Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Četrtek,
21. 2. 2013,
7.40

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Pirelli pnevmatike Sergio Perez Nico Rosberg Sebastian Vettel Fernando Alonso

Četrtek, 21. 2. 2013, 7.40

8 let

Zaskrbljeni! "Sedem ali pa kar 10 postankov"

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Visoka obraba Pirellijevih pnevmatik moštva formule 1 še naprej ovira pri testiranju novih dirkalnikov. Upajo, da je tako le zaradi mraza, ker sicer bo letos še več postankov kot lani.

S prepovedjo dolivanja goriva med dirko se je nekaj sezon nazaj število postankov zmanjšalo tudi na samo enega. A to se je s prihodom Pirellija in njihovih zelo agresivno zasnovanih pnevmatik znova spremenilo. Tako smo v lanski sezoni videli kar 957 postankov, v povprečju na dirko 47,9 oziroma 1,9 na dirkača. Na posameznih dirkah so nekateri tvegali tudi s tremi ali štirimi postanki in včasih tudi uspeli. Po uvodnih testiranjih kaže, da bi lahko letos trije postanki postali nekaj samoumevnega.

Obraba oziroma degradacija novih Pirellijevih pnevmatik je zelo visoka tudi na dirkališču v Barceloni. Nad tem so dirkači tarnali že v Jerezu, a so mislili, da gre za karakteristike tamkajšnjega zelo abrazivnega asfalta. "Obraba je res velika. Velika je za vse," je poudaril v torek najhitrejši Nico Rosberg (Mercedes). "Ne vem, ali je tako zaradi temperature. Je namreč zelo hladno. Upam, da je temu res tako, ker sicer bomo v Melbournu videli zelo veliko postankov."

Pnevmatike zdržijo le en krog – zaradi mraza?

Tudi svetovni prvak Sebastian Vettel (Red Bull) je opozoril na obrabo, a se s končno sodbo še ne bi prenaglil: "Pnevmatike so zelo hitro odpovedale, že po nekaj krogih. A treba je bili previden v napovedih, saj je zelo hladno." Težava je enaka za vse, dodaja. Je pa neugodno, da se tolikšna obraba dogajanja prav na testiranjih, saj zato ne morejo izpeljati vseh načrtovanih testov dirkalnika. Pa še na dirkah bo mnogo topleje. "Ni najboljše, da so testiranja pozimi, ko pnevmatike zdržijo le en krog. Po enem krogu težko razumemo dirkalnik, nato pa je zaradi pnevmatik že štiri do šest sekund počasnejši," je tarnal lani drugouvrščeni v skupnem seštevku Fernando Alonso (Ferrari).

A če so pnevmatike težava oziroma uganka za dirkače in ekipe, te prinašajo toliko več zadovoljstva navijačem. "Videli smo, da so Pirellijeve gume dobre za dirkanje in zabavo. To je glavno - da se navijači zabavajo," pove Rosberg. A četudi jih bo znova težko razumeti in obvladati, je težko verjeti, da bi se ponovil lanski scenarij, ko smo na prvih sedmih dirkah videli sedem različnih zmagovalcev.

Ne spreglejte