Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
15. 10. 2011,
8.21

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sašo Bertoncelj

Sobota, 15. 10. 2011, 8.21

7 let, 12 mesecev

Bertoncelj po napaki sedmi na SP

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Telovadec Sašo Bertoncelj, edini slovenski finalist 43. svetovnega prvenstva v športni gimnastiki v Tokiu, v finalu na konju z ročaji in lovu za olimpijsko vozovnico ni imel sreče.

V sestavi je 27-letni Škofjeločan naredil veliko napako in padel s konja. Kljub temu, da je vajo uspešno nadaljeval, je z oceno 14,266 točke zasedel 7. mesto. Potem ko je Bertoncelj solidno opravil kvalifikacijski nastop (15,500 točke) in se gladko prebil v finale najboljših na svetu, mu danes sestava ni uspela po načrtih, konec pa je tudi sanj o olimpijskem nastopu v Londonu 2012. Kolajna v Tokiu je bila zaradi pravil Mednarodne gimnastične zveze (FIG), ki podpira velike ekipe in mnogobojce, namreč njegova edina priložnost v boju za olimpijski nastop.

"Ne vem, kaj naj rečem. Žal nisem naredil nič pričakovanega, nič načrtovanega. Ta napaka me je res presenetila. Mislil sem, da sem dobro začel, nato pa me je povsem presenetila napaka na enem ročaju. Res si nisem mislil, da se mi lahko kaj takega zgodi," je takoj po ponesrečenem nastopu iskreno povedal Bertoncelj, ki je sicer s sedmim mestom dosegel svoj največji uspeh na SP, a mu to v tem trenutku ne pomeni veliko, saj je bil njegov cilj kolajna.

"Enostavno sem bil prepočasen, čeprav se meni na konju ni zdelo, da sem. Mislil sem, da imam dovolj dober tempo, pa ga očitno nisem imel, nato pa se mi je pripetila ta napaka," je poklapano skušal razložiti telovadec Narodnega doma in dodal: "Nobenih težav nisem imel na začetku, tudi dobro sem se počutil, tako da ne najdem prave razlage. To je bil zame kar šok, ker me je res presenetilo vse skupaj."

Sanje o OI končane

Po napaki je slovenski konjenik dobro nadaljeval vajo do konca, čeprav so se z napako končale tudi njegove sanje o olimpijskih igrah. "Če se ne bi tako dobro počutil, dvomim, da bi lahko nadaljeval do konca. Težko, res težko je po takšnem razočaranju spet poprijeti za orodje," je povedal Bertoncelj, ki ni imel sreče pri žrebu, saj je moral med osmerico prvi na orodje, nato pa do konca spremljati razplet finala, ko so telovadci eden za drugim delali napake: "Bolje, da tega, kar se je potem dogajalo za menoj, sploh ne bi videl. Takšen razplet te le še dodatno dotolče. Vedno upaš, da boš med tistimi, ki ne naredijo napake, ampak danes sem žal bil. Zavedam se velike priložnosti, ki sem jo zamudil."

Bertoncelj si nima česa očitati, saj pravi, da je v pripravah za prvenstvo storil prav vse, kar je bilo v njegovi moči: "Tega nastopa nima smisla po nepotrebnem analizirati, zgodila se mi je napaka, žal ob najbolj nepravem času. Se zgodi in vsak kdaj pade. Čim prej je treba pozabiti ta nastop in iti smelo naprej, kar pa definitivno ne bo lahko."

V finalu, polnem velikih napak, ko so konjeniki grešili eden za drugim in padali z orodja, je bilo danes za kolajno dovolj že skromnih 15,066 točke, ki jih je po napaki zbral Britanec Louis Smith na tretjem mestu. Drugi je bil Francoz Cyril Tommasone z oceno 15,266 točke. Zmago s SP v Rotterdamu 2010 je prepričljivo z velikansko prednostjo ubranil Madžar Krisztian Berki (15,833), v bistvu edini med kandidati za odličja, ki je sestavo opravil brez večjih napak. A zanimivo bo videti, kaj bodo sedaj storili pri zvezi FIG, saj Berki kljub temu, da je vrsto let najboljši na konju z ročaji, na preostalih dveh orodjih ni zbral zahtevanega povprečja za nastop na OI 2012.

Ne spreglejte