SiolNET. Sportal Avtomotošport
9,80

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zakaj ima številka 243 na motorju Tima Gajserja neprecenljiv pomen?

9,80

termometer

243 na motorju Tima Gajserja je veliko več kot samo številka, po kateri navijači in mediji prepoznajo slovenskega šampiona v motokrosu.

V številki 243 se skrivajo spomini in čustva, ki so tesno povezani z družino Gajser, in je prepletena s kariero Tima Gajserja v svetovnem prvenstvu motokrosa.

"Številka 243 mi pomeni vse. To je rojstni datum mojega pokojnega brata (Timov brat Žan je bil rojen 24. 3. 1992, umrl pa je 3. 5. 1995, op. p.). Vse dirke, vse zmage, vse stopničke posvetim njemu. Vem, da je vedno ob meni, na vsaki dirki. Vem, da me od zgoraj čuvata on in Bog. To je zame zelo pomembno. V čast mi je, da lahko nosim to številko," je pomen številke 243 za Kreator TV razložil Tim Gajser.

Tim Gajser in njegov tatu. Tim Gajser in njegov tatu.

19-letnega mladeniča iz Makol bo številka 243 spremljala tudi, ko bo končal kariero v motokrosu, saj je del njegovega tatuja, ki ga ima nad srcem.

"Tetovirati sem se dal lani po padcu v Kegumsu na MX pokalu narodov. Na vrh sem dal inicialke mojega primka in imena (GT), v sredino številko 243, spodaj pa še Thanks God (Hvala Bogu, op. p.). To mi veliko pomeni."

Tim Gajser se s številko 243 popolnoma zlije tudi pred štartom vsake dirke. S čelado se nasloni na krmilo motorja, čez številko 243, in meditira.

Obvezen ritual pred dirko. Obvezen ritual pred dirko.

"To je posebna vrsta koncentracije pred štartom, ki sem jo začel uporabljati v sezoni 2010. S čelado se naslonim na krmilo in se pogovarjam z motorjem, s svojo ljubico. Takrat se skušam popolnoma osredotočiti. Pred vsakim treningom ali dirko molim. Tik pred štartom se tudi pokrižam."

V Gajserjevem tekmovalnem ritmu pa je še veliko druge simbolike. Tim je ohranil še en ritual. Pred vsakim krogom za ogrevanje se trikrat udari po prsih in s prstom pokaže proti nebu, kot da bi hotel nekomu zgoraj nekaj povedati.

"To naredim pred vsako dirko, pa če gre za dirko svetovnega prvenstva, državnega prvenstva, ali kakršnokoli drugo dirko."

Tim se na brata Žana spomni tudi po dirki. Tim se na brata Žana spomni tudi po dirki.

V preteklosti je imel Gajser še druge rituale pred dirko: "V preteklih sezonah sem imel še več ritualov pred dirko. Včasih sem pazil, ko sem si obul nogavice ali nadel rokavice. Če sem si na primer najprej obul levo nogavico ali pa desno rokavico in sem potem zmagal, sem to potem ponavljal pred naslednjimi dirkami. Tega ne počnem več in kljub temu so rezultati izvrstni."

Tako kot je številka 243 tesno povezana s Timom Gajserjem, so tudi njegovi družinski člani nepogrešljiv del njegove kariere v motokrosu. Bogomir ni samo njegov oče, temveč trener za tehniko dirkanja, psiholog in kondicijski trener.

"Kamor grem jaz, grem tudi moj oče. On me je posadil na motor, ko sem imel dve leti in pol. Ob strani mi je stal skozi mojo celotno kariero – ko so bili rezultati dobri in ko so bili slabi. Za vse to sem mu hvaležen in ga izjemno cenim. Mislim, da zelo dobro sodelujeva, rezultati to tudi potrjujejo."

Gajser z motokros motorjem išče meje fizikalnih zakonov. Gajser z motokros motorjem išče meje fizikalnih zakonov.

"Veliko me je naučil. Da moram zmeraj biti skromen, da moram ostati prizemljen, pa če so rezultati dobri ali slabi. Da ne poletim. Da zmeraj ostanem dober človek, da nikoli drugemu ne želim slabo. Da tudi zadnji zasluži pohvalo, ker je prišel na dirko. Tudi zaradi njega sem takšna oseba, kot sem."

Na evropske dirke s Timom potuje celotna družina. Ob očetu Bogomirju še mama Vesna, sestri Alja in Nea ter brat Nejc. Veliko dirkačev in medijev pogosto zamenjuje Tima in Nejca, ker sta si zelo podobna, zato se je nabralo že veliko zgodb …

Bogomir Gajser, Tim Gajser in Nejc Gajser. Bogomir Gajser, Tim Gajser in Nejc Gajser.

"Z Nejcem sva veliko skupaj. Vse delava skupaj. En brez drugega ne moreva. Imava zelo dober odnos. Mislim, da mi Nejc olajša delo v paddocku. Veliko ljudi naju zamenjuje in to se dogaja pogosto. Zelo sva si podobna."

"Nekoč je Clement Desalle prišel do Nejca in mu rekel: 'Čestitke, to pa je bila vožnja!' Nejc pa je odgovoril: 'Hvala, Clement!' Za zmago mu je nekoč čestital tudi Cairoli in to je lahko zelo smešno. Ko sva se z Nejcem nekoč skupaj sprehodila po paddocku, so ga vsi pozdravljali, mene pa nihče. Vsi so naju zamešali, zato se velikokrat smejimo na ta računm," je svoje misli o številki 243, ritualih in o svoji družini zaokrožil Tim Gajser.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1323
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin