Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Nedelja,
20. 9. 2015,
20.08

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Benjamin Savšek London svetovno prvenstvo

Nedelja, 20. 9. 2015, 20.08

8 let

Da se ne bo čez nekaj dni tolkel po glavi

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Benjamin Savšek je še enkrat dokazal, da sodi v sam svetovni vrh kanuistov na divjih vodah, potem ko je na olimpijski progi v Londonu dosegel drugo mesto.

To je za najboljšega slovenskega kanuista že tretja medalja iz svetovnih prvenstev in tako še enkrat dokazal, da je dozorel v vrhunskega tekmovalca. V zadnjih letih praktično ni velikega tekmovanja, kjer se Savšek ne bi uvrstil na stopničke. Beni je že na začetku letošnje sezone osvojil naslov evropskega prvaka, svojo sezono pa je okronal še s srebrno medaljo v Londonu. Pozneje je skupaj z Luko Božičem in Juretom Lenarčičem v ekipnih tekmah osvojil še bron.

Pri 13 vratih je skoraj že končal tekmo

Ljubljanski kanuist je že v kvalifikacijah in polfinalu dokazal, da mu proga v Londonu leži. V polfinalu je s progo opravil najhitreje, tako da je v finalu štartal kot zadnji. Proge se je lotil malo bolj rezervirano, a je na koncu vseeno zadostovalo za srebrno medaljo. "Res sem se proge na začetku lotil malo bolj rezervirano. Odločil sem se, da bom tretja vrata odpeljal malo bolj naokrog. Tam je bila namreč velika verjetnost, da lahko udariš količek, s tem pa bi izgubil dve sekundi. Rekel sem si, da bo bolje, če jih odpeljem bolj naokrog. Morda sem časovno tam nekoliko izgubil, vendar sem dobro peljal do 13 vrat, kjer sem skoraj končal svojo vožnjo. Po velikih težavah mi je le uspelo zadržati čoln in nadaljevati. Spodnji del je bil spet dober in k sreči je bilo to dovolj za drugo mesto," je svojo vožnjo opisal član tacenskega kluba.

Na štartu je bilo stresno

Beniju je na koncu do zlata zmanjkalo le štiri stotinke, vendar kot zatrjuje za enkrat ni nič grenkega priokusa. Če bi mu kdo pred tekmo ponudil srebro, bi ga z veseljem sprejel. "Tekma je bila naporna, ker je bila zelo pomembna tudi zaradi olimpijskih kvot. Tudi sama postavitev proge je bila zelo zahtevna. Pravzaprav sploh še nisem razmišljal o tistih štirih stotinkah. Morda se bom po nekaj prespanih nočeh tolkel po glavi, ampak za enkrat sem res zadovoljen s tem uspehom."

Na londonski progi je že bil v podobnem položaju - olimpijske igre leta 2012. Takrat ni zdržal pritiska in olimpijska medalja je splavala po vodi. Po vseh teh letih je dozorel in znal zdržati pritisk velike tekme. "Olimpijske igre sem odmislil. Želel sem se osredotočiti le na svojo vožnjo. Bil je velik pritisk, saj sem v finalu štartal kot zadnji. Nisem se želel obremenjevati z rezultati ostalih tekmovalcev. Bilo je kar stresno in zato sem še toliko bolj vesel, da sem zdržal ta pritisk."

Benjamin je praktično skozi vso sezono kazal zelo dobre vožnje. Že na prvi pomembnejši tekmi je v Markkleebergu osvojil naslov evropskega prvaka, v skupnem seštevku svetovnega pokala pa je bil drugi. Kot nam je povedal v pogovoru je bila cela sezona naporna, saj je bila najpomembnejša tekma prav na koncu sezone. Na vsako tekmo se je želel čim bolje pripraviti in zavedal se je, da je to tudi dober trening za svetovno prvenstvo.

Kdo stoji za njim?

Savšek že dolgo let sodeluje s trenerjem Jožetom Vidmarjem. Očitno sta prava kombinacija, saj se je pod njegovim vodstvom razvil v vrhunskega tekmovalca. "Jože je bil že od nekdaj zadolžen za kanuiste v našem klubu in tudi sam je bil nekdaj vrhunski tekmovalec. Že od samega začetka sva dobro sodelovala. Zelo veliko mi je pomagal pri tehniki in ostalih stvareh. Ima veliko izkušenj, saj je pred tem že skrbel za člansko reprezentanco in me je tudi večkrat vključil zraven, kjer sem se veliko naučil od starejših tekmovalcev," ni skoparil s pohvalami na račun svojega trenerja.

Olimpijsko vozovnico ima že skoraj v žepu

Kanuist s Tacna si je s tem rezultatom skoraj že zagotovil olimpijsko vozovnico. V Rio de Janeiru pa bo glede na letošnje rezultate eden glavnih kandidatov za olimpijsko medaljo. "Potem ko sem si skoraj že zagotovil vozovnico za olimpijske igre, mi misli že uhajajo tja. Zavedam se, da imam pred sabo še dolgo in strmo pot. Potrebno bo še veliko trenirati. Seveda bom moral progo v Rio de Janeiru naštudirati in potem skušati doseči svoje cilje," je povedal Beni, ki si bo po dolgi sezoni vzel nekaj časa za počitek in svojo družino, a bo moral že kmalu spet poprijeti za veslo. "Že novembra potujemo v Brazilijo, kjer bo na olimpijski progi testna tekma. Zaradi tega se bom moral nekoliko prej usesti v čoln, da ne bom v Brazilijo odšel povsem nepripravljen. Vsekakor si bom vzel kakšen mesec odmora. Ukvarjal se bom še s kakšnimi drugimi športi," je še za konec povedal 28-letni kanuist.

Ne spreglejte