Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Četrtek,
6. 2. 2020,
20.00

Osveženo pred

4 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,04

Natisni članek

Natisni članek

Avstralija kanu kajak Peter Kauzer

Četrtek, 6. 2. 2020, 20.00

4 leta, 8 mesecev

Peter Kauzer, pogovor

Naš srebrni olimpijec je bil slišati povsem drugače, tam je našel svoj mir #video

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,04
Peter Kauzer | Foto Sportida

Foto: Sportida

"Mi se imamo super. Lepo je biti v poletju," so bile iz Avstralije uvodne besede Petra Kauzerja, našega najboljšega kajakaša na divjih vodah. Slišati je bil drugače, poln energije in kot je poudaril, se v družbi žene in hčerke počuti zelo dobro, skozi leta pa je pri sebi ugotovil še nekaj pomembnega.

"Tisti, ki mi veliko pomenijo, vedo, kje sem"

Peter Kauzer, srebrni kajakaš z olimpijskih iger v Riu de Janeiru, že nekaj let hodi na priprave v Avstralijo, kjer se, kot je že nekajkrat poudaril, počuti kot doma. Hrastničan je med drugim razkril, da je to je kraj, kjer se lahko v miru najbolje pripravi na novo sezono. Ta bo še toliko bolj pomembna, saj želi nastopiti na svojih četrtih olimpijskih igrah. Z leti pa je opazil, kaj mu vedno več pomeni.

"Potrebujem svoj mir in da naredim tisto, kar moram. Torej, da se z ničimer ne obremenjujem. Telefona s slovensko številko mesec dni skorajda ne uporabljam. Dosegljiv sem le prek družbenih medijev in elektronske pošte. Tisti, ki mi veliko pomenijo, vedo, kje sem in kje me lahko dobijo. Najbolj pomembno pa mi je, da sta zraven Janja (žena, op. p.) in Nola (hčerka, op. p.).

K sreči z avstralskimi požari nimajo težav

Slovenski divjevodaš nam je zaupal, da so pogoji v Penrithu za treninge vrhunski, prav tako niso imeli nobenih težav s požari, ki še vedno divjajo po Avstraliji. "Tudi kar se tiče tukajšnjih požarov, je v redu. Če ne bi bilo toliko tega po medijih, ne bi vedeli, da je kaj narobe. Odkar smo tukaj, se mi zdi, da smo tri ali štiri dni vohali dim, sicer pa v tem predelu, kjer smo mi, k sreči ni bilo nobenih težav. Zrak ni bil tako slab, da ne bi smeli trenirati ali karkoli drugega."

Trening v Avstraliji izkorišča za trening na vodi. | Foto: Instagram & Imdb Trening v Avstraliji izkorišča za trening na vodi. Foto: Instagram & Imdb Prosil je očeta, ali se mu lahko pridruži

Kauzer avstralski trening večinoma izkorišča za trening na vodi. Najprej je bil od slovenskih tekmovalcev tam le on, pozneje pa so se mu pridružili še Benjamin Savšek, Ajda Novak in Nejc Polenčič. Naš sogovornik pa od lani čuti veliko razliko. "Lani sem v Avstralijo prišel brez treninga, ker sem imel pljučnico. Letos sem se že od začetka počutil veliko bolje. Za zdaj nimam večjih težav," je povedal  Peter, ki se mu bo kmalu pridružil tudi njegov oče, ki je vsa ta leta njegov trener. "Nazadnje je prišel v Avstralijo leta 2016. Prosil sem ga, ali lahko pride sem, ko je tudi tekma, in da skupaj naredimo določene stvari."

Za olimpijske igre so cilji jasni

Vsi vemo, da je Peter pred štirimi leti v Riu dosegel tako želeno olimpijsko medaljo. A kmalu po tistem javno povedal, da bo nastopil tudi na olimpijskih igrah v Tokiu 2020. Vprašali smo ga, ali bi lahko primerjal pripravljenost izpred štirih let in danes.

"O pripravljenosti še ne morem govoriti. V Avstraliji sem zato, da opravim kakovosten trening. Torej, da se dobro pripravim in da bom lahko zdržal celo sezono. Ne želim si, da bi me sredi sezone "odrezalo". Kot sem že večkrat povedal, šel bom korak za korakom. V Avstraliji bom naredil kakovostne priprave, doma se bom začel pripravljati na izbirne tekme, nato bom začel razmišljati o evropskem prvenstvu in tako bo do olimpijskih iger. Želja in cilj sta, da si priborim še četrte olimpijske igre. Verjamem v to in tam se želim boriti za najvišja mesta."

 

Družba žene in hčerke na pripravah mu veliko pomeni. | Foto: Družba žene in hčerke na pripravah mu veliko pomeni. Bo šla hčerka po njegovih stopinjah?

Na vsake toliko časa 36-letni kajakaš na družbenih omrežjih objavi kakšen video, kjer se na vodi zabava s svojo hčerko Nolo. Ali gre morda po njegovih stopinjah? "Meni je predvsem všeč, da lahko z njo delim takšne trenutke. Všeč mi je, da uživa. Na koncu se bo sama odločila. Pri meni in Janji bo imela vso podporo. Če se bo za to odločila, bo super, če bo kaj drugega, pa tudi prav. Važno je, da bo nekaj počela v življenju," je še povedal Kauzer.

Ne spreglejte