Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Uroš Iskra

Ponedeljek,
1. 5. 2017,
7.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

Natisni članek

Tony Bellew Tyson Fury Vladimir Kličko Anthony Joshua

Ponedeljek, 1. 5. 2017, 7.00

6 let, 7 mesecev

Če je to res, se bo Kličko še dolgo tolkel po glavi #video

Uroš Iskra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10
Anthony Joshua Vladimir Kličko 2017 | Foto Reuters

Foto: Reuters

O sobotni boksarski poslastici na kultnem Wembleyju pred 90 tisoč gledalci se bo še dolgo govorilo. V borbi dveh orjakov je v 11. rudni s tehničnim nokavtom Anglež Anthony Joshua premagal boksarsko legendo Vladimirja Klička in mu prizadejal še drugi zaporedni poraz. Mnogi menijo, da to pomeni tudi konec kariere ukrajinske boksarske legende. 

Potem ko je leta 2015 v Düsseldorfu več kot desetletno vladavino Klička presenetljivo in nepričakovano prekinil Tyson Fury, ga je v soboto po epski bitki na razprodanem Wembleyju premagal še 27-letni Joshua in svetu z 19. zaporedno zmago dokazal, da ima boksarsko brado in se lahko kosa tudi najboljšimi težkaši na svetu.

A vse ni šlo tako gladko. Potem ko je Joshua Klička na kolena spravil v peti rundi, se je Ukrajinec vrnil in povsem utrujenemu Angležu v šesti rundi vrnil udarec. Z ubijalskim desnim direktom, ki bi najverjetneje uspaval tudi slona, so se Joshui zamajala tla pod nogami in mnogi so že mislili, da je dvoboja konec. Med njimi je bil, zanimivo, tudi izkušeni 41-letni Kličko, a se je še kako zmotil.

Ubijalski desni direkt Klička je naredil veliko škode, a ...

"Prepričan sem bil, da ne bo več vstal"

Ukrajinec je v šesti rundi poskrbel za prvi nokdavn v profesionalni karieri Anthonyja Joshue. | Foto: Guliverimage/Getty Images Ukrajinec je v šesti rundi poskrbel za prvi nokdavn v profesionalni karieri Anthonyja Joshue. Foto: Guliverimage/Getty Images Sodeč po njegovih besedah, mu je lahko za njegovo podcenjevalno reakcijo po nokdavnu zelo žal. "Prepričan sem bil, da ne bo več vstal. A je, za kar mu lahko le čestitam. Mislil sem, da je povsem brez sape in koncentracije, a si je v nadaljevanju opomogel," je v pogovoru za ITV svojo napako priznal Ukrajinec.

"Po nokdavnu bi moral storiti več, da bi končal dvoboj, a prepričan sem bil, da je to moja noč, zato sem si vzel čas," je razočarano dodal ukrajinski orjak, ki je v 11. rundi pod udarci Joshue podlegel sam. Po dveh nokdavnih ga je rešil sodnik in prekinil dvoboj.

Trije vrhunci epske borbe na Wembleyju:

5. runda: Kličko prvič na tleh

6. runda: Na tleh tudi Joshua - prvič v karieri

11. runda: Konec!

Ni mogel verjeti svojim očem: Kaj, za vraga, se je zgodilo?

Po drugem zaporednem porazu je bil vidno šokiran, kar se je videlo tudi v njegovih izjavah. "Povratni dvoboj? V pogodbi imam to možnost, a najprej bi rad izvedel, kaj, za vraga, se je zgodilo danes," ni mogel verjeti očem izkušeni Kličko.

Joshua je proti odlično pripravljenemu Kličku preživel pot od pekla do raja in na 19. profesionalnem dvoboju zmagal še 19. Vsakič predčasno. Pasu za svetovnega prvaka v težki kategoriji po različici IBF je po sobotni veličastni zmagi je dodal dva – WBA in IBO.

Kličko po porazu ni mogel verjeti svojim očem: "Bil sem pripravljen kot še nikoli." | Foto: Reuters Kličko po porazu ni mogel verjeti svojim očem: "Bil sem pripravljen kot še nikoli." Foto: Reuters

Je imel Vladimir Kličko v šesti rundi vse v svojih rokah?

