Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Četrtek,
1. 11. 2018,
18.30

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,00

1

Natisni članek

top 10

Četrtek, 1. 11. 2018, 18.30

5 let, 5 mesecev

Top 10

Nobenemu v dvorani ni bilo jasno, kaj se dogaja #video

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,00

1

košarka sodnik | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Po sobotnem derbiju med Mariborom in Olimpijo, ta se je končal 1:2 za Ljubljančane, so bili znova na udaru slovenski nogometni sodniki. Zato smo v naši rubriki TOP10 zbrali nekaj najočitnejših sodniških napak.

O sodniških odločitvah velikokrat potekajo vroče debate. Pred dnevi smo lahko videli, kako je nogometni klub Maribor izpostavil težave pri sojenjih. Tudi sodniki so samo ljudje in se jim dogajajo napake. So pa primeri, kjer so njihove napake očitne in neopravičljive. Ne samo pri nogometu, ampak tudi pri drugih športih.

1. Spregledal gol in še gledalca nagnal iz dvorane

Hokej velja za hitro igro in sodnik na tekmi (ne)upravičeno lahko spregleda plošček. V spodnjem primeru, na tekmi nižje ravni, tega vsekakor ne bi mogli trditi. Plošček je bil za golovo črto vsaj nekaj sekund, sodnik je gledal vanj in kljub temu ni dosodil gola. Eden od gledalcev je vse skupaj posnel in okrcal sodnika. Da je bila mera polna, je sodnik gledalca nagnal iz dvorane.

2. Ta prekršek je v dvorani videl samo sodnik

Leta 2010 sta v košarkarski ligi NBA v zahodni konferenci igrali ekipi Portland Trail Blazers in Phoenix Suns. Na sredi tretje četrtine je košarkar Phoenixa Steve Nash organiziral napad svoje ekipe, ko so je oglasil sodnik Joey Crawford in dosodil prekršek nad Nashem. Prekršek naj bi storil Marcus Camby, ki je bil v tistem trenutku nekaj metrov oddaljen od Steva Nasha. Marcus Camby in vsi v dvorani so se samo čudili, kaj je dosodil sodnik.

3. Thierry Henry je igral bolj rokomet kot nogomet

Se še spomnite igranja z roko nekdanjega francoskega nogometnega zvezdnika Thierryja Henryja? V kvalifikacijah za svetovno prvenstvo sta med seboj igrali reprezentanci Francije in Irske. Pri izidu 1:1 je v drugem polčasu Thierry Henry več kot očitno igral z roko. Švedski sodnik Martin Hansson tega ni videl in je Francozom priznal gol.

4. Italijanska teniška igralka je izgubila živce

Ena najočitnejših napak pri tenisu je bila napaka sodnika Richarda Haigha, za katerega bi lahko rekli, da je v omenjeni točki zaspal na stolu. V prvem krogu turnirja v Cincinnatiju je med dvobojem Sare Errani in Yanine Wickmayer dosodil povsem nerazumljiv avt. Že na oko se je videlo, da je bila žogica v servisnem polju, kar je pozneje pokazalo tudi sokolje oko. Sodnik Richard Haigh je s to potezo italijansko igralko razjezil. Ta je morala na koncu ponavljati točko.

5. Sodnik čelado zamenjal za žogo

Leta 1998 je sta v ligi NFL tekmo igrala ekipi New York Jets in Seattle Seahawks, kjer je prišlo do očitne napake sodnikov. V središču tistega dogodka je bil podajalec (quarterback) Vinny Testaverde. Ta naj bi nekaj sekund pred koncem tekme žogo položil v končno cono. Sodniki so "tuchdown" priznali in New York Jets so tekmo dobili za eno točko. S posnetka je jasno razvidno, da žoga ni šla čez črto, sodnik je pozneje priznal, da je čelado zamenjal za žogo.

6. Hrvatu pokazal tri rumene kartone, šele nato je sledil rdeči

Ljubiteljem nogometa se je zagotovo v spomin vpisala nogometna tekma s svetovnega prvenstva leta 2006, ko sta se med seboj merili reprezentanci Hrvaške in Avstralije. Na tisti tekmi se je "proslavil" britanski sodnik Graham Poll, ki je hrvaškemu nogometašu Josipu Šimuniću pokazal tri rumene kartone, preden je ta dobil rdečega.

7. Kdo je storil prekršek?

Leta 2008 sta v polfinalu vzhodne konference igrala Detroit Pistons in Orlando Magic. Keyon Dooling, košarkar Orlanda, je šel v prodor pod koš, kjer se mu je na pot postavil njegov soigralec Marcin Gortat. Sodnik, ki je bil oddaljen le dober meter od dogodka, je videl drugače in prekršek dosodil igralcu Detroita. Klop Detroita je ob tej odločitvi skočila v zrak, a to ni spremenilo sodniške odločitve.

8. Teniški sodnik zapustil svoj stol in prevzel vlogo trenerja

Priznani teniški sodnik Mohamed Lahyani je na letošnjem OP ZDA naredil več kot očitno napako. Ta je namreč sredi dvoboja presegel svoja pooblastila, ko je zapustil svoj stol in spodbujal igralca. V tem primeru Avstralca Nicka Kyrgiosa. Nad to potezo je bil zgrožen tudi Roger Federer. Lahyani si je prislužil dva tedna suspenza.

9. Žoga je bila skoraj meter za golovo črto

Ena največjih sodniških napak je bila na svetovnem prvenstvu leta 2010, ko je sodnik spregledal očiten gol. Angleški nogometaš Frank Lampard je z velike razdalje ustrelil neubranljivo "bombo". Nemški vratar je bil povsem brez moči, ko se je žoga iz prečke odbila vsaj en meter za golovo črto. Glavni sodnik presodil, da žoga ni bila v golu, in pustil, da se igra nadaljuje. Angleži so na koncu tekmo izgubili s 4:1. Vprašanje, kako bi tekma potekala, če bi Angleži ob več kot očitnem golu Lamparda izenačili na 2:2.

10. Maradona in njegova božja roka

Zagotovo v svetu športa še danes zelo odmeva očitno odigrana roka Diega Armanda Maradone v četrtfinalu svetovnega prvenstva leta 1986. Maradona je v eni izmed akcij visoko skočil v zrak in žogo pred presenečenim Petrom Shiltonom pospravil v mrežo. Ali Bin Nassar, sodnik, ki je sodil finale, je pokazal na sredino, Angleži pa kar niso mogli verjeti, kaj se jim dogaja, saj so bili prepričani, da je Maradona igral z roko. Pozneje se je izkazalo, da so imeli Angleži še kako prav, Maradona pa je to potezo označil kot "božjo roko".

maraton Las vegas
Sportal Vino in ostrige, 5000 stopnic in poklon diktatorju: so to najbolj nori maratoni na svetu?
Sportal Ko profesionalni športniki povsem izgubijo živce #video
Ne spreglejte