Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Nedelja,
1. 6. 2014,
12.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sašo Taljat Luka Božič Eva Terčelj

Nedelja, 1. 6. 2014, 12.53

8 let

Bronasti dvojec pred novinarje prišel v spremstvu doping kontrole

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Luka Božič in Sašo Taljat sta na evropskem prvenstvu v kajaku in kanuju na divjih vodah med kanuji dvosedi osvojila bronasto medaljo. Eva Terčelj je bila na koncu deveta.

Slovenska reprezentanca se vrača z evropskega prvenstva z eno posamično medaljo, kar je vsekakor velik uspeh za slovenski kajak in kanu na divjih vodah. Zaslugo za edino medaljo imata Sašo Taljat in Luka Božič, ki sta finalno vožnjo odpeljala optimalno. Za Luko je to že druga medalja na tem EP, potem ko je v soboto v ekipnih vožnjah dobil že zlato. "To je bila optimalna vožnja, hitreje ne bi šlo," je z nasmehom na obrazu takoj po prihodu iz vode razlagal Sašo. Zmagala sta Slovaka Ladislav in Peter Škantar, druga pa sta bila Poljaka Piotr Szczepanski ter Marcin Pochwala.

Težko bi dobila še kje kakšno sekundo

Luka in Sašo sta kar pet let čakala na novo medaljo na največjih tekmovanjih. Pred tem sta leta 2009 osvojila bronasto medaljo na SP v Španiji. Bronasta fanta sta prišla pred novinarje kar v spremstvu doping kontrole. "V finalni vožnji ni bilo večjih napak, ne vem, če bi lahko še kje dobila kakšno sekundo, vsaj brez analize najine vožnje lahko tako trdim. Že ko sva prispela v cilj, sva vedela, da sva svoje naredila, tako da sva morala čakati le še na dejanja drugih. V čolnu sva se počutila zelo dobro in sva lahko proti koncu proge pospeševala," je uvodoma povedal Sašo, ki se noče izgovarjati na nov čoln, ki sta ga dobila šele pred kratkim. "Glede čolna je tako. Čisto odvisno je, v kakšnem obdobju si, zdaj se trenutno super počutiva v njem in ga nikakor ne bi menjala," je dodal Džoni, kot ga kličejo v kajakaških krogih.

Ponosen sem na današnji vožnji

Nasmeh do ušes je imel tudi drugi član slovenske posadke Luka Božič. Kako tudi ne, saj je na tem prvenstvu osvojil dve medalji in je najboljši član slovenske reprezentance. "S temi uspehi na EP sem lahko res zadovoljen. Še posebej sem ponesen na današnji vožnji, ker sva po dolgem času na največjih tekmah pokazala, da še znava veslati in da kaževa vožnje, ki sva jih kazala v preteklosti. Moram povedati, da sta bili današnji vožnji zelo dobri, sploh za ta čas, ko smo šele na začetku sezone. Mislim in upam, da se bova skozi celotno sezono še bolj uveslala, dobro trenirala skozi poletje in da bova za svetovno prvenstvo še boljša," je po tekmi povedal Luka, ki ima letos že tri medalje z največjih tekmovanj. Poleg zadnjih dveh je na SP mlajših članov v kanuju enosedu osvojil še srebro.

Njun trener presenečen nad medaljo

Veliko zaslug za medaljo ima tudi njun dolgoletni trener Dejan Testen, ki se po navadi zmeraj drži v ozadju. A je on tisti, ki kuje taktiko za velika tekmovanja. In današnja je bila prava. "Vožnja je bila zelo mirna, naredila sta tako, kot smo se zmenili in mislim, da moramo biti zadovoljni. Zmenjeni smo bili, da gresta na vrhu nekoliko bolj počasi, v spodnjem delu pa sta začela stopnjevati tempo, kar se je na koncu izkazalo za pravo taktiko," je razlagal Testen, ki se tudi sam strinja, da boljše vožnje skorajda ne bi mogla prikazati danes. "Skozi celoten teden sta 'rasla' v čolnu, tako da ne vem, če bi lahko danes naredila še kaj več."

Terčeljeva kljub napaki v finalu zadovoljna s svojimi nastopi

Edina slovenska kajakašica v finalu Eva Terčelj s svojo finalno vožnjo ni najbolje opravila, saj je storila dotik na drugih vratih, tako da je bilo sanj o visoki uvrstitvi kmalu konec. 22-letna Ljubljančanka je potem še na koncu proge storila večjo napako in pristala na devetem mestu, za prvouvrščeno Nemko Ricardo Funk pa je zaostala dobrih šest sekund. Druga je bila njena rojakinja Melanie Pfeifer, tretje mesto pa si je priveslala Francozinja Emilie Fer.

"S svojim finalnim nastopom nisem zadovoljna. Že zgoraj sem naredila nekaj napak, mogoče sem hotela nekoliko preveč, zato se mi je vse skupaj začelo nekoliko podirati. Kljub vsemu pa sem vesela, da se mi je uspelo uvrstiti v finale prve letošnje članske tekme. Od vseh štirih tekov mi je dva teka uspelo odpeljati brez napak, kar se mi zdi fino, vendar za naslednjič upam, da bo tudi finale brez dotikov," je po tekmi povedala Terčeljeva, ki ima najboljšo uvrstitev na EP 6. mesto iz Augsburga.

Ne spreglejte