  • Da, a se je uštel.
    83,29 %
    598 glasov
  • Ne, zelo je bil utrujen tudi sam in ni imel moči za odločilni udarec.
    16,71 %
    120 glasov
Oddanih 718 glasov

Kličko o AJ-u: Dejstvo je, da je še kako ranljiv

"Bomo videli, kako se bo razvijal. Dejstvo je, da je še kako ranljiv. Vseeno njegovi zmagi ne gre oporekati, to je bila njegova noč. V vseh pripravah na ta dvoboj si nisem vzel enega dneva prosto, bil sem pripravljen kot še nikoli, zato še enkrat vso spoštovanje Joshui," je na koncu še enkrat več športno čestital kar 14 let mlajšemu borcu, ki je z zmago po poročanju Telegrapha zaslužil okoli 30 milijonov evrov.

To je zanj velik finančni poskok naprej, sploh če vemo, da je s svojimi prvimi 18 dvobojih zaslužil manj kot 18 milijonov evrov.

Kaj je na USB-ključku? Serija Telebajskov?

Tony Bellew je posrečeno spregovoril o USB-ključku Vladimirja Klička. | Foto: Tony Bellew je posrečeno spregovoril o USB-ključku Vladimirja Klička. Svet se sprašuje, kaj je bilo na USB-ključku, s katerim je Kličko mahal na zadnji novinarski konferenci. Ukrajinec je takrat dejal, da bo to izvedel, le tisti, ki bo plačal največ. Povedal je še, da bo celoten znesek šel v proračun njegove dobrodelne organizacije.

"Zadeva z USB-ključkom je bila velika neumnost in tipično igranje se z živci nasprotnika. Kličko tega ni nikoli počel, zdaj pa je nekaj napovedoval. To ni bil on in mislim, da je bil pred dvobojem zelo nervozen. Stavim, da na USB ni nič drugega kot serija Telebajskov," je  za smeh poskrbel angleški boksar Tony Bellew, ki je pred kratkim v britanskem spektaklu premagal Davida Haya.

Eno na temo USB-ja pa je po dvoboju dodala tudi nogometna legenda Liverpoola Jamie Carragher. "Če ima Kličko vse to, kar se je zgodilo v ringu, napovedano na USB-ključku, je zame še večja legenda kot sicer," je čivknil Carra.

Vse kaže, da bo naslednji Tyson Fury

Joshua je večkrat dejal, da je njegov sanjski dvoboj s Tysonom Furyjem. Ta je že ogret. Vsaj verbalno. | Foto: Reuters Joshua je večkrat dejal, da je njegov sanjski dvoboj s Tysonom Furyjem. Ta je že ogret. Vsaj verbalno. Foto: Reuters

Po neverjetni zmagi nad Kličkom se je takoj začelo ugibanje, kdo bo naslednji tekmec angleškega tanka, ki je opravil tudi z ukrajinsko macolo.

"Tyson Fury, si pripravljen? Je to to, kar si hotel videti?" je takoj po zmagi Joshua izzval Furyja, ki je po vseh težavah (depresija, droge) pred tedni napovedal vrnitev v ring.

Fury, ki te dni z dobrim prijateljem in boksarskim svetovnim prvakom v srednji kategoriji po različici WBO Billyjem Joejem Saundersom topi odvečne kilograme, je bil seveda takoj za akcijo. "Zaplešiva," mu je odvrnil Fury, ki po zmagi nad Kličkom leta 2015 ni več stopil v ring.

Kdo bi zmagal, če bi se udarila A. J. in Fury?

  • Anthony Joshua
    75,08 %
    675 glasov
  • Tyson Fury
    24,92 %
    224 glasov
Oddanih 899 glasov

Pisal pa je tudi predstavniku AJ-a, Eddieju Hearnu. "Ko boste želeli, da nalomim tega dvigovalca uteži, mi sporočite. Nimam 41 let," je na Twitterju zapisal 28-letni Fury, ki je na 25 dvobojih 25-krat zmagal (18-krat z nokavtom ali tehničnim nokavtom).

Glede na to, da je v preteklosti Joshua že večkrat povedal, da Kličko zanj ni njegov sanjski dvoboj, ampak ravno Fury, se lahko zgodi, da bo naslednji nasprotnik Angleža nigerijskih korenin ravno boksar, ki je zaradi depresije pred kratkim razmišljal celo o samomoru.

Tyson Fury topi odvečne kilograme v Marbelli v Španiji:

Ne spreglejte