Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
12. 2. 2018,
9.47

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,86

Natisni članek

Zgodbe ZOI 2018 drsanje Pjongčang 2018

Ponedeljek, 12. 2. 2018, 9.47

6 let, 2 meseca

Zgodbe, ki jih pišejo OI: Mirai Nagasu in trojni aksel

Američanka, ki je dvignila dvorano na noge in popestrila dogajanje na Twitterju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,86
Mirai Nagasu | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Američanka Mirai Nagasu je na ekipni tekmi v umetnostnem drsanju na olimpijskih igrah v Pjongčangu poskrbela za potezo, ki bo v svetu drsanja še dolgo odmevala. Uspešno je izvedla trojni aksel in se vpisala v ameriško zgodovino. Je namreč šele prva Američanka, ki ji je ta zahteven element uspelo izvesti na olimpijskih igrah.

Mirai Nagasu je uspelo!  Na olimpijskih igrah v Pjongčangu je v prostem programu izvedla trojni aksel.  | Foto: Getty Images Mirai Nagasu je uspelo! Na olimpijskih igrah v Pjongčangu je v prostem programu izvedla trojni aksel. Foto: Getty Images

Mirai Nagasu je trojni aksel izvedla v prostem programu in k ekipnemu seštevku prispevala dragocenih devet točk. Američani so na koncu osvojili bron, boljša sta bili samo Kanada in olimpijska ekipa iz Rusije, ki nastopa pod imenom Olimpijski športniki iz Rusije.

24-letna Mirai, ki je že pri 14 letih postala ameriška državna prvakinja v umetnostnem drsanju in je bila na olimpijskih igrah v Vancouvru četrta, nastop v Sočiju pa zaradi slabe pripravljenosti izpustila, je prva Američanka, ki je trojni aksel izvedla na olimpijskih igrah in tretja v zgodovini iger.

Mirai Nagasu | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Da bo skok izvedla, je povedala že pred tekmovanjem. "Stoodstotno sem odločena, da bom poskusila," je napovedala športnica japonskih korenin, ki je svetel primer združevanja športa in študija. Naporne treninge namreč uspešno združuje s študijem poslovnih ved na Univerzi v Colorado Springsu.

Pred njo sta trojni aksel uspešno izvedli že zloglasna Tonya Harding, ki se je zgodovina bolj kot po športnih uspehih spominja po aferi Skategate, ki jo povezuje z napadom na njeno glavno konkurentko Nancy Karrigan, in Kimmie Meissner, a skoka nista izpeljali na olimpijskih igrah.

Prvi moški, ki je trojni aksel izvedel na olimpijskih igrah, je Brian Orser, ki mu je to uspelo daljnega leta 1984 na olimpijskih igrah v Sarajevu. Prva ženska, ki ji je trojni aksel uspel na tekmovanjih pa je Japonka Midori Ito, in sicer v prostem programu na olimpijskih igrah v Albertvillu. Zaradi dveh padcev pri poskusu izvedbe trojnega aksla se je na koncu morala zadovoljiti s srebrnim olimpijskim odličjem. Zlato je takrat pripadlo Američanki Kristi Yamaguchi.

Trojni aksel Nagasujeve, ki se je zgodil 27 let po uspešni izvedbi Hardingove, je bil ponoči druga najbolj omenjena novica na Twitterju. Med več kot 90 tisoč tviti na to temo sta tudi tvita priljubljene ameriške igralke Reese Witherspoon in nekdanje drsalne kraljice Kristi Yamaguchi.

Ne spreglejte