Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
7. 10. 2013,
8.30

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Alen Kobilica plavanje diskvalifikacija

Ponedeljek, 7. 10. 2013, 8.30

8 let

Alen Kobilica: Diskvalifikacije se lepijo name

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
"Diskvalifikacije se res lepijo name, niso pa nekaj nenavadnega. Še posebej ne pri triatlonu, kjer veljajo zelo striktna pravila, pri paratriatlonu pa so žal še nedorečena," meni Alen Kobilica.

Mednarodno priznani maneken Alen Kobilica, ki je pred petimi leti ostal brez vida in se v zadnjem obdobju temeljito posveča treningom plavanja in triatlona, je tako na evropskem prvenstvu v triatlonu v turški Alanyi kot tudi na svetovnem prvenstvu Mednarodnega paraolimpijskega komiteja v Montrealu zaradi diskvalifikacije ostal praznih rok. V Turčiji je bil – tako kot skoraj polovica paratriatloncev – diskvalificiran zaradi neupoštevanja 15-sekundne kazni, v Montrealu pa zaradi prehitrega štarta.

EP v triatlonu: "Spregledal" kazen

"Pri triatlonu zelo hitro dobiš kazen in to je nekaj povsem običajnega. Tudi svetovni prvak v paratriatlonu Chris Goodwin je v finalu dobil tri 'penale', pa je bil kljub temu zmagovalec," je pojasnil Alen Kobilica, ki plavanje in triatlon trenira pod strokovnim vodstvom trenerja Grega Nahtigala. "Kaznujejo te zaradi najrazličnejših nepravilnost na progi, zadostuje že to, da si prehitro odpneš čelado, kazni pa odslužiš v tako imenovanih penalty boksih, ki so običajno ob menjalnih mestih. Na evropskem prvenstvu v Turčiji sem kazen žal 'spregledal'. Sam seveda ne vidim, moj partner (Kobilica v vseh disciplinah triatlona tekmuje s triatloncem Petrom Harnoldom, op. p.) pa na to ni bil pozoren."

Kazni sta dobila pri prvi triatlonski disciplini, plavanju, problem pa naj bi bila vrvica, s katero sta bila s Harnoldom povezana. "Kazni zaradi plavanja so nekoliko bolj neprijetne kot kazni, ki jih dobiš med tekom in kolesarjenjem, saj te v teh dveh primerih, podobno kot pri nogometu, sodnik s piskom in kartonom opozori na napako, pri plavanju pa za kazen izveš šele ob prihodu iz vode, ko se, če se, na informacijski tabli izpiše tvoja štartna številka. S Petrom tega nisva storila in šele v cilju izvedela za diskvalifikacijo. Ob koncu tekmovanja ti sicer ostane deset minut časa za pritožbo, a če nisi odslužil kazni, do pritožbe nisi upravičen. Če bi kazen odsedel, bi bil danes tretji v Evropi, a zaradi diskvalifikacije zdaj o tem nima smisla razmišljati," je sprijaznjen z dejstvi komentiral Kobilica in navrgel še pomenljiv podatek, da je bila diskvalificirana kar polovica tekmovalcev, kar naj bi bil jasen dokaz, da je bil v Alanyi pravilnik še nedorečen. "Tudi dolžina plavalne vrvice ni bila določena, medtem ko je bila na svetovnem prvenstvu v Londonu že določena na dolžino enega metra," je še pojasnil Kobilica, ki je v Londonu septembra letos zasedel četrto mesto. Za stopničkami je zaostal le osem sekund.

SP v plavanju: Prvič dva tekmovalca v isti progi in ponovitev štarta

Prekletstvo diskvalifikacije se je Kobilice oklepalo tudi na svetovnem prvenstvu Mednarodnega paraolimpijskega komiteja v Montrealu, kjer je slovenski tekmovalec Darko Đurić v svoji paradni disciplini 50 metrov delfin osvojil naslov svetovnega prvaka. "V Montrealu se je zgodilo, da je Ukrajinec, ki je štartal s sosednjega bloka, v podvodnem delu izgubil smer, zaplaval v mojo progo in se mi zaletel v bok. Tako sva do konca plavala v eni progi, kar se je na večjih tekmovanjih zgodilo prvič. Po tekmi smo vložili uradno pritožbo, a organizatorji niso vedeli, kaj naj storijo, ali naj štart ponovijo in kdaj naj to sploh storijo. Tako so štart ponovili zelo na hitro, sam sem ravno začel jesti, zame je bilo vse skupaj prehitro in nisem se uspel zbrati. Štartal sem prehitro in bil diskvalificiran. Ob tem je zanimivo to, da Ukrajinec sploh ni bil diskvalificiran, saj le v naši skupini S11 preskok v drugo progo ni prepovedan," je pojasnil nekdanji maneken, ki je nastop v plavanju na paraolimpijskih igrah v Londonu zgrešil za pičlih 27 stotink sekunde.

Zanimivo je tudi dejstvo, da so se za ponovitev štarta v Montrealu odločili le trije, saj če se udeležiš vnovičnega štarta, šteje le drugi rezultat, tudi če je ta slabši od prvega. V drugem poskusu je naslov svetovnega prvaka osvojil Rus Aleksander Čekurov in izpodrinil Japonca, ki je zmagal v prvem štartu," je nastop v svoji paradni disciplini, 50 metrov prosto, opisal Kobilica, ki je na predzadnji dan prvenstva v disciplini 100 metrov prsno osvojil solidno sedmo mesto, a je malo manjkalo, da bi ga zaradi napačnega prihoda v cilj (obe roki) vnovič diskvalificirali.

Ne spreglejte