Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
30. 1. 2019,
11.37

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,28

3

Natisni članek

Alysa Liu drsanje

Sreda, 30. 1. 2019, 11.37

5 let, 2 meseca

Alysa Liu

13-letna čudežna deklica, ki piše ameriško zgodovino, medaljo podarila svojemu očetu #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,28

3

Alysa Liu | 13-letna Alysa Liu je nova ameriška državna prvakinja v umetnostnem drsanju. V prostem programu je izvedla kar dva trojna aksla, v kratkem programu pa celo tri. | Foto Reuters

13-letna Alysa Liu je nova ameriška državna prvakinja v umetnostnem drsanju. V prostem programu je izvedla kar dva trojna aksla, v kratkem programu pa celo tri.

Foto: Reuters

Komaj 13-letna Alysa Liu je nova ameriška državna prvakinja v umetnostnem drsanju. Nadarjena deklica, ki zaradi rosne mladosti še ne more nastopati na mednarodnih tekmovanjih, je najmlajša ameriška državna prvakinja. S prestola najmlajše je izrinila Taro Lipinski, ki je leta 1997 zmagala s 14 leti. Zaradi prav posebnega razloga je zlato odličje podarila svojemu očetu.

Prejšnji konec tedna, ko se je v Minsku v Belorusiji končevalo evropsko prvenstvo v umetnostnem drsanju in je edina slovenska predstavnica na prvenstvu Daša Grm s 17. mestom dosegla svoj največji uspeh na prvenstvu stare celine, je v Detroitu v ameriški zvezni državi Michigan potekalo ameriško državno prvenstvo v umetnostnem drsanju.

Ameriško državno prvenstvo so po 25 letih spet izpeljali v ledeni dvorani v Detroitu. Prav tam je leta 1994 neznani storilec po domnevnem naročilu drsalke Tonye Harding po treningu napadel ameriško ljubljenko Nancy Kerrigan. Na prvenstvu je takrat zablestela še ena 13-letnica Michelle Kwan, ki je osvojila drugo mesto. Štiri leta pozneje je v Naganu postala olimpijska podprvakinja, leta 2002 pa je bila v Salt Lake Cityju tretja.

Prva Američanka z dvema trojnima aksloma v prostem programu

Alya Liu, miniaturna športnica iz Severne Kalifornije, je v prostem programu (na glasbo iz filma Čarovnice iz Eastwicka) izvedla dva trojna aksla, s čimer je postala prva Američanka, ki ji je uspelo kaj takšnega.

Še en trojni aksel več je izvedla v kratkem programu in tako postala četrta Američanka, ki ji je po Tonyi Harding leta 1991, Kimmie Meissner leta 2005 in Mirai Nagasu na olimpijskih igrah v Pjongčangu leta 2018 to uspelo na tekmovanjih, piše Time.

140 centimetrov visoki drsalki sta na zmagovalni oder morali pomagati sotekmovalki. | Foto: Reuters 140 centimetrov visoki drsalki sta na zmagovalni oder morali pomagati sotekmovalki. Foto: Reuters

Lipinska: Liujeva je prihodnost ameriškega umetnostnega drsanja

Liujeva, ki je s prestola izrinila lansko zmagovalko Bradie Tennell (vodilno po kratkem programu), je podrla tudi starostni rekord Tare Lipinski, ki je naslov ameriške državne prvakinje osvojila s 14 leti (leta 1997). Lipinska je prepričana, da je Liujeva prihodnost ameriškega umetnostnega drsanja.

 

Iz velike družine iz epruvete

Komaj 140 centimetrov visoka čudežna deklica, najstarejša od štirih otrok (ima še devet let stare sestre trojčice, vse so "iz epruvete", jajčece je donirala anonimna darovalka, rodila pa jih je nadomestna mati), se je z drsanjem začela ukvarjati pri petih letih.

Njen oče Arthur Liu, odvetnik, ki je leta 1990 iz kitajske province Sečuan emigriral v ZDA, je bil velik oboževalec ameriške drsalke Kwanove in je največji "krivec" za Alyisin vstop v svet drsanja, saj je bil prav on tisti, ki jo je odpeljal v ledeno dvorano.

S trenerko Lauro Lipetsky je Liujeva začela sodelovati pri petih letih in pol, kmalu pa se je tandemu pridružila še koreografinja Cindy Stuart. Obe še danes bdita nad njenim drsalnim razvojem. 

Alysa se zaradi prevelike odsotnosti iz šole zadnja leta šola na domu oziroma šolsko znanje vpija kar med treningi v očetovi odvetniški pisarni.

Liujeva je zlato kolajno podarila svojemu očetu Arthurju, ki jo vsak dan pripelje na trening in nasploh zelo veliko stori za svojo hčer. | Foto: Getty Images Liujeva je zlato kolajno podarila svojemu očetu Arthurju, ki jo vsak dan pripelje na trening in nasploh zelo veliko stori za svojo hčer. Foto: Getty Images

Kako hvaležna mu je za njegovo pomoč, je pokazal s tem, da mu je podarila svoje zlato odličje.

"Oče mi ogromno pomaga," je razložila ozadje svoje poteze. "Vsak dan me pripelje do ledene dvorane in mislim, da nasploh vloži zelo veliko energije v to, da mi pomaga," je nova državna prvakinja povedala med gostovanjem v pogovorni oddaji pri Jimmyju Fallonu. 

Alysa Liu pri Jimmyju Fallonu:

Leta 2020, ko bo Peking gostil zimske olimpijske igre, bo nov ameriški drsalni čudež štel 15 let in že lahko nastopil na tekmovanju. Zadnja Američanka, ki je osvojila olimpijsko kolajno v umetnostnem drsanju, je bila Sasha Cohen, ki je leta 2006 v Torinu osvojila srebro.

Ne spreglejte