Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
9. 7. 2023,
23.00

Osveženo pred

9 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

Luka Potočar Vita Lukan Mia Krampl plezanje

Nedelja, 9. 7. 2023, 23.00

9 mesecev, 3 tedne

Svetovni pokal v plezanju

Mia Krampl šesta, Vita Lukan in Luka Potočar sedma v Chamonixu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
športno plezanje, težavnost, Innsbruck, Mia Krampl | Mia Krampl je v Chamonixu zasedla šesto mesto. | Foto Grega Valančič

Mia Krampl je v Chamonixu zasedla šesto mesto.

Foto: Grega Valančič

Slovenski športni plezalci so v finalu tekme svetovnega pokala v težavnosti v francoskem Chamonixu zasedli eno šesto ter dve sedmi mesti. V moški konkurenci je bil Luka Potočar sedmi, slavil je Britanec Toby Roberts, v ženski pa sta bili Mia Krampl in Vita Lukan šesta oziroma sedma. Najboljša je bila Južnokorejka Kim Jain.

Ženski finale se je sicer začel s polurno zamudo, saj so morali postavljavci popraviti enega od oprimkov v steni. Prva se je s posodobljeno smerjo spopadla Lukan in pri oprimku 29+ po neuspešnem skoku končala nastop. Bolj uspešna je bila na istem mestu Mia Krampl, ki pa se je v težavah znašla pri 33. oprimku in tam zdrsnila iz smeri.

Za Vito Lukan je bila to najboljša uvrstitev v svetovnem pokalu po lanski Džakarti, ko je bila šesta. Krampl je bila to sezono vselej v finalu tekem v težavnosti, v Innsbrucku je bila šesta, v Villarsu pa peta.

V polfinalu so plezale še tri Slovenke, Lana Skušek je končala na 17., Sara Čopar na 19., Lucija Tarkuš pa na 24. mestu.

V Chamonixu, kjer so manjkale nekatere najboljše plezalke, je slavila Korejka Kim Jain. Ta je prišla do 43+ oprimka. Za njo sta se z 38+ oprimkom zvrstili Japonka Nonoha Kume in Francozinja Helene Janicot. Prva je imela boljši izid v polfinalu in je zato zasedla končno drugo mesto.

Po koncu ženske preizkušnje je bila na vrsti še moška. Lanski zmagovalec seštevka svetovnega pokala v težavnosti, Luka Potočar, se je skozi šivankino uho uvrstil med finaliste, tam pa presegel enega tekmeca in zasedel končno sedmo mesto. V smeri je prišel do 39+ oprimka. Za 21-letnika je bil to prvi finale sezone v težavnosti, nazadnje je bil med osmerico najboljših sedmi lani v Džakarti.

Najboljši je bil na koncu Britanec Toby Roberts, ki je edini priplezal na vrh. Drugi je bil Francoz Sam Avezou, ki je prišel do 50. oprimka. Malce pod njim pa je končal tretjeuvrščeni Japonec Sorato Anraku (48).

V slovenski reprezentanci tokrat ni bilo zvezdnice Janja Garnbret, ki bo zaradi priprav na avgustovsko svetovno prvenstvo v Bernu poleg Chamonixa izpustila tudi tekmo v težavnosti prihodnji konec tedna v Brianconu.

Preberite še:

Janja Garnbret Villars 2023
Sportal Neverjetna Janja Garnbret v Švici piše zgodovino, a o tem sploh ni razmišljala
Mia Krampl Koper 2022 kvalifikacije
Sportal Vseh pet Slovenk uresničilo cilj, Garnbretove ni v Chamonixu
Ne spreglejte