Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
18. 8. 2013,
19.12

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

ritmična gimnastika Mojca Rode

Nedelja, 18. 8. 2013, 19.12

7 let, 12 mesecev

Čebaškova se ogreva za svoje prvo prvenstvo, povratek Rodetove

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Svetovni pokal v ritmični gimnastiki v St. Peterburgu je bil zadnji preizkus forme za udeleženke svetovnega prvenstva, ki bo že čez deset dni v Kijevu.

V Rusiji sta nastopili tudi dve Slovenki. Monija Čebašek je bila v konkurenci 46 tekmovalk 41., Mojca Rode, ki se vrača po skoraj štiriletnem premoru, pa je končala dve mesti za njo kot 43.

Tekma v St. Peterburgu ta konec tedna je bila zadnji test pred bližnjim vrhuncem sezone, svetovnim prvenstvom v Kijevu. V Rusijo sta odpotovali tudi obe telovadki, ki bosta Slovenijo zastopali na SP.

V konkurenci za izbor dvočlanske slovenske ekipe za SP so bile sicer tri ritmičarke; poleg mlade, komaj 16-letne Čebaškove, ki si šele utira pot v mednarodno areno, in izkušene 30-letne Rodetove, za katero je bila tekma v St. Peterburgu prva po skoraj štiriletnem tekmovalnem premoru zaradi materinstva, še lani najboljša slovenska ritmičarka, 17-letna Sara Kragulj. Slednja je odstopila od nastopa na SP, saj ji je načrte nesrečno prekrižala poškodba, zaradi katere ni nastopila niti na junijskem državnem prvenstvu.

Za mlado Čebaškovo, katere dolgoročni cilj je nastop na olimpijskih igrah v Riu leta 2016, bo SP v Kijevu prvo v karieri. Medtem pa je bila Rodetova, katere cilj na bližnjem SP je uvrstitev med 32 najboljših, s čimer bi obdržala mednarodni razred, kar je tudi razlog za njeno vrnitev v tekmovalne arene, v Sloveniji dolga leta najboljša telovadka in je na velikih tekmovanjih večkrat nastopila tudi v finalu mnogoboja. Nazadnje je na svetovnem prvenstvu nastopila leta 2009 v Mieju.

Zmago v Rusiji je slavila domačinka Margarita Mamun (72,549 točke), prva favoritinja tudi za SP, pred Belorusinjo Melitino Stanijuto (71,349) na drugem in Rusinjo Jano Kudrjavcevo (71,139) na tretjem mestu. Čebaškova je na 41. mestu skupno v mnogoboju zbrala 58,099 točke, najvišjo oceno je prejela za predstavo z žogo, kjer je dosegla prek 15 točk, medtem ko je Rodetova na 43. mestu zbrala 57,915 točke.

Obe telovadki bosta slovenske barve zastopali tudi na bližnjem SP v Kijevu, ki bo od 28. avgusta do 1. septembra.

Ne spreglejte