Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
8. 6. 2024,
13.05

Osveženo pred

1 teden, 4 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,44

Natisni članek

kanu kajak Benjamin Savšek

Sobota, 8. 6. 2024, 13.05

1 teden, 4 dni

Kajak/kanu

Zdaj je jasno: Benjamin Savšek bo v Parizu branil olimpijsko zlato

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,44
Benjamin Savšek | Benjamin Savšek si je na svetovnem pokalu, kjer je zasedel 2. mesto, zagotovil nastop na OI v Parizu. | Foto Nina Jelenc

Benjamin Savšek si je na svetovnem pokalu, kjer je zasedel 2. mesto, zagotovil nastop na OI v Parizu.

Foto: Nina Jelenc

Kanuist Benjamin Savšek, olimpijski prvak v slalomu na divjih vodah, je na drugi tekmi svetovnega pokala v Pragi zasedel drugo mesto. Bil je edini slovenski finalist, kar pomeni, da je bil v internem dvoboju boljši od Luke Božiča in si je s tem zagotovil tudi olimpijski nastop v Parizu.

Božič je v kvalifikacijah zasedel 15. mesto, evropski prvak in zmagovalec prve tekme svetovnega pokala v Augsburgu Žiga Lin Hočevar se je tokrat moral zadovoljiti s 17. mestom. Obema je uvrstitev v finale preprečila napaka, dotik vrat oziroma dve kazenski sekundi.

Ti si je v kvalifikacijah prislužil tudi Savšek, a je bil na progi hitrejši, v finale je prišel kot deveti. V finalu je bil še za odtenek hitrejši, tudi napake ni storil, tako da je na koncu uvrstil na stopničke, prehitel ga je le domačin Jiri Prskavec. Tretji je bil Francoz Nicolas Gestin.

Savšek je bil po zaključku tekmovalnega dne v praški Troji zadovoljen: "Pot do olimpijskega mesta je bila dolga, od lanskega svetovnega prvenstva se je zavleko do zadnje tekme, ki je bila odločilna. Danes je bil pomemben dan. Pred polfinalom sem čutil pritisk, ko pa sem priveslal do finala, sem se bolj sprostil. Vesel sem, da se mi je uspelo uvrstiti na olimpijske igre, vesel pa sem tudi današnje vožnje v finalu."

Benjamin Savšek | Foto: Nina Jelenc Foto: Nina Jelenc Dodal je še: "Za naju oba z Lukom je bilo to zelo naporno in težko, saj sva oba vrhunska kanuista. Pot je bila res zahtevna, stalno sva bila drug za drugim. Žal se na OI lahko uvrsti le en, kar je škoda, da je eden moral biti razočaran. Vesel sem, da bom nastopil na četrtih olimpijskih igrah in poskušal doseči še ene olimpijske sanje."

Luka Božič na drugi strani je povedal: "Zavedal sem se, da je bila tekma nekaj več. Na koncu se je izteklo, kot se je. Nisem pričakoval, da bodo tako majhne razlike. Zelo malo sem zaostal za finalom. Naredil sem preveč majhnih napak skozi celotno progo in to me je stalo finala, kasneje pa tudi borbe za olimpijske igre. Razočaran sem."

V kvalifikacijah kanuistov je nastopil tudi Žiga Lin Hočevar, letošnji evropski prvak in zmagovalec prve tekme za svetovni pokal. Tokrat mu je finale odnesel dotik zadnjih vrat, ki ga je na koncu uvrstil na 17. mesto: "Vsaka napaka šteje, zato ne zmaguje vedno isti, zato je tudi zanimivo in zato ljudje spremljajo šport. Danes se žal ni izšlo, vožnja je bila dobra, kar je pomembno, da nisem popustil pod pritiskom."

Med kanuistkami Slovenija v finalu ni imela svoje predstavnice. Alja Kozorog je zasedla 22., Lea Novak 24., Eva Alina Hočevar pa 35. mesto. Zmagala je domačinka Eva Satkova pred Avstralko Jessico Fox in Nemko Andreo Herzog. "Škoda, da nismo uspele odpeljati, saj smo vse tri sposobne več. V Pragi je zahtevna proga. Morda se mi je bilo težko prilagoditi, ko smo prišli iz Augsburga. Danes sem imela lepo vožnjo, žal pa nisem uspela tako pritiskati, da bi bila konkurenčna najboljšim," je povedala Alja Kozorog.

Preberite še:

Eva Terčelj
Sportal Eva Terčelj in Peter Kauzer četrta v Pragi
Žiga Lin Hočevar
Sportal Narasla Vltava kroji program v Pragi
Eva Terčelj, Augsburg
Sportal Eva Terčelj zmagala v kajakaškem krosu
Ne spreglejte