Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
31. 8. 2017,
14.49

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Milan Janša Sadik Mujkić Denis Žvegelj Jani Klemenčič

Četrtek, 31. 8. 2017, 14.49

6 let, 7 mesecev

Bled v pričakovanju veteranskega svetovnega prvenstva: prihaja več kot 4.700 veslačev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Reportaža Bled | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Bled bo prihodnji teden prizorišče svetovnega veteranskega prvenstva v veslanju, ki se ga bo udeležilo kar 4.732 športnikov iz 851 klubov in 46 držav. Tekmovanju se bodo pridružili tudi številni slovenski tekmovalci, med njimi posadka četverca, ki je leta 1992 osvojila olimpijsko medaljo. Prvenstvo bo za Bled pomembno tudi s turističnega vidika.

Kot sta na današnji novinarski konferenci na Bledu povedala izvršna direktorja organizacijskega odbora prvenstva Tim Farčnik in Jernej Slivnik, bo prvenstvo, ki bo potekalo od 6. do 10. septembra, rekordno po številu udeležencev. "To je posledica našega dobrega dela in tega, da je blejska proga ena najlepših," je prepričan Farčnik.

Spomnil je, da so na Bledu zaradi številnih uspešnih tekmovanj v zadnjih letih vzpostavili dobro organizacijsko ekipo. "Ob tem že zremo naprej, saj smo vložili kandidaturo za mladinsko svetovno prvenstvo v letu 2020," je povedal Farčnik in izpostavil željo, da bi Bled tudi v prihodnje gostil velika tekmovanja, zato je še posebej pomembno, da se na tem prvenstvu izkažejo.

Reportaža Bled | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Ne le veslaški, ampak turistični praznik

Gre za posebej velik organizacijski zalogaj, saj ob 4732 tekmovalcih pričakujejo še okoli 1500 spremljevalcev. Več kot 6000 ljudi bo zapolnilo turistične kapacitete tako na Bledu kot širše po Gorenjskem. Kot pravi Farčnik, to ne bo le veslaški, ampak tudi turistični praznik. Tekmovanje bosta spremljala glasbeni program in gostinska ponudba na promenadi.

Rekordna bo tudi udeležba slovenskih tekmovalcev, ki jih bo 76. Čeprav se veteranskih prvenstev običajno ne udeležujejo tako množično, so se na domače prvenstvo dobro odzvali veslači različnih generacij, med njimi je tudi veliko olimpijcev. Najbolj številčni bodo sicer tekmovalci iz Velike Britanije in Nemčije, je pojasnil Slivnik.

Reportaža Bled | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Olimpijska posadka iz Barcelone

Največ domačih gledalcev bo zagotovo pritegnila posadka četverca brez krmarja v postavi Jani Klemenčič, Milan Janša, Denis Žvegelj in Sadik Mujkić, ki je bila na olimpijskih igrah v Barceloni leta 1992 med prvimi dobitniki olimpijskih medalj za samostojno Slovenijo.

"Mi smo svoje že naredili oziroma odveslali, to prvenstvo pa bo za nas češnja na torti," je izpostavil Klemenčič in dodal, da so se priprav na prvenstvo kljub temu resno lotili. "Zavzeto treniramo in upamo na najboljši rezultat," je dejal. Da se bodo kljub hudi konkurenci po najboljših močeh potrudili za najvišja mesta, so zagotovili tudi ostali člani ekipe.

Pri organizaciji prvenstva sodeluje več kot 280 ljudi, organizatorji pa bodo morali poskrbeti tudi za več kot 2200 čolnov, kar predstavlja poseben prostorski izziv. Poleg tega bo prvenstvo velik zalogaj tudi po tekmovalni plati, saj bodo tekmovanja potekala pet dni od jutra do večera. Tekmovalci in gostje bodo na Bled začeli prihajati v nedeljo, večina pa jih bo prispela v ponedeljek. Prvenstvo se bo po dveh dnevih treninga začelo v sredo in se bo sklenilo v nedeljo.

"Bled mora ohraniti dobro ime, ki ga ima v veslaškem svetu kot ena top destinacij. Mislim, da smo tega sposobni in bomo to dokazali v naslednjem tednu," je izpostavil Slivnik. Tudi Farčnik je ocenil, da so na prvenstvo dobro pripravljeni. "Sedaj upamo le še na dobro vreme, ki bo zaokrožilo lepo podobo Bleda in nagradilo naše delo," je sklenil.

Ne spreglejte