (Al Ain), sem bil tam dvakrat po štirinajst dni. Letos sem se odločil, da bom priprave naredil v enem sklopu. Peter (Kauzer, op. p.) je tukaj od decembra. Imel je že rezervirano hišo in avto, tako da je bilo že vse urejeno, ko sem prišel v Avstralijo," je povedal svetovni prvak iz leta 2017.

Benjamin Savšek | Foto: Sportida Foto: Sportida Veliko stavi na to sezono

Pozneje nam je priznal, da so eden izmed razlogov za odhod v Penrith tudi prihajajoče olimpijske igre. Za letošnjo sezono si želi, da bi bil čim bolj pripravljen, saj ga letos že aprila čakajo izbirne tekme, ki v določeni meri štejejo tudi za olimpijske kvalifikacije. V Avstraliji ga konec februarja čaka tudi tekma - Australian Open, ki bo prvi test za njegovo trenutno formo. "Skratka, veliko stavim na to sezono. Želel sem se malo umakniti. Tukaj imam mir in se lahko osredotočam samo na trening."

V Avstraliji je vlogo trenerja prevzel Peter Kauzer starejši (levo). | Foto: V Avstraliji je vlogo trenerja prevzel Peter Kauzer starejši (levo).

V Avstraliji bo pomagal oče Petra Kauzerja

Na kajakaški zvezi so se odločili, da bodo v Avstralijo poslali le enega trenerja. Na koncu so se dogovorili, da tja odhaja Peter Kauzer starejši, oče in dolgoletni trener Petra Kauzerja. Beni pa je vseskozi v stiku s svojim trenerjem Jožetom Vidmarjem.

"Trener je tukaj zelo dobrodošel. Pomaga nam s snemanjem, usmeritvami in dodatno spodbudo. Z Jožetom (Vidmar, op. p.) sva vseskozi v stikih in po elektronski pošti mi pošilja program treningov. Sicer imam s preteklih let priprav veliko izkušenj, tako da vem, kaj potrebujem na takšnih pripravah."

Kaj je šlo lani narobe? Benjamin Savšek in Jože Vidmar že dolgo več kot uspešno sodelujeta. | Foto: Nina Jelenc Benjamin Savšek in Jože Vidmar že dolgo več kot uspešno sodelujeta. Foto: Nina Jelenc

Lansko sezono je slovenski kanuist začel sanjsko, saj je v francoskem Pauju še drugič v karieri postal evropski prvak. V nadaljevanju sezone pa mu ni šlo vse po načrtih. Dvaintridesetletni slovenski športnik se je na vseh tekmah svetovnega pokala uvrstil v finale, kjer pa mu ni uspela prava vožnja.

"V polfinalu sem imel vrhunske vožnje, v finalu pa sem poskušal še nekaj malega dodati in morda sem tekmoval nekoliko preveč na silo. Zaradi tega se mi je zmeraj pripetila kakšna napaka. Skratka v finalu nisem nikoli vozil dovolj pod nadzorom. Za nazaj ne morem spremeniti nič. Zdaj gledam naprej in že pogledujem proti izbirnim tekmam, ki me čakajo."

Benjamin Savšek v Avstraliji pogreša svojo družino. | Foto: Sportida Benjamin Savšek v Avstraliji pogreša svojo družino. Foto: Sportida

Hčerka bi bila težko odsotna toliko časa

Benjamin Savšek je oče dveh otrok, a tudi tokrat je njegova družina ostala v Sloveniji. "Lepo bi bilo, če bi bili lahko z menoj. A verjetno bi jim bilo dolgčas, saj tukaj tudi po trikrat na dan treniram in bi me vseskozi čakali. Razumejo me, da moram trenirati, in tudi hčerka hodi v četrti razred, tako da bi bila težko odsotna toliko časa," je še povedal naš sogovornik.

Ne spreglejte